ANALIZA: Romania, tot mai populata de populari
La inceputul secolului trecut facea cariera sloganul "Prin noi insine". La inceputul acestui secol, e vremea lui "La populari, inainte!". Caci mare parte dintre politicienii romani vad, in aceste zile, o unica si miraculoasa cale de afirmare: Grupul Partidului Popular European Crestin Democrat - Democrati Europeni (PPE-DE)
La inceputul secolului trecut facea cariera sloganul "Prin noi insine". La inceputul acestui secol, e vremea lui "La populari, inainte!". Caci mare parte dintre politicienii romani vad, in aceste zile, o unica si miraculoasa cale de afirmare: Grupul Partidului Popular European Crestin Democrat - Democrati Europeni (PPE-DE).
Cu cei 268 de eurodeputati ai sai (37%), PPE-DE este cel mai numeros si cel mai puternic grup politic din Parlamentul European. Asa ca nu este de mirare ca pe usa populara ar vrea sa intre cel putin patru partide din Romania (PPCD, UDMR, PPRM, PC) si cu PD cinci. "Salutam alinierea la valorile si la ideologia noastra. Aceasta evolutie nu este deloc surprinzatoare, PPE fiind cea mai puternica si cea mai proeminenta forta politica a UE", a declarat pentru EurActiv secretarul general al popularilor, Antonio-Lopez-Isturiz.
Fostii taranisti, acum intr-o noua prezentare, nu sunt tot atat de binevoitori. Potrivit prim-vicepresedintelui PPCD, Serban Bubenek, afluenta unor partide catre zona populara, dupa 15 ani, demonstreaza ca acestea sunt "partide-pirat aruncate de la stanga la dreapta de catre politicieni imbatati de gustul puterii". "Se culca seara social-democrati, se trezesc in tinuta liberala, isi fac siesta populari, iar cand dau drumul la televizor sunt nationalisti", a adaugat Bubenek. Reactia e de inteles, intrucat PPCD, desi aflat deja cu un pas in PPE (are statut de membru asociat si va deveni membru cu drepturi depline o data cu aderarea Romaniei la UE), nu pare suficient de puternic ca sa reziste "asaltului" din partea altor pretendenti.
Pentru fiecare, fostii taranisti au cate o vorba "buna": PPRM "a descoperit de cateva saptamani cuvantul popular", "PUR a devenit Conservator pentru ca liderii sai vor sa-si conserve scaunele", iar la PD "e o eroare de exprimare, deoarece acest partid si-a clarificat pozitia la infiintare, dovada fiind afilierea la Internationala Socialista". Deocamdata, fostii taranisti par a fi preferatii crestin-democratilor, alaturi de UDMR (cealalta formatiune din Romania care are calitatea de membru asociat al PPE). De altfel, ei vor fi principali co-organizatori si singurii participanti din Romania, impreuna cu UDMR, la apropiata reuniune a Biroului Grupului PPE-DE (Bucuresti, 2-3 iunie 2005). Ca sa conteze efectiv in ecuatia populara europeana, popularii romani va trebui sa indeplineasca inca o conditie, esentiala: sa-si trimita reprezentanti in Parlamentul European. Caci aici intervin complicatiile, ambele formatiuni, PPCD si UDMR avand probleme cu pragul electoral, conform ultimelor sondaje de opinie. Caci pentru PPE-DE este foarte important sa aiba in randurile sale cat mai multi membri care sa reprezinte partide cat mai puternice in tarile lor.
Nici pentru alti candidati, peremistii deveniti peperemisti, viitorul nu suna prea bine. Din cauza trecutului lor, a faptului ca pasul inapoi facut de Corneliu Vadim Tudor e perceput doar ca unul de fatada, ei sunt cotati cu cele mai mici sanse de intrare in PPE-DE. Si chiar daca reprezentanti PPRM ar ajunge in PE, este putin probabila acceptarea lor in acest grup.
In aceste conditii, cei mai interesanti pentru PPE-DE sunt democratii. PD si-ar putea face intrarea in PE cu o zestre substantiala. Popularii le fac cu ochiul. "Romania are un puternic guvern de centru-dreapta si noul sau presedinte vine din interiorul unui partener major al coalitiei", a declarat Lopez-Isturiz. Care a adaugat: "PPE ar dori sa aiba cele mai puternice voci de centru-dreapta posibile".
Doar o saptamana a trecut de la deschiderea statutara a PD si catre alte motiuni decat una social-democrata. E drept, tatonarile cu popularii sunt mai vechi. Liderul platformei populare este vicepresedintele Sorin Frunzaverde. El a anuntat deja ca va candida la presedintia PD cu o motiune populara. "Este imposibil sa guvernezi a doua oara intr-o coalitie de centru-dreapta si sa sustii ca esti social-democrat. Din punct de vedere al orientarii politice, PD a fost intotdeauna un partid de centru, care se inscrie ca doctrina in popularismul european", a precizat vicepresedintele PD. Anuntarea candidaturii a fost facuta la intoarcerea de la Bruxelles, unde a avut noi discutii de taina. La randul lui, principalul candidat la sefia partidului, Adriean Videanu, a anuntat ca va prezenta o motiune social-democrata "de centru" care sa lase posibilitatea partidului de a decide carui curent politic sa i se alature.
Caci, gratie unui talent innascut al negocierii, Partidul Democrat se afla in aceste zile, cu o luna inainte de Conventia Nationala, in fericita situatie de a-si negocia pozitia, intru maximizare, fie in PPE-DE, fie in PSE. In multe cazuri, jocul la doua capete are putin de a face cu moralitatea, chiar si in politica, dar poate aduce avantaje. In vreme ce Sorin Frunzaverde discuta cu popularii la Bruxelles, presedintele interimar Emil Boc il asigura, la Bucuresti, pe secretarul general al Partidului Socialistilor Europeni, Philip Cordery, ca "PD este angajat direct, fara echivoc", in sustinerea tuturor actiunilor social-democrate. "In acest moment", preciza Boc, facand trimitere la decizia delegatilor la Conventia din iunie. Ce-i drept, suspansul pare sa le fi priit democratilor, care ar fi primit un post de vicepresedinte PSE, in cazul ramanerii alaturi de socialisti.
Oricum, chiar pastrand doctrina social-democrata, n-ar fi nici o problema ca PD sa adere la PPE-DE. Practic, in cel mai mare grup politic din PE se afla, in afara grupului masiv de crestin-democrati germani, italieni si spanioli si de conservatorii britanici, partide nationaliste (Malta), democrate (Slovenia), un Partid al Pensionarilor (Italia) dar si unul social-democrat (Portugalia).
Pe aceasta diversitate mizeaza si fostii umanisti, actuali conservatori. Chiar daca a starnit o multime de ironii, miscarea catre conservatorism ar putea sa se dovedeasca, la un moment dat, utila. Intentia a fost dezvaluita, de altfel, de liderul Dan Voiculescu. El a spus ca nu vizeaza numaidecat Partidul Popular, ci grupul PPE-DE "care e format din mai multe partide; PPE e cel mai mare dintre ele, dar nu singurul", a declarat el, enigmatic. E de presupus ca liderul PC (fost PUR) Dan Voiculescu s-a intalnit in timpul "studiilor" britanice de asta-iarna cu niscaiva conservatori din Marea Britanie. Este de vazut, insa, in ce masura poreclirea si vopsirea doctrinara de fatada ii poate convinge pe europeni si, mai ales, daca PC (avand inca o puternica forta mediatica in spate), ii poate convinge pe romani intr-atat incat sa smulga suficiente voturi necesare europarlamentarismului.
Caci toate calculele se pot duce de rapa, in cazul fiecaruia dintre pretendentii la cel mai mare grup din PE, in lipsa unui vot al romanilor. Vot direct, care trebuie sa se desfasoare pana la 31 decembrie 2007, inaintea unei noi legislaturi europene.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro