LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Algoritm de tip „deep learning” creat de un student de la Academia Forţelor Terestre din Sibiu

Autor: Laura Buciu Postat la 18 mai 2024 26 afişări

Algoritm de tip „deep learning” creat de un student de la Academia Forţelor Terestre din Sibiu

Un student al Academiei Forţelor Terestre din Sibiu a câştigat premiul de excelenţă la „CADET-NAV” 2024 cu o lucrare de dezvoltare a unui algoritm de tip „deep learning”, cu scopul de a clasifica subiecţii din înregistrări vocale. Astfel de algoritmi sunt motorul unor tehnologii de AI.

Studentul plutonier Radu Plic este din Sebeş, judeţul Alba, şi studiază „Comunicaţii şi informatică” la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, din Sibiu. Programul de studii Inginerie şi management în domeniul comunicaţiilor militare l-a văzut ca pe unul de perspectivă şi o oportunitate de a învăţa şi a explora.

El a câştigat premiul de excelenţă la secţiunea Inginerie Electrică, în cadrul Sesiunii de comunicări ştiinţifice studenţeşti „CADET-NAV 2024” a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa cu lucrarea „Utilizarea algoritmilor de învăţare automată pentru procesarea semnalelor vocale”.

Prin aceasta, Raul şi-a propus dezvoltarea unui algoritm de tip „deep learning” cu scopul de a clasifica subiecţii din înregistrări vocale, algoritmii de acest fel fiind motorul multor tehnologii de inteligenţă artificială. Proiectul a pornit de la realizarea unei baze de date proprii, care să conţină înregistrări vocale de la mai multe persoane, ulterior fiind constituită o reţea neuronală convoluţională care are ca scop extracţia de caracteristici specifice şi învăţarea acestora pentru a putea recunoaşte vorbitorul.

„Pentru realizarea acestei lucrări, am început să mă documentez încă din noiembrie anul trecut, iar prima mea încercare de a dezvolta algoritmul am realizat-o în februarie. Ulterior, am îmbunătăţit şi am optimizat algoritmul, am mărit baza de date şi am ajuns în punctul în care reţeaua reuşeşte să clasifice vorbitorii cu o acurateţe impresionantă”, a mărturisit Raul.

„Nu m-am aşteptat să câştig premiul de excelenţă, fiindcă nu am avut ca obiectiv principal obţinerea lui. A fost o surpriză plăcută şi totodată o mare onoare, semn că direcţia de cercetare pe care am urmat-o este una bună şi totodată apreciată şi valorizată. Obţinerea acestui premiu reprezintă un impuls motivant pentru viitor şi o confirmare a faptului că munca şi dedicarea sunt recunoscute şi premiate. De-a lungul timpului am învăţat că succesul se obţine treptat şi că este esenţial să rămâi angajat în proiectele tale, indiferent de rezultate. Trebuie să fii pasionat de ceea ce faci, să fii capabil să îţi stabileşti obiective specifice, măsurabile, realizabile, relevante şi limitate în timp. Iar, cel mai important, să investeşti timp şi efort în dezvoltarea abilităţilor necesare pentru a-ţi urma pasiunea şi a ajunge la performanţa dorită. Acest lucru implică foarte mult efort pentru studiu, practică şi instruire. După cum ştim, în cele mai multe cazuri, «munca bate talentul»”.

Întrebat ce planuri de viitor are, Raul a spus: „Sunt preocupat de a deveni acel om pe care alţii să se poată baza, implicat în comunitate şi cu contribuţii semnificative în domeniul meu de activitate”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
algoritm,
student,
militar

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.