ANCOM: Românii plătesc în medie 34 de lei pe lună pentru internet fix achiziţionat separat
Românii plătesc în medie 34 de lei pe lună pentru serviciile de internet fix de acasă achiziţionate individual, cei mai mulţi, 47%, având facturi cuprinse între 31 şi 50 de lei, potrivit unui studiu realizat pentru Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Astfel, datele arată că 47% dintre persoanele chestionate plătesc o factură cu o valoare cuprinsă între 31 şi 50 de lei, 34% au de plătit lunar între 20 şi 30 de lei, în timp ce 11% au o factură mai mică de 20 de lei. Doar 8% dintre cei care au participat la acest studiu au declarat că au un contract care depăşeşte 51 de lei.
Studiul a relevat că în 82% dintre gospodării serviciile de internet fix au fost achiziţionate de la acelaşi furnizor împreună cu alte servicii de comunicaţii electronice (televiziune, telefonie fixă sau mobilă, internet mobil), aceştia plătind lunar pentru un astfel de pachet, în medie, 70 de lei.
Principalul motiv pentru care consumatorii preferă o oferta la pachet în locul serviciilor separate este acela al costului total mai mic, serviciile în pachet fiind şi mai uşor de utilizat şi de plătit.
Marea majoritate a respondenţilor, 85%, se declara mulţumită de conexiunea de internet fix pe care o are de la furnizorul actual, 77% dintre aceştia apreciind că pot contacta cu uşurinţă serviciul clienţi atunci când au probleme cu conexiunea.
În ceea ce priveşte viteza contractată, la nivel naţional, 20% dintre gospodării au viteze sub 50Mbps, în timp ce 43% au viteze contractate de peste 50Mbps, cea mai frecvent întâlnită viteză contractată fiind de 100 Mbps.
Pe de altă parte, 37% dintre respondenţi au declarat că nu cunosc viteză maximă precizată în contract. Potrivit studiului, 46% din gospodăriile din mediul urban au viteze de peste 50 Mbps la conexiunea de internet fix, comparativ cu 32% în mediul rural.
Pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care îl plătesc, utilizatorii au la dispoziţie Netograf.ro, un instrument independent, obiectiv şi gratuit conceput de ANCOM.
În medie, conexiunile de internet fix din gospodării sunt utilizate de aproximativ 2,5 persoane, valoare aproape egală cu cea a numărului mediu de membri ai unei gospodării. 40% dintre utilizatorii de internet fix utilizează şi servicii de internet mobil - prin telefonul mobil/smartphone, stick USB sau tabletă, 13% dintre aceştia declarând că nu folosesc internetul mobil atunci când se află acasă.
Internetul mobil este preferat conexiunii fixe din gospodărie doar punctual, în anumite situaţii, de regulă când internetul fix nu funcţionează sau ocazional, pentru anumite activităţi, precum e-mail sau browsing.
Studiul de piaţă despre utilizarea de acasă a serviciilor de internet fix în rândul populaţiei României a fost realizat pentru ANCOM de Mercury Research şi a fost folosit de Autoritate în analizele de piaţă derulate cu scopul de a evalua nivelul de concurenţă pe piaţă cu amănuntul a serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe.
Cercetarea a fost realizată în perioada octombrie-noiembrie 2014, pe un eşantion de 1.469 de persoane care au şi folosesc conexiune de internet acasă, reprezentativ la nivel naţional pentru populaţia cu vârstă de peste 16 ani. Marja de eroare este de +/-2.6%, la un nivel de încredere de 95%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro