Atanasiu: Opoziţia are majoritate la votul pentru Ungureanu la SIE, dar este nevoie de prezenţă

Autor: Departamentul Politic Postat la 28 iunie 2015 287 afişări

Opoziţia are majoritate în Parlament la votul pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, în condiţiile în care sunt asigurate, pe lângă voturile liberalilor, şi cele ale UNPR, UDMR şi minorităţi naţionale, dar este nevoie de prezenţă, afirmă liderul PNL Teodor Atanasiu.

Prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, duminică seară, la B1 TV, că, bazându-se pe declaraţiile de până în prezent ale grupurilor parlamentare, opoziţia are aproape 300 de voturi, în condiţiile în care pentru numirea lui Ungureanu la conducerea SIE este nevoie de voturile favorabile din partea a 278 de parlamentari.

"Având în vedere cele exprimate de grupurile parlamentare, e clar că se întruneşte o majoritate. Avem spre 300 de voturi. Sunt necesare 278 de voturi. Pentru a obţine voturile, ar trebui însă ca aproape toţi parlamentarii să fie prezenţi. Am înţeles că se doreşte să nu existe cvorum. Din partea PSD se doreşte să nu existe cvorum", a spus Atanasiu la B1.

Întrebat dacă PNL a negociat cu UNPR şi UDMR pentru votul la Ungureanu, Atansiu a spus că nu a fost nevoie de negocieri.

"Încă de la anunţul de nominalizare a lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru conducerea SIE, atât UDMR, cât şi UNPR s-au exprimat imediat ca favorabili acestei propuneri, nu a fost nevoie de negocieri", a afirmat prim-vicepreşedintele PNL.

Întrebat dacă UNPR a trădat PSD prin faptul că îl va vota pe Mihai Răzvan Ungureanu la şefia Serviciului de Informaţii Externe, Atanasiu a spus: "Nu. Aici vorbim de ocuparea unui post de director la o istituţie care nu e subordonată Guvernului. Cei de la guvern voiau un om pe care să îl manevreze ei. Ei nu se împotrivesc pentru că e Ungureanu, ci pentru că nu e al lor".

Liderul PNL a mai spus că votul în plen ar putea fi luni sau marţi, când este ultima zi a acestei sesiuni parlamentare.

Conducerile celor două Camere ale Parlamentului sunt convocate luni pentru procedura de numire a lui Mihai Răzvan Ungureanu, nominalizat de preşedintele Klaus Iohannis la conducerea SIE, şedinţa fiind programată pentru ora 13.30.

Birourile Permanente vor stabili procedura şi calendarul pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu, care, conform Constituţiei, presupune ca Ungureanu să fie audiat în comisia parlamentară de control al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi supus aprobării plenului Parlamentului.

Scorul în Parlament este destul de strâns, pentru numirea lui Ungureanu la SIE fiind nevoie de voturile favorabile din partea a 278 de parlamentari.

Parlamentarii PSD şi cei ai ALDE conduşi de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi de Daniel Constantin, care sunt în număr de 240 de deputaţi şi senatori, au anunţat că nu vor susţine numirea lui Ungureanu, în timp ce UNPR, PNL şi UDMR, care numără 256 parlamentari, susţin această nominalizare. Mai sunt, însă, 57 de parlamentari neafiliaţi, independenţi, ai minorităţilor naţionale sau ai grupului democrat popular, care pot să voteze unii de o parte , iar alţii de cealaltă parte.

Preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a anunţat că Biroul Politic al PSD, care va avea loc luni, înaintea şedinţei conducerilor celor două Camere ale Parlamentului, va adopta o decizie privind votul din Parlament pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, dar că, din discuţiile deja avute în partid pe această temă, rezultă foarte clar că parlamentarii PSD nu vor vota în favoarea acestei numiri.

Administraţia prezidenţială a anunţat, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pentru funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) pe Mihai-Răzvan Ungureanu.

Mihai Răzvan Ungureanu este nominalizat pentru a doua oară la conducerea Serviciului de Informaţii Externe, prima dată fiind director al SIE în perioada 2007-2012, la propunerea lui Traian Băsescu, atunci preşedinte. Ungureanu a fost ministru de Externe între anii 2004-2007 şi premier între 9 februarie 2012 şi 7 mai 2012. El este senator de Arad şi prim-vicepreşedinte al PNL.

Postul de director al SIE este vacant din 22 septembrie 2014, când Teodor Meleşcanu a demisionat din această funcţie pentru a candida la alegerile prezidenţiale, susţinându-l ulterior, în al doilea tur, pe Victor Ponta.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ATANASIU,
SIE,
/actualitate/atanasiu-opozitia-are-majoritate-la-votul-pentru-ungureanu-la-sie-dar-este-nevoie-de-prezenta-14514508
14514508
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.