Afaceri de la Zero. Loredana Neghină, fostă corporatistă, a creat proiectul Micul erou, prin care a reuşit să înveţe aproape 3.500 de copii din Bucureşti cum să acorde primul ajutor
Loredana Neghină a renunţat la corporaţie şi a decis să dezvolte un proiect în care cei mici sunt salvatori şi învaţă cum să acorde primul ajutor în cazul în care un părinte, un adult sau un prieten are nevoie.
♦ În prezent, cele mai multe cursuri de prim-ajutor organizate de Micul erou au loc în şcoli, grădiniţe şi licee, iar circa 95% dintre şcoli sunt de stat ♦ Costul cursului din şcoli este 55 de lei per copil ♦ Cursul de prim-ajutor durează circa două ore în şcoli şi o oră în grădiniţe, iar fiecare copil face minim 120 de repetări a manevrei de resuscitare.
Loredana Neghină a renunţat la corporaţie şi a decis să dezvolte un proiect în care cei mici sunt salvatori şi învaţă cum să acorde primul ajutor în cazul în care un părinte, un adult sau un prieten are nevoie. În 2019 ea a dat naştere proiectului Micul erou, în cadrul căruia organizează cursuri de prim-ajutor pentru copiii începând cu vârsta de patru ani. Până acum, antreprenoarea a ajuns în aproape 100 de unităţi de învăţământ – grădiniţe, şcoli şi licee – şi la peste 3.500 de copii din Bucureşti.
„Ideea proiectului a venit într-un moment în care eram acasă cu copilul meu, pe vremea când avea patru ani şi nu mă simţeam bine.
Mi-am dat seama că dacă eu aş avea nevoie de ajutor, cel mic nu ştie nimic despre cum să mă ajute. Am început să caut cursuri de prim-ajutor pentru copii, dar nu am găsit nimic în România. Atunci mi-a venit ideea să pornesc eu un astfel de proiect, chiar dacă nu aveam experienţa lucrului cu copiii, eu venind din corporaţie. Proiectul Micul erou a pornit în octombrie 2019. Am oprit activitatea în martie 2020, când a venit pandemia, dar am continuat în online şi am încercat să îi ţin pe cei mici aproape. Ulterior, după pandemie, am reluat activitatea. Până astăzi am ajuns la aproape 3.500 de copii”, a povestit Loredana Neghină.
Atunci când a pus bazele proiectului, îşi aminteşte ea, a creat brandul, l-a înregistrat şi s-a documentat în afara ţării, unde existau deja astfel de cursuri. Primii paşi au fost achiziţionarea a şapte dispozitive de resuscitare, un manechin care oferă şi un feedback vizual, care a costat circa 2.000 de lei şi o vestă de prim-ajutor, care a costat 1.000 de lei.
În prezent, cele mai multe cursuri de prim-ajutor organizate de Micul erou au loc în şcoli, grădiniţe şi licee şi doar 20% dintre ele se desfăşoară în spaţiul propriu al fondatoarei. Dintre şcolile în care Loredana Neghină ţine cursurile, circa 95% sunt de stat.
Fondatoarea proiectului a urmat la rândul său mai multe cursuri de prim-ajutor şi deţine şi o certificare europeană de basic life support de la Consiliul Român de Resuscitare.
Antreprenoarea spune că primul ajutor înseamnă identificarea unei persoane care are nevoie de ajutor şi apoi apelarea la serviciul de urgenţă, lucruri pe care le pot face copiii începând cu vârsta de patru ani. Ei nu pot face resuscitare, precizează ea, dar pot face în schimb aceste lucruri.
„A trebuit să adaptez tot ceea ce am învăţat la cursurile de prim-ajutor pentru adulţi. Am reuşit să fac asta prin intermediul poveştilor şi umorului. Cu copiii până în clasa a doua nu ajungem la discuţia despre moarte. Însă, vorbim despre riscuri”, a mai spus ea.
Un copil poate face manevra de resuscitare începând cu vârsta de zece ani, însă depinde foarte mult de cât de dezvoltat este el şi câtă forţă are.
Costul cursului din şcoli este 55 de lei per copil. Cursul de prim-ajutor durează circa două ore în şcoli şi o oră în grădiniţe, iar fiecare copil face minim 120 de repetări de resuscitare.
Planul Loredanei Neghină este să ducă, în viitor, cursul de prim-ajutor gratuit în şcoli şi să ajungă să pregătească şi adulţii din şcolile în care merge cu Micul erou.
„În cinci ani îmi doresc ca Micul erou să fie în majoritatea şcolilor din Bucureşti şi să aibă o echipă construită în jurul lui”, a mai spus fondatoarea proiectului.
ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.
⇔ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.
⇔ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro