Anul 2023 a fost cel mai bun din istoria pensiilor private şi facultative. Profitul de 18,9 mld. lei aferent participanţilor la Pilon II şi Pilon III de anul trecut este cât tot profitul istoric din anii anteriori

Autor: Tibi Oprea Postat la 28 ianuarie 2024 131 afişări

Fondurile de pensii private Pilon II şi fondurile de pensii facultative Pilon III, la care contribuie lunar 8,9 milioane de de salariaţi cu o parte din venitul brut lunar, au livrat în 2023 un profit aferent participanţilor de 18,9 mi­liarde de lei, cifră care se apropie de întreg profitul obţi­nut din 2008 încoace (18,8 mi­liarde de lei), potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la DesprePensiiPrivate.ro.

Dacă anul 2022 a adus pierdere pentru participanţii la sistemul de pensii private, creşterea bursei şi evoluţia ratelor dobânzilor a dus la un randament excelent pentru Pilonul II în 2023 ♦ În total, Pilonul II şi Pilonul III au ajuns la 131 mld. lei active nete.

Fondurile de pensii private Pilon II şi fondurile de pensii facultative Pilon III, la care contribuie lunar 8,9 milioane de de salariaţi cu o parte din venitul brut lunar, au livrat în 2023 un profit aferent participanţilor de 18,9 mi­liarde de lei, cifră care se apropie de întreg profitul obţi­nut din 2008 încoace (18,8 mi­liarde de lei), potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la DesprePensiiPrivate.ro.

„Anul 2023 a fost cel mai bun din întreaga istorie a pensiilor private. Ajutate de evoluţia ratelor de dobândă, dar şi de creşterea bursei, fondurile de pensii private au încheiat anul 2023 cu un profit pentru participanţi aproape egal cu profitul cumulat din întreaga istorie a pensiilor private din România“, spune George Moţ, proprietar al DesprePensii Private.ro, pentru ZF. Analistul de pensii private a calculat profitul din punctul de vedere al participantului, ne­fiind preluat din situaţiile finan­ciare ale administratorilor, adică ţine cont de toate costurile – comi­sion activ, de tran­zacţio­nare, taxa de audit etc.

Pe fondul scumpirilor acce­lerate, volatilităţii şi începerii războiului în Ucraina, anul 2022 a adus prima scădere din istorie a valorii unitare a activului net (VUAN) a celor şapte fonduri Pilon II, în medie de 3,4%. Indicele Bloomberg referinţă pentru titlurile de stat emise de statul român în euro a avut minus 22% în 2022, iar cel care urmăreşte evoluţia titlurilor de stat în lei a avut minus 2,8%.

Dacă anul 2022 a adus o pierdere de 3,4 mld. lei pentru participanţii din Pilonul II şi Pilonul III, fiind singurul rezultat negativ la nivel cumulat din ultimii 16 ani în principal ca urmare a scăderii valorii portofoliului titlurilor de stat, 2023 a adus randamente bune pentru ambele categorii.

În cazul Pilonului III, datele sunt din 2011 încoace, însă rezul­tatele primilor ani sunt oricum nesemnificative.

La Pilonul II, care are 8,15 milioane de participanţi, activul net a ajuns la 126,7 mld. lei la finele anului 2023, iar valoarea medie a unui cont este de 15.543 de lei. Anul trecut, profitul aferent participanţilor a fost de 18,3 mld. lei, aproape de profitul cumulat de 18,2 mld. lei din 2008-2022. Cea mai profi­tabilă lună a fost decembrie, cu 4,06 mld. lei.

La Pilonul III, acolo unde contribuie voluntar 710.777 de români cu o sumă decisă de ei înşişi, activul net a ajuns la 4,74 mld. lei, iar valoarea medie a unui cont este de 6.668 de lei. Aici profitul din 2023 pentru participanţi de 0,63 mld. lei a fost peste nivelul celui obţinut între 2011 şi 2022 (0,56 mld. lei). Tot decembrie a fost cea mai profitabilă lună, cu 0,15 mld. lei.

În total, Pilonul II şi Pilonul III au livrat participanţilor de la înfiinţarea lor un profit cumulat de 37,7 mld. lei. Acestea au 131,4 mld. lei active nete.

Printr-o ordonanţă de urgenţă, Ministerul Finanţelor a propus majorarea contribuţiei virată de salariaţii români la un fond de pensii private Pilon II de la 3,75% la 4,75% de la începutul acestui an. Orice majorare a contribuţiei se reflectă în economiile de bătrâneţe ale salariaţilor. Majorarea contribuţiei înseamnă că lunar, în medie, viramentele vor fi de circa 1,4 mld. lei, în creştere cu aproximativ 300 mil. lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pensii,
profit,
participanti,
pensii private

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.