Adrian Ichim, fondator şi partener, Ideologiq: Niciodată nu începi un proiect, oricât de mic ar părea, fără viziune şi scop
Planul, vizualizarea/imaginarea rezultatului şi definirea scopului vizat sunt elemente esenţiale atât în LEGO, cât şi în business, spune antreprenorul care a fondat agenţia de marketing şi tehnologie Ideologiq. El povesteşte că hobbyul îl ajută să îşi păstreze mintea ascuţită, să îşi îmbunătăţească capacitatea de concentrare şi să găsească mereu soluţii alternative.
Chiar dacă este surprinzător, antreprenorul spune că sunt multe elemente comune între LEGO şi afacerea căreia i se dedică zilnic. A păşit în terenul antreprenoriatului în domeniul tehnologiei, digitalului şi marketingului în urmă cu mai bine de două decenii (2003), iar de-a lungul anilor, povesteşte el, a fost mereu fascinat de psihologia din spatele deciziilor de consum şi de mecanismele care guvernează mintea umană în raport cu brandurile. „Businessul de care sunt ataşat în acest moment este agenţia digitală Ideologiq, business început în 2008, ajuns acum la maturitate.”
În ultimul an, cifra de afaceri a firmei a atins aproximativ 4,5 milioane de euro, menţinând o creştere constantă, cu activitate în Europa Centrală şi de Sud-Est.
Începând din 2022, firma face parte din grupul La Poste, având ca acţionar majoritar compania Mediaposte Hit Mail SA. Aceasta este deţinută 100% de către grupul La Poste (Poşta Franceză) şi este prezentă pe piaţa românească de 27 de ani, fiind liderul pieţei de marketing direct din România. În 2024, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 60 milioane de euro, având peste 500 de angajaţi, împreună cu cele şapte filiale ale sale din România şi cele două din Bulgaria.
Ce hobby ai şi cât timp îi dedici? Când şi cum a început interesul pentru această zonă?
Consider că pentru oamenii care lucrează în industrii creative, hobbyurile au perioade de intensitate diferită în funcţie de diferite etape din viaţă. În cazul meu, LEGO a câştigat tot mai mult teren în ultimii ani. Cred că mă atrage pentru că o percep ca pe o combinaţie perfectă între ordine şi creativitate. În plus, acest hobby reuşeşte să mă deconecteze complet de la ritmul alert al vieţii profesionale şi să îmi ofere un moment de reflecţie. Dedic timp acestei pasiuni ori de câte ori simt nevoia de relaxare, iar uneori mă trezesc atât de prins în construcţie încât pierd noţiunea timpului. Am început să mă interesez serios de LEGO acum câţiva ani, inspirat de complexitatea seturilor disponibile şi de posibilităţile infinite de creaţie pe care le oferă.
Ce corespondenţe există între acest hobby şi afaceri?
Surprinzător sau nu, reuşesc să văd asemănări între LEGO şi businessul căruia mă dedic zilnic. În ambele cazuri, totul începe cu strategie şi planificare, ştiu unde vreau să ajung şi trebuie să urmez nişte paşi ca să ajung acolo. De multe ori, trebuie să fiu flexibil şi să regândesc structura iniţială, să găsesc soluţii concrete pentru a atinge obiectivul final. Inclusiv parcursul versatil este compatibil cu viaţa de business, pentru că uneori poţi descoperi că o piesă nu se potriveşte şi trebuie să regândeşti întreaga strategie, să găseşti variante de a reconstrui. Un alt aspect relevant este gestionarea resurselor, pentru că LEGO nu este un hobby ieftin, aşa că îmi antrenează abilitatea de a bugeta corect fiecare proiect, la fel ca în afaceri, unde o investiţie trebuie atent cântărită pentru a obţine maximul de valoare. Piaţa de figurine LEGO este una imensă, unde poţi face investiţii, tranzacţii sau chiar să legi parteneriate cu alţi colecţionari de pe piaţă.
Este practicarea unui hobby benefică pentru relaţiile de afaceri / pentru afacere?
Fără îndoială, în primul rând un hobby îţi aduce echilibru ce se reflectă şi în felul în care te raportezi la business. În al doilea rând, am avut situaţii în care o pasiune de tipul acesta a spart gheaţa într-o întâlnire de afaceri, deci cred că are puterea aceasta de a crea o legătură între interlocutori, între oameni, pentru că este un element cât se poate de uman. De multe ori, în discuţiile cu parteneri de afaceri, descopăr că avem pasiuni comune, ceea ce duce la o comunicare mai naturală şi deschisă. În plus, un hobby aduce un plus de inspiraţie şi claritate în luarea deciziilor, aspecte esenţiale în orice afacere.
Ce beneficii are hobbyul pentru tine?
Oricare dintre noi consumăm multă energie în rezolvarea diverselor probleme şi situaţii care apar în viaţa de zi cu zi, iar un hobby nu face decât să ne reîncarce, să ne readucă energia la nivelul optim. Toţi cei care practică un hobby din pasiune au experimentat situaţia în care, după câteva ore de relaxare, au găsit soluţii noi şi eficiente pentru probleme care, înainte, păreau dificile sau greu rezolvabile. În cazul meu, LEGO mă ajută să îmi păstrez mintea ascuţită, să îmi îmbunătăţesc capacitatea de concentrare şi să găsesc mereu soluţii alternative. Fiecare construcţie nouă îmi oferă o satisfacţie aparte, similară cu finalizarea unui proiect de business de succes.
Care sunt regulile obligatorii în hobby şi afaceri?
Încrederea validată de istoric şi comunitate. De exemplu, LEGO are o comunitate globală extrem de bine sudată, unde oamenii interacţionează şi chiar tranzacţionează pe valori considerabile pentru piese, seturi şi colecţii întregi. Din câte am observat eu, întotdeauna fair-play. Ce e fascinant e că nu există fraude, critici distructive sau încercări de a profita de ceilalţi şi, nu aş vrea să fiu negativist, dar comunitatea de afaceri ar avea de învăţat câte ceva din comunitatea celor pasionaţi de LEGO. De asemenea, organizarea şi respectarea unor principii clare sunt esenţiale atât într-un hobby serios, cât şi în business.
Ce tip de hobby nu ai practica niciodată? De ce?
Nu mă văd niciodată implicat într-un hobby în care să fiu doar un observator. Aici pot da un exemplu concret, colecţionarea de obiecte de artă sau obiecte de lux nu mă atrage. Mi se pare că un hobby ar trebui să fie mai mult decât o simplă posesie a unor bunuri mai mult sau mai puţin valoroase, un hobby trebuie să fie ceva în care să te implici, care te provoacă, care te face să creezi, să explorezi, să visezi. Prefer activităţile în care mă pot implica direct, în care pot avea un rol activ, care îmi oferă posibilitatea de a învăţa şi de a experimenta lucruri noi.
Există reguli aplicabile atât în hobby, cât şi în afaceri? Dacă da, care?
Niciodată nu începi un proiect, oricât de mic ar părea, fără viziune şi scop. Planul ca planul, dar vizualizarea/imaginarea rezultatului şi definirea scopului pe care vrei să îl atingi sunt elemente esenţiale atât în LEGO, cât şi în business. În ambele cazuri, ai nevoie de perseverenţă, răbdare şi adaptabilitate. De asemenea, învăţarea continuă joacă un rol esenţial, pentru că în afaceri trebuie să te adaptezi constant la schimbări, la fel cum în LEGO poţi explora mereu noi tehnici de construcţie şi abordări creative.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro