22 mil. euro, un nou CEO şi un an sub semnul incertitudinii: cum îşi securizează un business axat pe siguranţă viitorul
22 de milioane de euro este nivelul de business la care a ajuns anul trecut Spy Shop, una dintre cele mai mari firme din domeniul sistemelor de securitate. Businessul antreprenorial are un nou CEO şi mizează pe dezvoltarea din domeniul construcţiilor, în condiţiile în care evoluţia pieţei stă sub semnul întrebării, din pricina creşterii cheltuielilor din domeniul apărării.
Paza bună trece primejdia rea”, spune o zicală românească şi tocmai preocuparea românilor pentru protecţie este motorul de creştere a afacerii Spy Shop, care a încheiat 2024 cu o cifră de afaceri de 22 mil. euro şi un profit de 1 mil. euro. Firma, unul dintre cei mai mari importatori, distribuitori şi retalieri de sisteme de securitate, supraveghere video şi fotovoltaice, a bifat în ultimii cinci ani creşteri anuale de la 20% la 40% ale cifrei de afaceri, dar perspectivele pentru anul în curs sunt rezervate. „2025 se întrevede a fi un an foarte greu, în principal din cauza situaţiei politice atât din ţară, cât şi la nivel global. Mare parte din fondurile de dezvoltare vor fi redirecţionate către apărare şi asta va impacta foarte mult segmentul nostru.
Sper ca anul 2025 să fie cel puţin la nivelul anului 2024, deşi tendinţa nu este una pozitivă. Domeniul construcţiilor este unul din principalele motoare de creştere ale industriei securităţii şi aici pentru moment sunt semnale bune, dar posibil ca şi acesta să fie afectat din cauza situaţiei macroeconomice”, spune Florin Mariţescu, care a preluat anul acesta rolul de CEO al companiei de la fondatorul afacerii, Sergiu Dangulea. Fondatorul Spy Shop rămâne în continuare în board, fiind implicat în analiză, strategie şi dezvoltare alături de noul CEO şi consiliul de administraţie.
Antreprenorul a înfiinţat firma în 2009, având experienţă anterioară în domeniul investigaţiilor şi al sistemelor de securitate, după ce a observat că în piaţă oferta pentru camere de supraveghere sau sisteme de alarmă era aproape inexistentă şi acestea se găseau doar pe piaţa externă. De aici a plecat ideea afacerii, iar Spy Shop a fost primul magazin online de produse de spionaj şi securitate din România. „La început toţi distribuitorii şi oamenii din industrie au considerat inoportună şi fără viitor această iniţiativă, dar cu timpul am reuşit să câştigăm încrederea clienţilor prin produse cu tehnologie avansată, unice în Romania la acel moment”, povesteşte Florin Mariţescu. Fondurile necesare lansării businessului au fost o parte din surse proprii, dar şi din împrumuturi. Reinvestirea profitului în dezvoltarea continuă a afacerii a ajutat mult la creşterea înregistrată de-a lungul timpului, explică noul CEO, care lucrează în cadrul companiei de peste zece ani, timp în care a ocupat mai multe funcţii în zona logistică, iar până de curând a deţinut funcţia de manager de achiziţii. El a fost unul din primii angajaţi ai Spy Shop, care are acum o echipă de 75 de oameni. Despre angajarea sa la firma pe care o conduce acum, Florin Mariţescu spune că a fost un moment cheie în cariera sa; i-a plăcut ceea ce făcea, a rezonat foarte bine cu businessul şi cu colegii, a învăţat foarte multe lucruri în timp şi s-a implicat în dezvoltarea companiei. Născut în Timişoara, executivul are 38 ani, este o persoană activă, fiind pasionat de alpinism, călătorii şi sporturi extreme. Deţine o diplomă de bussines management şi resurse umane, iar de-a lungul timpului a absolvit mai multe programe de specializare în diverse domenii de business.
„În ultimii 2-3 ani, atenţia consumatorului s-a îndreptat către produse cât mai uşor de folosit, Do-It-Yourself sau Ready-to-Use, echipamente wireless care nu mai necesită cabluri sau alte modificări aduse locului unde sunt instalate. Statistic, peste 30% din infracţiunile de furt sunt îndreptate către locaţiile care nu sunt dotate cu camere de supraveghere sau sisteme de alarmă.“ -
Florin Mariţescu, CEO, Spy Shop
Despre evoluţia pieţei, Florin Mariţescu spune că în ultimii 2-3 ani, atenţia consumatorului s-a îndreptat către produse cât mai uşor de folosit, Do-It-Yourself sau Ready-to-Use, echipamente wireless care nu mai necesită cabluri sau alte modificări aduse locului unde sunt instalate. „Statistic, peste 30% din infracţiunile de furt sunt îndreptate către locaţiile care nu sunt dotate cu camere de supraveghere sau sisteme de alarmă. Fiecare persoană ar trebuie să devină conştientă că investiţia în astfel de sisteme de securitate contribuie la siguranţa casei, a afacerii şi la protejarea celor dragi”, consideră executivul. El adaugă că piaţa din România este o piaţă de consum, unde clientul vânează cel mai mic preţ, de multe ori în defavoarea calităţii sau a serviciilor. „De aceea investim sume considerabile pentru a educa clienţii şi a-i informa în legătură cu cele mai noi tehnologii apărute. Astfel am pornit în anul 2022 proiectul Spy Shop Academy, unde împreună cu producătorii desfăşurăm permanent cursuri şi seminarii pentru educarea clienţilor şi familiarizarea acestora cu ultimele tehnologii apărute”, explică Florin Mariţescu. Pe lângă acest proiect, firma investeşte în materiale video pe canalul propriu de YouTube, cât şi conţinut pe blog, unde sunt prezentate noile produse şi cele mai avansate tehnologii (camere de supraveghere, sisteme de alarmă, videointerfoane etc.), dar şi cum pot fi folosite pentru a exploata la maximum beneficiile.
În prezent, „dificultăţile în domeniul nostru sunt legate în principal de logistică, deoarece firmele de curierat mai au mult de îmbunătăţit în ce priveşte rata livrărilor. Pe lângă acest aspect, o altă dificultate este dinamica pieţei şi anume faptul că în fiecare zi apar noi concurenţi care încearcă să se poziţioneze cu preţurile cât mai jos, lucru ce impactează profitul. La capitolul provocări mai pot intra modificările fiscale, e-factura, e-transport, SAFT etc.”, explică executivul.
Tot el spune că principalele obiective pe care le are ca CEO sunt dezvoltarea businessului prin creşterea constantă a cotei de piaţă, creşterea profitului, dezvoltarea şi dinamizarea gamei de produse, oferirea celor mai competitive servicii şi produse, atât la nivel de preţ, cât şi la nivel de calitate. Conform lui, firma investeşte continuu în eficientizarea logistică pentru a îmbunătăţi rata de livrare.
Despre stilul de management pe care îl aplică, Florin Mariţescu spune că este unul democratic, în care implică managerii în luarea deciziilor, discută, analizează şi împreună găsesc cea mai bună variantă. „Majoritatea celor din top management au experienţă şi vechime în companie, iar acest lucru mă face să am încredere în cei care mă ajută să duc businessul la un nivel mai înalt. Susţin implicarea lor în luarea deciziilor, ceea ce îi responsabilizează şi îi ajută în dezvoltarea competenţelor. La parteneri apreciez cel mai mult loialitatea şi faptul că au fost alaturi de noi atunci când am avut momente mai dificile. Nu tolerez indolenţa şi lipsa de responsabilitate”, punctează Florin Mariţescu.
Tot el observă că generaţiile mai tinere nu au răbdare, ceea ce este un mare minus. „Nu alocă suficient timp educării şi dezvoltării şi au cerinţe mari raportate la nivelul de cunoştinte.
Într-adevăr şi piaţa muncii s-a schimbat, dar cariera se construieşte în timp, cu educare, perseverenţă şi determinare. Ca sfat, trebuie să aibă mai multă răbdare, să îşi dezvolte competenţele şi nu în ultimul rând să înveţe şi să se adapteze din mers.”
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro