Business pentru creier. Cum a ajuns un român să creeze un centru care foloseşte tehnologii şi proceduri de neuroterapie pentru clienţi cu ADHD, sindrom down, anxietate şi nu numai

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 11 februarie 2023 3797 afişări

Creierul, organul corpului uman cu cele mai multe mistere până în prezent, poate fi direcţionat să iasă din situaţii în care a întâmpinat blocaje, cum sunt anxietatea sau depresia, şi să optimizeze funcţionarea cu ajutorul antrenamentelor neuronale. Costin Dămăşaru, doctor în Management, licenţiat în Psihologie şi cu un Masterat în Administrarea Afacerilor, a creat un centru care foloseşte tehnologii şi proceduri de neuroterapie – Veruvis – prin care clienţii ajung să îşi îmbunătăţească performanţa propriei minţi. De la copii cu ADHD, sindrom down, la adulţi cu anxietate sau chiar manageri care voiau performanţe mai bune, Veruvis a depăşit 4.000 de clienţi în doi ani de la debut.

La prima vedere, povestea lui Costin Dămăşaru seamănă cu una spusă de mulţi antreprenori – muncă de corporaţie, căutarea motivaţiei, primii paşi în antreprenoriat. Totuşi, burnoutul a venit la pachet cu o afecţiune despre care se cunosc prea puţine lucruri pentru a recomanda un tratament care să funcţioneze pentru toţi oamenii similar – tinitus sau, altfel spus, un ţiuit permanent în ureche. De la această problemă, Costin Dămăşaru a ajuns să caute metode şi specialişti care să îi ofere un rezultat, aflând la celebrul institut american MIT despre o tehnologie nouă, o interfaţă între creier şi calculator. „Cedasem, a fost burnout, cu somatizări, una dintre ele a fost tinitus, un ţiuit în urechi, e o halucinaţie auditivă, 10% din populaţia planetei o au. Aduce depresie severă, anxietate, migrene, îţi dă viaţa peste cap. Nu există un tratament pentru asta, am fost la vreo 65 de terapeuţi din toată lumea. Am ajuns la MIT, unde am dat peste o tehnologie de interfaţă dintre om şi calculator, pe care eu am luat-o, mi-am făcut propriul set-up şi am început să lucrez cu alţi oameni”, povesteşte Costin Dămăşaru despre începuturile Veruvis, în 2018-2019. Veruvis nu este o clinică medicală, nu pune diagnostice, fiind un centru de antrenament neuronal pe baza unor date statistice analizate de calculator. Clienţii care trec pragul centrului vin pentru a ameliora probleme cum ar fi depresia, anxietatea, atacurile de panică, burnoutul, autismul, ADHD la copii.

Cum funcţionează antrenamentul creierului?

În cadrul Veruvis, clienţii au o şedinţă în care se colectează date despre creierul lor, cu ajutorul unor echipamente, după care urmează în general încă 11 şedinţe, pe un program stabilit în funcţie de particularităţile creierului, pentru a-l optimiza. Clientul se foloseşte de creier pentru a juca un joc pe calculator, primind recompensă atunci când gândurile sale îl duc mai departe în jocul virtual. „Am creat un laborator de descifrare a limbajului creierului. Am înţeles, în mare parte, cum funcţionează creierul, ce poate să facă el să te saboteze. Prima dată facem un brain map, o hartă a creierului să vedem exact în 3D cum sunt reţelele neuronale. Pe baza acelor informaţii, putem construi un fir narativ – ce urme adânci au lăsat evenimentele traumatice în creierul tău. Conceptul de bază pe care se fundamentează ceea ce facem noi se numeşte neuroplasticitate. După scanare, vedem exact ce putem antrena întâi, este noninvaziv, un joc pe calculator pe care îl joci cu gândurile tale. Când gândurile sunt ok, maşina porneşte, când nu, se opreşte. Astfel reuşeşti să ameliorezi simptomele”, explică mai pe larg fondatorul Veruvis.

În căutarea creierului „perfect”

Harta reţelelor neuronale se compune din semnalele transmise de 21 de senzori de pe o cască pe care clientul o poartă. Apoi, un soft special analizează semnalele şi le compară cu un creier perfect. Acesta de fapt nu există în plan fizic, ci este un model matematic, statistic, după ce s-au adunat la un loc mai multe caracteristici pozitive ale creierului uman de la mai mulţi subiecţi. „Pe baza acestor informaţii complexe dezvoltăm portofoliul de antrenament. Îţi scrii propriul manual de instrucţiuni”, mai spune Costin Dămăşaru. El adaugă că atunci când oamenii au parte de un eveniment neplăcut, reacţia creierului este să îi ţină în viaţă, construind astfel o protecţie, diferită de la om la om. Problema intervine când din protector, creierul devine gardian care nu-i dă voie omului să evolueze. Iar atunci intervin antrenamentele neuronale.

Învăţarea vine prin joacă

„Este un joc pe calculator. Clienţii conduc o maşină de curse pe un monitor, cu casca, fără tastatură, ci cu gândurile, cu undele cerebrale. Când undele cerebrale sunt ok, primesc o recompensă, când nu, maşina se opreşte. Învăţăm creierul cum să joace jocul, în subsidiar antrenându-se. E un proces de învăţare accelerat, îşi dau seama ce au de făcut, durează o oră cu totul, sunt mai multe module, de 11 sedinţe în general. După aceste şedinţe, se mai face un brain map şi vedem ce s-a întâmplat, comparăm. Noi nu dăm diagnostic, nu suntem clinică medicală, folosim pentru a dezvolta protocoale de antrenament neuronal această colectare de date”, a mai spus Costin Dămăşaru. El a investit 3 mil. euro în dezvoltarea Veruvis în Capitală, bani din surse proprii, iar proiectul a început la finalul lui 2018. În total, 18 oameni sunt în echipa Veruvis, de la psihologi la neurobiologi, neuropsihologi, oameni de vânzări, management. O şedinţă de brain map este 350 de euro, iar fiecare sedinţă ulterioară de tratament costă 300 euro. „Noi suntem un adjuvant pentru toate formele de terapie, nu suntem în competiţie cu nimeni. Noi vedem cum funcţionează creierul, după care începem să-l antrenăm, să-l ghidăm să se optimizeze. La copii este foarte importantă familia, contextul. Este important ca acest organ să fie direcţionat, să nu facă ce vede”, a mai spus Costin Dămăşaru. Clienţii Veruvis nu sunt doar copiii sau oamenii cu probleme de anxietate, depresie. Şi managerii companiilor din domenii ca auditul, FMCG, automotive, energie au apelat la serviciile de antrenament neuronal pentru a-şi îmbunătăţi performanţele. Procesul este acelaşi, de a realiza o hartă a creierului, însă scopul după care se face planul de antrenament este altul faţă de corectarea unei probleme din zona neuronală.  

Cine este Costin Dămăşaru

A studiat la MIT (Massachusetts Institute of Technology) din Boston, SUA, în cadrul programului de Executive Education – Neuroscience for Leadership. Este doctor în management, licenţiat în psihologie şi a obţinut un masterat în administrarea afacerilor. În prezent este doctorand în fizică în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Aplicate din Bucureşti şi masterand în neuroştiinţă aplicată în cadrul Universidad Isabel I din Burgos, Spania

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.