Viraj către România
Fondată în 2006 ca o companie de navigare, software şi mapping, Navitel a ajuns în 2017 la venituri globale de peste 200 de milioane de euro. CEO-ul companiei, intrată recent pe piaţa din România, explică de ce a ales să investească în această zonă şi de ce produsele cunoscute local drept GPS-uri au încă o şansă în faţa aplicaţiilor de mobil cu acelaşi scop.
O scurtă plimbare printre rafturile unui supermarket mi-a fost suficientă pentru a înţelege de ce companii aşa cum este şi Navitel sunt încă relevante: am găsit cel puţin 15 modele de dispozitive de navigaţie, toate destinate consumatorului de rând; cu toate că smartphone-ul, unealta cea mai de preţ pe care o purtăm zilnic, oferă posibilitatea de a naviga prin trafic fără prea mare efort, cererea pentru dispozitivele cu GPS rămâne la cote ridicate.
”Cel mai important aspect al businessului nostru este departamentul de cartografiere“, spune Tobiasz Jankowski, CEO al Navitel. ”Am dezvoltat un software pe care îl folosim pe toate dispozitivele, având de asemenea şi propriile aplicaţii.“ Hărţile Navitel acoperă 84 de ţări, dar compania lucrează în mod constant la creşterea acestei zone.
Compania are peste 400 de angajaţi la nivel global, în vreme ce numărul utilizatorilor de dispozitive Navitel este de peste 30 de milioane. Compania are birouri în Rusia, Polonia, Ucraina, Cehia, Belarus şi Bulgaria, fiind în curs de deschidere a unui centru regional în Germania. Cei de la sediul din Polonia sunt responsabili cu gestionarea zonelor de marketing şi service pentru Europa Centrală şi de Est.
De ce ar alege clienţii Navitel?
”Pentru că avem propriile noastre hărţi; specialiştii călătoresc în lumea întreagă, adună datele şi le transcriu în programul software. Avem update-uri trimestriale, acestea fiind gratuite după achiziţia iniţială a produsului“, notează Marcin Szydłowski, directorul de marketing al companiei. ”Avem un nivel de 1% în ceea ce priveşte retururile, pentru noi este un aspect extrem de plăcut având în vedere numărul dispozitivelor pe care le comercializăm.“
Compania a început activitatea în urmă cu 12 ani în Rusia, dar consideră Polonia ca fiind piaţa cea mai reprezentativă din punctul de vedere al modelului de afaceri. ”|n Polonia am început cu un produs destinat navigării, Navitel E500, iar în trimestrul II al anului trecut am avut o cotă de piaţă de peste 20%. Au crescut apoi constant, devenind repede lideri pe piaţa de profil. O altă categorie în care activăm este cea a înregistrărilor video, având o cotă de piaţă de 17%“, explică Marcin Szydłowski.
Compania produce device-uri de 5 sau 7 inci, având însă şi o serie de produse destinate motocicletelor. Principalul avantaj în faţa altor companii, susţin reprezentanţii Navitel, este folosirea unor componente de calitate superioară. ”Foarte multe companii cumpără de pe piaţa din China sisteme cu HD care utilizează interpolarea, prin software, dar noi am preferat să le folosim pe cele Full HD, pentru că se vede clar o diferenţă de calitate“, spune CEO-ul companiei.
În acest an, planurile se concentrează pe România, Polonia, Cehia, Ungaria, Letonia şi Lituania; compania a demarat, de asemenea, un proiect de amploare în Bulgaria, spune Jankowski. ”Am făcut o serie de analize înainte de a intra pe piaţa din România, credem că e un loc extrem de bun pentru a introduce brandul.“
Ţinta companiei este de a avea o cotă de piaţă de 10% în România, obiectiv pe care speră să îl atingă după primele 12 luni. ”Există o serie de branduri locale care ne fac competiţie, cum ar fi Evolio sau Visual Fan, dar vrem să oferim soluţii mai bune decât ei - poate produse cu specificaţii mai bune, spre exemplu“, remarcă CEO-ul Navitel.
Esenţială este construirea unei relaţii foarte bune cu distribuitorii, spune Tobiasz Jankowski, oferind ca exemplu ABC Data, unul dintre cei mai mari distribuitori IT din Europa şi singura companie poloneză din industrie care operează direct în alte opt state din Europa Centrală şi de Est. ”Avem cu ei un contract global, iar operaţiunile lor din România sunt extrem de bine dezvoltate. Următorul pas va fi deschiderea unui centru local de service, pentru ca în cele din urmă să deschidem şi un birou local dedicat vânzărilor.“
Numărul de dispozitive de navigaţie vândute anul trecut în România a scăzut cu 15%, la circa 56.000 unităţi, iar valoarea pieţei de profil s-a redus cu peste 20%, conform estimărilor reprezentanţilor locali ai companiei taiwaneze Mio Technology, citaţi de ZF. Explicaţia pentru acest declin este rata tot mai mare de penetrare a smartphone-ului la nivel global, care a fost de aproximativ 45% în 2017 şi este prognozată să ajungă la aproape 50% anul acesta, potrivit celui mai recent raport al Wireless Smartphone Strategies. |n România, rata de penetrare a mobilelor inteligente atingea în 2016 nivelul de 63%, mai mult decât dublu faţă de anul 2012, potrivit datelor oficiale. |n 2007, piaţa de smart-phone-uri s-a situat la 17 mil. euro, iar doar într-un singur an valoarea vânzărilor s-a triplat la 57 milioane de euro. După această majorare spectaculoasă, ritmul anual de creştere s-a menţinut în următorii ani între 20 şi 50%, cu excepţia anului 2011, când vânzările aproape că s-au dublat în valoare.
ÎNTRE SMARTPHONE ŞI GPS
Pentru companiile producătoare de sisteme de navigaţie, principala întrebare este următoarea: de ce ar cumpăra cineva produsele lor, în condiţiile în care există atât de multe aplicaţii - cel mai bun exemplu fiind Waze - care oferă aceleaşi servicii fără niciun cost?
”În Polonia, spre exemplu, Waze nu este atât de popular, dar foarte multă lume foloseşte Google Maps; cu toate acestea, vindem acolo 350.000 de produse de navigaţie anual. Oamenii trecuţi de o anumită vârstă nu pot folosi aplicaţii pe smartphone, pentru că nu au cunoştinţele necesare, şi atunci apelează la produse aşa cum sunt cele dezvoltate de noi“, opinează directorul de marketing al companiei. ”Problema cu aplicaţiile e următoarea: dai drumul la aplicaţie, setezi tot ceea ce trebuie, şi după 5 minute încep să îţi apară mesaje text sau te sună cineva, iar în cele din urmă telefonul se va bloca. Atunci când călătoreşti o oră întreagă cu toate aplicaţiile deschise, e mai confortabil să foloseşti un dispozitiv care e dedicat navigaţiei.“
Aplicaţiile de mobil sunt însă alese de tot mai mulţi şoferi: anul trecut, Waze avea peste 70 de milioane de utilizatori lunari din aproape 200 de ţări. Timpul petrecut lunar în aplicaţie depăşea 450 de minute, în vreme ce numărul persoanelor care participă voluntar la îmbunătăţirea aplicaţiei se apropie de 500.000.
Tobiasz Jankowski, care a început colaborarea cu Navitel în urmă cu trei ani, spune că a auzit de multe ori teoria conform căreia piaţa produselor de navigaţie e pe cale să dispară. ”Cu toate acestea, am avut venituri de 10 milioane de euro doar în Polonia“, spune el. La nivel global, veniturile companiei s-au ridicat 200 de milioane de euro.
”Vrem să oferim companiilor de închirieri auto sisteme de navigare, astfel încât atunci când cineva vrea să închirieze o maşină să ştie că aceasta e dotată cu sisteme Navitel“, explică CEO-ul companiei. ”|ncepem să dezvoltăm acest segment al businessului, având deschidere în această direcţie.“
Navitel va aduce în România toată gama de produse de navigaţie – în prezent comercializează un singur dispozitiv, dar pregătesc deja alte modele şi vor urma acelaşi model de business pentru celelalte categorii, aşa cum sunt tabletele sau sistemele de înregistrare, spune CEO-ul companiei.
În ceea ce priveşte punctele de service, Navitel va lucra iniţial cu o serie de centre locale, urmând să deschidă apoi propria unitate. ”Garantăm un termen de 7 zile atunci când vine vorba de repararea sauînlocuirea produselor, dar termenul mediu este de sub 72 de ore atunci când clientul are o problemă“, notează Tobiasz Jankowski.
În ceea ce priveşte aşteptările pentru anul în curs, reprezentanţii Navitel vorbesc de o creştere cu aproape 50% a numărului de unităţi vândute, apropiindu-se de 300 de milioane.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro