Al doilea mare acţionar al Holcim respinge fuziunea cu Lafarge, apreciind-o ca nesatisfăcătoare

Autor: Florentina Dragu Postat la 29 martie 2015 93 afişări

Omul de afaceri rus Filaret Galchev, care deţine, indirect, 10,8% din acţiunile producătorului elveţian de ciment Holcim, a respins oferta companiei franceze Lafarge pentru preluarea Holcim, pe care o consideră nesatisfăcătoare, potrivit unei publicaţii elveţiene citate de Reuters.

Galchev, al doilea mare acţionar al Holcim, a apreciat că termenii oferiţi de Lafarge pentru fuziunea cu producătorul de ciment eleţian "nu sunt satisfăcători" pentru acţionarii Holcim, a relatat Sonntagszeitung.

El a adăugat că cei doi producători de ciment trebuie să ia o decizie în privinţa conducerii companiei care se va înfiinţa în urma fuziunii.

Holcim şi Lafarge au convenit în aprilie 2014 o fuziune prin schimb de acţiuni, care ar crea cel mai mare producător de ciment din lume, cu vânzări anuale de aproximativ 40 de miliarde de euro.

În data de 16 martie 2015, Holcim a cerut Lafarge renegocierea termenilor stabiliţi iniţial, iar câteva zile mai târziu cele două companii au anunţat că s-au înţeles asupra revizuirii acordului.

Noii termeni ai înţelegerii prevăd o rată de schimb a acţiunilor mai avantajoasă pentru investitorii Holcim, precum şi renunţarea la condiţia ca noua companie rezultată în urma fuziunii să fie condusă de actualul director general al Lafarge, Bruno Lafont.

Fuziunea dintre Holcim şi Lafarge presupune renunţarea la unele active pe care companiile le deţin în ţări precum România, Germania şi Ungaria.

În România, vor fi păstrate activele Holcim, care includ două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti.

La începutul lunii februarie, producătorul irlandez de ciment CRH a ajuns la un acord cu cele două companii pentru a cumpăra cea mai mare parte dintre activele scoase la vânzare de acestea, inclusiv pe cele din România, pentru 6,5 miliarde de euro.

Volumul vânzărilor de ciment şi clincher ale Holcim în România au crescut cu 7,8% anul trecut comparativ cu 2013, în timp ce vânzările din Europa au scăzut cu 1%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
HOLCIM,
LAFARGE,
FUZIUNE
/actualitate/al-doilea-mare-actionar-al-holcim-respinge-fuziunea-cu-lafarge-apreciind-o-ca-nesatisfacatoare-14078935
14078935
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.