Afacerea de familie 3 Generaţii din satul Râncaş, judeţul Sălaj, a produs în 2024 circa 7.000 de sticle de sirop şi borcane de zacuscă şi dulceaţă. În câţiva ani, vrea să trimită produsele din atelierul artizanal în băcăniile de peste hotare

Autor: Florentina Niţu Postat la 27 aprilie 2025 45 afişări

Când îţi alegi naşii potriviţi, e posibil să faci chiar o „afacere“ bună. Sau, cel puţin, acesta a fost cazul familiei Gânja. Pentru ea, să-şi facă provizii pe iarnă în cămară era o rutină firească, transmisă din generaţie în generaţie.

Afacerea de familie 3 Generaţii din satul Râncaş, judeţul Sălaj, a produs în 2024 circa 7.000 de sticle de sirop şi borcane de zacuscă şi dulceaţă. În câţiva ani, vrea să trimită produsele din atelierul artizanal în băcăniile de peste hotare

♦ „De departe, cea mai căutată este zacusca. În primii doi ani, s-au terminat toate sortimentele puţin după sărbătorile de iarnă, deci n-am mai avut nici pentru postul Paştelui“.

Când îţi alegi naşii potriviţi, e posibil să faci chiar o „afacere“ bună. Sau, cel puţin, acesta a fost cazul familiei Gânja. Pentru ea, să-şi facă provizii pe iarnă în cămară era o rutină firească, transmisă din generaţie în generaţie. Chiar şi la oraş, la bloc, borcanele cu zacuscă şi dulceaţă nu au lipsit niciodată. Era normal să continue tradiţia, mai ales după ce au devenit părinţi, doar că soţii Gânja nu se gândeau la un business. Naşii însă au văzut potenţialul, iar clienţii au apărut chiar înainte să prindă contur brandul 3 Generaţii.

„S-a întâmplat odată să ne vină naşii în vizită pe neaşteptate, flămânzi după o zi de muncă. Tot ce-am avut de pus pe masă, la repezeală, a fost un borcan de zacuscă făcută de soţul meu. Borcanul s-a golit rapid. Dar n-a fost doar foamea la mijloc. În seara următoare, naşa noastră ne-a adus o primă comandă de zacuscă după ce împărţise cu colegele de birou dintr-un borcan pe care i-l dădusem la pachet. Aşa am început să facem mai multe borcane de gemuri ori de zacuscă“, îşi aminteşte Dana Gânja, care împreună cu soţul său a fondat în 2022 businessul 3 Generaţii.

Știu pe ce lume trăiesc

Ești de acord ca, prin lege, să se înființeze funcția publică Avocatul Copilului?

Sunt de acord cu termenii si conditiile

Numele 3 Generaţii provine de la cele trei generaţii implicate în afacere. Seniorii, părinţii lor, au fost cei care le-au transmis reţetele şi tainele preparării, dar s-au implicat şi fizic în activităţile din atelier, precum curăţatul ardeilor sau scosul sâmburilor fructelor. Dana Gânja şi soţui ei sunt generaţia de mijloc: el se ocupă de aprovizionare şi producţie, iar ea de partea administrativă şi promovare. Fiica lor de 11 ani este a treia generaţie, care uneori participă la munca din atelier, etichetatul ori aranjatul borcanelor pe raft.

„Atelierul nostru este în satul Racâş din judeţul Sălaj. Este amenajat într-o şură renovată din gospodăria ce a aparţinut bunicilor mei. Noi locuim în Floreşti (jud. Cluj – n. red.), unde şi merge la şcoală fiica noastră. Producţia o facem în Sălaj. În atelierul nostru facem gemuri – cu sau fără zahăr, siropuri, zacuşti, murături, muştar. Facem şi preparate pe bază de legume, de exemplu, mâncarea de dovlecel în sos de roşii“, a spus Dana Gânja.

Satul din Sălaj, cu circa 600 de locuitori, este mai cunoscut pentru Rezervaţia naturală Poiana cu narcise de la Racâş-Hida decât pentru agricultură, dar, familia Gânja se dedică grădinăritului de weekend acolo. Iar vecini practică o agricultură mai intensă şi de la ei se aprovizionează cu roşii, coacăze negre, mentă de grădină şi castraveţi în acest an. De asemenea, aduc flori din flora spontană – soc, salcâm, măceşe. Fructe cumpără tot de la producători locali, dar o parte dintre legume şi fructe le iau şi de la piaţa angro din Dezmir.

Familia Gânja a început cu zacuscă şi dulceaţă, dar acum produce şi gogoşari muraţi în sos de muştar, mâncare de dovlecel cu sos de roşii, ardei capia, usturoi şi busuioc, dar şi muştaruri speciale – unul iute, din muştar galben, şi altul cu bere neagră, din muştar brun şi galben. Toate produsele sunt fără conservanţi, coloranţi sau aditivi artificiali, făcute din ingredientele simple şi naturale.

Sezonul de producţie începe la final de mai, odată cu apariţia căpşunelor, florilor de soc şi de salcâm, şi se încheie în jurul mijlocului lui octombrie, când dispar din pieţe şi ultimii gogoşari buni de murat. În atelier, zilele încep devreme, la ora 6 dimineaţa, şi se încheie târziu, în jurul orei 23:00. Vârful producţiei e între mijlocul lui august şi mijlocul lui octombrie – perioada în care legumele ating maturitatea deplină. Atunci pregătesc zacuscă, bulion, harissa, gogoşari muraţi în sos de muştar şi murături în saramură.

„În cei trei ani de când avem atelierul, am crescut treptat, ajungând la peste 7.000 de unităţi îmbuteliate – sticle şi borcane – în 2024. De departe, zacusca e cea mai căutată. Toate sortimentele s-au terminat puţin după sărbătorile de iarnă, aşa că n-am mai avut nici pentru postul Paştelui. În primii doi ani de producţie, am făcut trei variante – cu vinete, cu fasole şi cu hribi. În fiecare an, s-au epuizat rapid, tot după iarnă. În 2024 am pregătit doar zacuscă cu vinete şi, pentru prima dată, am reuşit să facem destule borcane cât să mai avem şi acum, la început de mai“, a explicat Dana Gânja.

Zacusca şi mâncarea de dovlecel, de exemplu, sunt preparatele care le permit clienţilor să servească rapid o masă cu produse gătite lent de noi. „Un fel de fast food sănătos cu preparate slow food.“

Dana Gânja estimează că peste 95% din producţie ajunge la vânzare. Cea mai mare parte este vândută direct către consumatorii finali, prin comenzi online preluate pe reţelele sociale. Livrările în Cluj-Napoca şi în zona metropolitană sunt făcute personal, în fiecare zi de luni. Din noiembrie până în mai, sunt prezenţi săptămânal la piaţa volantă de lângă Cluj Arena, în fiecare sâmbătă.

„Avem o colaborare foarte bună cu o brutărie artizanală cu maia din Floreşti – Brutăria Claudia - care are şi produse de băcănie atât în Floreşti, cât şi în magazinul lor din centrul Clujului. De asemenea, lucrăm şi cu Prăvălia Danei, o băcănie mică şi inimoasă din Arad.

Am participat la câteva târguri, deocamdată doar în Cluj-Napoca. Sperăm să ajungem la marile târguri din Bucureşti“, a menţionat ea.

Aceasta speră să se extindă cu producţia şi să mai angajeze încă unul sau doi oameni în atelier, astfel încât să aibă continuitate la stocuri la mult cerutele preparate din legume. „Mi-ar plăcea să participăm la câteva târguri cu tradiţie din oraşele mari din România şi să găsim colaborări cu câteva băcănii din afara ţării. Cel mai mult ne dorim ca 3 Generaţii să facă parte din amintirile culinare pe care le creează acum părinţii ce-şi cresc copiii şi cu produsele noastre“, a mai spus ea.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
afaceri,
familie,
atelier,
produse
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori