Afaceri de la zero. Robert Bălan a pornit proiectul Doi Tâmplari acum mai bine de patru ani, iar astăzi creează, într-un atelier din Bucureşti, piese de mobilier făcute la comandă pentru clienţii din toată ţara

Autor: Alexandra Matei Postat la 04 ianuarie 2023 95 afişări

Robert Bălan a descoperit acum ceva timp domeniul tâmplăriei şi pasiunea sa pentru lucrul cu lemnul, iar în 2018 a pus bazele proiectului Doi Tâmplari, brand sub care astăzi realizează, în atelierul său din Bucureşti, obiecte de mobilier făcute la comandă.

Afaceri de la zero. Robert Bălan a pornit proiectul Doi Tâmplari acum mai bine de patru ani, iar astăzi creează, într-un atelier din Bucureşti, piese de mobilier făcute la comandă pentru clienţii din toată ţara

Portofoliul Doi Tâmplari cuprinde corpuri de baie, comode TV, şifoniere, blaturi sau mese. Piesele de mobilier din stejar, nuc, frasin sau fag, create în atelierul Doi Tâmplari, ajung la clienţii din toată ţara, însă cei mai mulţi vin din Bucureşti. Cel mai scump obiect de mobilier a costat 6.000 de euro.

Robert Bălan a descoperit acum ceva timp domeniul tâmplăriei şi pasiunea sa pentru lucrul cu lemnul, iar în 2018 a pus bazele proiectului Doi Tâmplari, brand sub care astăzi realizează, în atelierul său din Bucureşti, obiecte de mobilier făcute la comandă.

El a început businessul alături de vărul său, însă acesta s-a retras din afacere ulterior. Piesele de mobilier din stejar, nuc, frasin sau fag, create în atelierul Doi Tâmplari, ajung la clienţii din toată ţara.

„Proiectul a pornit în 2018. Am început cu piese de mobilier făcute la comandă, iar ulterior am decis să facem o linie de produse proprii. Nu am studii în acest domeniu, este pur şi simplu o pasiune. Înainte de a porni acest business, am activat şi în industria tatuajelor şi am cochetat şi cu croitoria. Am pornit cu o investiţie de circa 1.000 de euro pentru că nu ştiam dacă acest proiect va merge. Nu cunoşteam domeniul, ştiam doar că îmi place foarte mult, aşa că am cumpărat nişte scule destul de ieftine şi am pornit la drum”, a povestit antreprenorul.

În atelierul din Bucureşti, mai spune el, lucrează zi de zi trei persoane, iar într-o lună, producţia ajunge la circa zece produse făcute pe comandă.

Portofoliul Doi Tâmplari cuprinde corpuri de baie, comode TV, şifoniere, dar şi alte obiecte de mobilier făcute din lemn. Tipul de lemn utilizat cel mai mult pentru obiectele de mobilier este stejarul, însă fiecare piesă poate fi adaptată în funcţie de dorinţele clientului şi de bugetul său.

Cele mai cerute produse de către clienţi sunt mesele, comodele TV, blaturile şi corpurile de baie.

„Clientul poate veni cu propria idee, iar noi o putem ajusta şi putem customiza produsul împreună. În mare parte, acum se caută produse realizate în stil industrial sau nordic. Fiecare persoană are propriul stil şi noi încercăm să ne adaptăm după dorinţele fiecărui client”, a mai adăugat el.

Preţurile pornesc de la 70 de lei, cel mai ieftin produs fiind un tocător de bucătărie realizat din lemn de stejar.

Cel mai complex, dar şi cel mai scump obiect de mobilier pe care Robert Bălan l-a creat în atelierul Doi Tâmplari a fost un şifonier, pentru realizarea căruia a avut nevoie de aproximativ două luni. Preţul acestuia a ajuns la 6.000 de euro.

Clienţii, spune acesta, sunt în mare parte persoane fizice. Unii dintre ei, menţionează antreprenorul, au comandat doar un singur produs, însă au fost şi mulţi clienţi care au comandat produse pentru a-şi mobila camere întregi.

Cei mai mulţi dintre clienţii businessului vin din Bucureşti. Doi Tâmplari a avut cereri şi de peste graniţe, iar extinderea pe piaţa internaţională este un plan de viitor.

„Ne gândim şi la extinderea pe plan internaţional. Până acum, am avut comenzi doar de la clienţi români stabiliţi în străinătate.”

În prezent, produsele se vând doar online, spune fondatorul, însă anul acesta el ia în calcul şi deschiderea unui showroom în Bucureşti.

În 2022, Doi Tâmplari a generat venituri 100.000 de lei, acest rezultat fiind la jumătatea anului precedent. „Până acum, am lucrat pentru a-mi dezvolta abilităţile, ca să pot realiza orice comandă şi să prind experienţă. Ascensiunea noastră abia acum începe”, a adăugat antreprenorul.

Anul trecut, mai spune acesta, cea mai mare provocare a fost achiziţionarea unui CNC – un utilaj care ajută la debitarea blaturilor şi la gravarea lor. În 2023, menţionează el, urmează ca acesta să fie pus în funcţiune.

Tot anul acesta, anunţă fondatorul Doi Tâmplari, va fi dezvoltată o gamă de lux, dar şi o gamă de produse proprii.

Pentru Robert Bălan, antreprenoriatul nu este o experienţă uşoară, însă pasiunea şi satisfacţiile aduse de munca în atelier îi dau curajul şi putearea să treacă peste orice obstacole.

„Dacă faci ceea ce îţi place şi îţi urmezi pasiunea, cu siguranţă vei vedea şi rezultatele. Pe mine mă motivează fiecare piesă pe care o fac. Am avut momente în care am vrut să renunţ, dar tot timpul am găsit curajul de a merge mai departe, tocmai pentru că sunt pasionat de ceea ce fac.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.