De ce nu au cumpărat fondurile de pensii acţiuni Antibiotice Iaşi, unul dintre performerii Bursei de doi ani? Ioan Nani, CEO, Antibiotice: Poate că lichiditatea scăzută le-a determinat să fie mai circumspecte
Un singur fond de pensii Pilon II – Metropolitan Life Pensii Private – a profitat de creşterile înregistrate în ultimul timp de cotaţia producătorului de medicamente Antibiotice Iaşi (simbol bursier ATB) şi a obţinut expunere pe acţiunile companiei. Celelalte şase fonduri P2 din România au decis însă să nu intre la cumpărare, în ceea ce ZF scria încă din vară că reprezintă cea mai mare oportunitate ratată pentru fondurile de pensii private de pe piaţa locală.
„Mă gândesc că lichiditatea foarte scăzută le-a determinat să fie circumspecte pentru că nu vor fi condiţii de creştere a acţiunilor. Faptul că o parte importantă a acţiunilor – 53% - este în afara pieţei de capital reprezintă un neajuns”, comentează Ioan Nani, director general al Antibiotice Iaşi, invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi.
Acţiunile ATB se tranzacţionează în creştere cu 126% de la începutul anului, pe un rulaj în valoare de 104 milioane de lei. În iunie, compania de stat afişa un avans de aproape 400% în precedentele 12 luni, ceea ce înseamnă că a multiplicat de cinci ori banii investitorilor în acel interval.
Lichiditatea din ultimul an a acţiunilor este de 116 milioane de lei, Antibiotice deţinând locul 22 în ceea ce priveşte rulajele afişate de companiile listate pe segmentul principal de la Bursa de Valori Bucureşti.
„Nu pot să fac declaraţii în legătură cu capitalul pe care îl are statul român în această companie. Pot doar să spun că l-am sporit de aproape şapte ori, atât capitalul Ministerului Sănătăţii, cât şi al celor care au investit în acţiunile noastre. Este un efort şi, dacă reuşim să îl susţinem, iar au sunt convins de acest lucru, nu poate fi decât o satisfacţie pentru toţi cei care participăm la această companie”, adaugă Ioan Nani.
Din 23 septembrie, de când acţiunile ATB s-au realăturat structurii indicelui de referinţă BET, lichiditatea titlurilor ajunge la 12,6 milioane de lei. Cu alte cuvinte, în puţin peste zece şedinţe de tranzacţionare, compania a realizat mai mult de 10% din rulajul ultimelor 12 luni. De altfel, unii brokeri se aşteaptă ca lichiditatea să urce în continuare datorită includerii în BET.
Din acţionariatul companiei evaluate la 2,1 miliarde de lei mai face parte şi fondul alternativ de investiţii Infinity Capital Investments, care deţine 29,45% din capitalul social, free-float-ul fiind aşadar de 17,6%. Producătorul a încheiat prima jumătate din an cu un profit net de 74 de milioane de lei şi venituri de 380 de milioane.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro