De ce au vândut austriecii de la HS Timber fabrica din Sebeş către Ziegler? „Aprovizionarea cu materii prime a fabricilor noastre devine din ce în ce mai dificilă. Limitările pieţei din România şi costurile prea ridicate ale importurilor de materii prime au condus la cea mai bună soluţie atât pentru companie cât şi pentru angajaţi“

Autor: Mirabela Tiron Postat la 30 aprilie 2023 104 afişări

Aprovizionarea tot mai dificilă cu materii prime şi costurile prea ridicate ale impor­turilor de materii prime au condus la decizia austriecilor de-a vinde fabrica din Sebeş către germanii de la grupul Ziegler.

De ce au vândut austriecii de la HS Timber fabrica din Sebeş către Ziegler? „Aprovizionarea cu materii prime a fabricilor noastre devine din ce în ce mai dificilă. Limitările pieţei din România şi costurile prea ridicate ale importurilor de materii prime au condus la cea mai bună soluţie atât pentru companie cât şi pentru angajaţi“

♦ HS Timber motivează vânzarea fabricii din Sebeş prin creşterea costurilor, însă în 2020 şi 2021 a obţinut marje de profit cu două cifre.

Aprovizionarea tot mai dificilă cu materii prime şi costurile prea ridicate ale impor­turilor de materii prime au condus la decizia austriecilor de-a vinde fabrica din Sebeş către germanii de la grupul Ziegler.

„Aprovizionarea cu materii prime a fabricilor noastre devine din ce în ce mai dificilă. Limitările pieţei din România şi costurile prea ridicate ale importurilor de materii prime au condus la cea mai bună soluţie atât pentru companie cât şi pentru angajaţi“, au transmis oficialii companiei HS Timber Productions la solicitarea ZF.

Compania HS Timber Productions raporta o cifră de afaceri de 3,1 miliarde de lei în 2021 faţă de  2,4 miliarde de lei în 2020 şi un profit net de 624 mil. lei în 2021, faţă de 339 milioane de lei în 2020, arată mfinante.ro. Astfel, HS Timber Productions a înregistrat în 2020 o marjă de profit de circa 20% în 2020 şi 14% în 2021. În total compania avea 1.575 de angajaţi în 2021. Rezul­tatele pe anul trecut nu au fost făcute publice.

Spre comparaţie, o marjă de profit cu două cifre avea în 2020 doar Dedeman în retail, restul având sub zece procente. De obicei companiile din agribusiness mai reuşesc marje de profit de două cifre, însă în producţie aproape întotodeauna sunt de o singură cifră.

Austriecii de la HS Timber au semnat vânzarea fabricii din Sebeş către germanii de la Ziegler Grup, un grup cu operaţiuni în prelucrarea lemnului şi logistică.  Prin această achiziţie germanii de la grupul Ziegler intră pe piaţa locală. Contractul a fost semnat în aprilie iar încheierea tranzacţiei este aşteptată la mijlocul anului 2023 şi este supusă aprobărilor obişnuite de reglementare. Valoarea tranzacţiei  nu a fost făcută publică.  bpv Grigorescu Ştefănică şi bpv Hügel (Austria), care au oferit consultanţă Ziegler Group în achiziţia HS Timber Productions Sebes SRL, a anunţat tranzacţia.

Gerald Schweighofer, acţionarul HS Timber, renunţă astfel la primul activ construi în România în 2003, fabrica din Sebep, care care a însemnat şi primul pas al familiei austriece în România, la doi ani după ce îşi lichidase afacerile din industria lemnului în Austria şi Cehia.

„Odată cu finalizarea tranzacţiei, consolidăm capacitatea de utilizare a fabricii de cherestea rămase în Reci. În viitor, fabrica de cherestea va putea produce din nou la capacitate maximă, iar aprovizionarea cu lemn preponderent din România va fi posibilă pe termen mediu“, au mai transmis oficialii companiei HS Timber Productions.

Fabricile care sunt în funcţiune pot fi mai bine aprovizionate cu materie primă pentru producţie şi prelucrare ulterioară, permiţându-le să funcţioneze din nou la capacitate maximă. Acestea vor rămâne o parte importantă a HS Timber Group pe termen lung, potrivit răspunsului transmis de oficialii companiei către ZF.

„În acest moment, HS Timber Group operează în România două fabrici de cherestea (Sebeş, Reci), o unitate de producţie pentru grinzi lamelare (Rădăuţi) şi cea mai mare fabrică de panel din lume – HS Baco Panels (Comăneşti). Numărul total de angajaţi este de 2.400. Se preconizează că tranzacţia va fi finalizată la mijlocul anului în urma aprobărilor autorităţilor de reglementare“, potrivit oficialilor HS Timber Productions.

În anul 2003, grupul a deschis prima fabrică de cherestea din România.

HS Timber Group, cu sediul la Viena, îşi are rădăcinile într-o afacere tradiţională de familie din Austria, cu o experienţă de peste 400 de ani în domeniul prelucrării lemnului. Astăzi, grupul activează preponderent în industria de procesare a lemnului, dar derulează operaţiuni şi în sfera comerţului de cherestea, producţiei de energie regenerabilă şi ca furnizor pentru industria de energie solară.

Austriecii de la HS Timber Group anunţau la începutul anului trecut că vor închide fabrica din Siret  unde se produceau panouri de lemn masiv şi vor întrerupe operaţiunile la fabrica de cherestea din Rădăuţi. Ei susţineau că investiţiile necesare la fabrica din Siret nu sunt fezabile din punct de vedere economic în condiţiile actuale de piaţă.

Veniturile HS Timber Group la nivel mondial în 2021 s-au ridicat la puţin peste 1 miliard de euro, comparativ cu 784,11 milioane de eruo în anul precedent, o potrivit oficialilor companiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fabrica,
materii prime,
costuri,
austrieci,
angajati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.