AGA Astra Asigurări, deţinută de Dan Adamescu, a aprobat creşterea capitalului cu 490 milioane lei
Acţionarii Astra Asigurări, două firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, au decis luni majorarea capitalului social cu 490 de milioane de lei, prima tranşă fiind de 70 milioane de lei, pentru îmbunătăţirea indicatorilor prudenţiali ai companiei, potrivit KPMG.
Infuzia de capital a fost propusă de adminstratorul special al Astra, KPMG Advisory, şi avizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
"Acţionarii au delegat atribuţia de majorare a capitalului social în etape succesive către administratorul special sau directoratul societăţii, după caz. Aceasta măsură are ca finalitate îmbunătăţirea indicatorilor prudenţiali ai societăţii", se arată într-un comunicat transmid MEDIAFAX de KPMG Advisory.
Astra este controlată indirect de omul de afaceri Dan Adamescu prin The Nova Group Investments România SA, care deţine 72,68% din acţiunile Astra, şi Epsilon Estate Provider SRL - 27,02%.
În prezent, compania de asigurări are un capital social de 192,7 milioane de lei.
"Succesul planului de redresare propus de noi şi aprobat de ASF este într-o foarte mare măsură dependent de susţinerea lui de către acţionarii Astra. În conformitate cu legislaţia în vigoare, fără această aprobare a AGEA el nu ar fi putut fi dus la îndeplinire oricât de favorabil ar fi fost companiei, pieţei şi asiguraţilor, dar aprobarea este doar primul pas spre implementare. Aşteptăm în continuare susţinerea planului de către acţionarii existenţi ai Astra, aşa cum de altfel aceştia şi-au manifestat intenţia pe parcursul dezbaterilor din timpul AGEA, prin subscrierea şi aportarea din prima fază imediată, a capitalului social, care urmează să fie majorat cu o sumă de aproximativ 70 de milioane lei", au declarat reprezentanţii KPMG Advisory.
În cadrul şedinţei desfăşurată luni, acţionarii asigurătorului au decis revocarea auditorului statutar şi numirea noului auditor, Deloitte Audit SRL.
Agenţia MEDIAFAX a relatat, în 7 februarie, că ASF suspectează Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al instituţiei, pe baza căruia BNR a sesizat DNA, conform legii.
Potrivit raportului prezentat de ASF, consultat de MEDIAFAX, privind situaţia financiară a Astra Asigurări, compania ar fi subestimat daunele cu circa 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei.
ASF apreciază că există un risc mare ca societatea să intre în incapacitate de plată în cazul unei catastrofe naturale, având în vedere că este cel mai mare asigurător de locuinţe, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune în raport.
De asemenea, se menţionează că societatea avea la sfârşitul lunii noiembrie un număr de 74.000 de dosare de daună avizate şi nelichidate, adică neplătite. Potrivit autorităţii de supraveghere, Astra a transferat "defectuos" cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluată şi printr-un plasament către reasigurători fără rating (Panamerican Re - Insulele Cayman şi piaţa CSI). În acelaşi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurări "non-tradiţionale", fără transfer efectiv al riscului, ci doar pentru "cosmetizarea" situaţiilor financiare şi a indicatorilor financiari.
Raportul ASF aminteşte că Astra Asigurări este cel mai mare asigurător din piaţă, iar falimentul ar pune în pericol chiar societăţi de stat. Printre companiile asigurate de Astra, ASF enumeră Aeroportul Henri Coandă, flota Tarom, Blue Air, aeroporturile din Timişoara şi Constanţa, Romaero, Autoritatea Aeronautică Română, flota Poştei Române, flota maritimă a Group Grimaldi.
ASF mai menţionează că în primele nouă luni din 2013 Astra Asigurări a cedat în reasigurare aproximativ 30% din primele subscrise, respectiv 230 de milioane lei, iar 80% din reasigurare a fost realizată cu asigurătorul off-shore Panamerican Re din Insulele Cayman.
Un alt element notat în raport îl reprezintă un împrumut acordat de compania de asigurări grupului Nova Trade, din care face parte şi Astra, respectiv 105,3 milioane lei către Medien Holding SRL.
La 11 zile de la publicarea de către MEDIAFAX, ASF a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a Astra, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.
Simultan cu introducerea administrării speciale, ASF a impus Astra o seri de măsuri, respectiv inventarierea dosarelor de daună înregistrate în evidenţele societăţii de asigurare, în vederea evaluării daunelor reale şi a stabilirii obligaţiilor de plată faţă de creditorii de asigurări, luarea măsurilor necesare pentru calcularea corespunzătoare şi în conformitate cu cerinţele legale a rezervelor tehnice constituite de societate, interzicerea efectuării de investiţii în valori mobiliare şi imobiliare cu excepţia plasamentelor în depozite bancare şi titluri de stat sau certificate de trezorerie, precum şi interzicerea înstrăinării bunurilor şi/sau activelor societăţii de asigurare fără aprobarea prealabilă a ASF.
KPMG este o reţea de firme care furnizează servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor, care îşi desfăşoară activitatea în 155 de ţări şi are 155.000 de angajaţi în firmele membre din întreaga lume.
Astra este liderul pieţei de asigurări din România, cu subscrieri de peste 1 miliard de lei în 2012 şi mai mult de patru milioane de clienţi.
Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a depăşit 8 miliarde de lei în 2013.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro