ANIS: Peste 80% din companiile IT au resimţit un impact negativ şi puternic negativ al eliminării parţiale a facilităţilor fiscale în 2023 şi anticipează un 2025 dificil. 45% estimează creşteri de venituri pentru 2025, iar 47% anticipează stagnare
Peste 80% dintre companiile din sectorul IT, membre ANIS, consideră că măsurile fiscale adoptate în 2023 au avut un impact negativ sau puternic negativ asupra rezultatelor financiare, iar schimbările anunţate la finalul lunii decembrie 2024, cu implementare de la 1 ianuarie 2025, au generat o incertitudine suplimentară, conform rezultatelor ANIS Sentiment Survey 2024, barometrul anual privind starea şi perspectivele industriei de IT din România.
Din totalul firmelor participante la sondajul realizat în decembrie 2024/ianuarie 2025 de Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii, 21% au declarat că încheiat 2024 cu venituri în scădere, faţă de 10% care anticipaseră această tendinţă la începutul anului.
Pentru 71% dintre companiile din sectorul IT lipsa predictibilităţii fiscale este o ameninţare majoră la adresa activităţii lor, iar 63% au raportat un impact negativ al eliminării parţiale a facilităţii fiscale în 2023 asupra performanţei financiare. În acest context, 58% au indicat creşterea costurilor cu forţa de muncă drept un factor negativ major şi doar o treime au reuşit să-şi mărească echipa în 2024, o scădere faţă de estimările iniţiale de peste 64%.
„Datele sondajului confirmă îngrijorarea companiilor din industria de IT, în special în privinţa instabilităţii fiscale şi legislative.
Impactul fiscalităţii asupra costurilor, motivaţiei angajaţilor şi competitivităţii globale este evident. România are nevoie urgentă de un real parteneriat public-privat pentru a oferi un mediu de afaceri stabil şi atractiv, capabil să susţină acest sector strategic”, a declarat Corina Vasile, director executiv ANIS.
În ciuda provocărilor, companiile au continuat să exploreze oportunităţi prin diversificarea portofoliilor şi extinderea pe pieţe externe, elemente raportate de 65,8% dintre respondenţi.
În plus, deciziile fiscale luate la finalul lunii decembrie 2024, cu implementare imediată la 1 ianuarie 2025, au surprins industria şi au amplificat sentimentul de nesiguranţă. Astfel, 81,6% dintre respondenţi consideră eventualele creşteri de taxe drept cea mai mare ameninţare la adresa afacerilor lor, urmată de lipsa predictibilităţii fiscale (71,1%). De asemenea, eliminarea completă a facilităţilor fiscale, iniţial programată pentru 2028, este percepută ca o decizie care va afecta competitivitatea globală a României în sectorul IT.
În acest context, companiile IT anticipează o creştere moderată a cifrei de afaceri şi o stabilizare a echipelor în 2025, dar rămân îngrijorate de impredictibilitatea mediului de afaceri: 44,7% dintre respondenţi estimează creşteri de venituri pentru 2025, iar 47,4% anticipează stagnare. În acelaşi timp, 36,8% dintre companii prevăd extinderea echipei, dar majoritatea (52,6%) consideră că numărul de angajaţi va rămâne constant.
Membrii ANIS consideră esenţiale o serie de măsuri pentru a contracara efectele negative ale schimbărilor fiscale: predictibilitatea fiscală pentru planificare strategică şi investiţii (47,4%), reducerea poverii fiscale pe muncă (76,3% dintre companii) şi sprijinirea cercetării-dezvoltării-inovării (R&D) prin granturi şi deduceri fiscale ( 50% dintre respondenţi).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro