ANALIZĂ Ordonanţa de urgenţă a taxelor: Cât ne vor ajuta taxa pe lăcomie, plafonarea preţului gazelor şi Fondul de investiţii

Autor: Dorin Oancea Postat la 22 decembrie 2018 71 afişări

Guvernul a adoptat în ciuda opoziţiei mediului de afaceri, ordonanţa de urgenţă privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, menită să echilibreze bugetul anului viitor.

Una dintre cele mai discutate prevederi este „taxa pe lăcomie”, care presupune taxarea băncilor cu o marjă fixă din activele financiare, dacă dobânda ROBOR depăşeşte 2%. Proiectul iniţial prezentat de guvernul PSD prevedea ca taxarea să pornească de la nivelul ROBOR de 1,5%. Ordonanţa prevede o taxare de 0,1% din activele financiare dacă se depăşeşte cu 0,5 puncte procentuale pragul de 2% al Robor, 0,2% din activele financiare dacă se depăşeşte nivelul de referinţă cu 1,01-1,5 puncte procentuale, 0,4% din activele financiare dacă se depăşeşte pragul cu 1,51-2 puncte procentuale şi la o depăşire de peste 2 puncte procentuale a pragului, taxa pe activele financiare va fi de 0,5.

Măsura a fost adoptată în ciuda opoziţiei sistemului bancar şi aprecierilor critice venite dinspre BNR. În sine, la o analiză grăbită, măsura ar putea detemrina o reducere a dobânzilor, poate o creştere a consumului şi implicit a încasărilor la buget. Rămâne de văzut dacă prevederile ordonanţei se vor regăsi vor influenţa diferenţele dintre dobânzile percepute şi cele acordate de bănci, cât de doritoare vor mai fi băncile să acorde credite, şi dacă nu cumva sectorul bancar va prelua o parte din nemulţumirea politică a vulgului, într-un 2019 cu două campanii electorale şi cu previziuni economice nu prea favorabile, nici pe plan intern nici pe plan extern.

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ORDONANŢĂ,
ANALIZĂ,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.