Aurescu: Fondurile norvegiene pentru România contribuie la reducerea decalajelor economice şi sociale

Autor: Catalina Mihai Postat la 10 iulie 2015 184 afişări

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, vineri, într-o întâlnire cu omologul norvegian, Børge Brende, importanţa fondurilor alocate României de către Norvegia, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European şi Mecanismul Financiar Norvegian, la reducerea decalajelor economice şi sociale.

Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut, vineri, o întrevedere cu omologul norvegian, Børge Brende, în marja participării la Conferinţa internaţională Croatia Forum 2015, la Dubrovnik.

"Dialogul a prilejuit un schimb de opinii cu privire la Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European şi Mecanismul Financiar Norvegian, ministrul Bogdan Aurescu reiterând importanţa fondurilor alocate de Norvegia prin cele două instrumente, care contribuie atât la reducerea decalajelor economice şi sociale, cât şi la dezvoltarea şi consolidarea unor relaţii de durată cu România", precizează sursa citată.

Norvegia acoperă 97% din suma totală de 306 milioane de euro alocată României prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European şi Mecanismul Financiar Norvegian pe durata întregului ciclu de cooperare 2009-2014, termenul de eligibilitate a cheltuielilor pe proiecte, respectiv de implementare a acestora fiind 30 aprilie 2016.

Totodată, Aurescu şi Brende au avut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile din R. Moldova, şeful diplomaţiei române evidenţiind că direcţia prioritară de acţiune a României vizează consolidarea parcursului european al Republicii Moldova şi a reiterat importanţa formării rapide a unui Guvern, bazat pe o majoritate stabilă, care "să gestioneze situaţia economică şi procesul de reformă în spirit european", inclusiv aplicarea deplină a Acordului de Asociere şi Liber Schimb UE - Republica Moldova.

Cei doi miniştri au făcut şi o evaluare a situaţiei din Ucraina şi a perspectivelor aplicării acordurilor de la Minsk din februarie.

"Ambele state sunt de acord că este necesară aplicarea deplină a acordurilor, evitarea reluării violenţelor şi continuarea procesului de reformă conform standardelor europene a Ucrainei, inclusiv în administraţie şi în sectorul economic", conform MAE.

Tot în marja Croatia Forum, ministrul Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu ministrul pentru afaceri externe, integrare africană şi cooperare internaţională al Republicii Mali, Abdoulaye Diop.

Cu acest prilej, Aurescu a menţionat contribuţia României la asigurarea securităţii şi stabilităţii în Mali, prin participarea activă a reprezentanţilor ţării noastre atât la misiunea civilă europeană de sprijinire a forţelor de securitate maliene (EUCAP Sahel Mali), cu patru experţi, cât şi la misiunea europeană de pregătire a forţelor armate maliene (EUTM Mali), cu trei experţi.

Oficialul român a exprimat disponibilitatea de dezvoltare a cooperării româno-maliene în domenii de interes comun, având în vedere expertiza şi relaţiile tradiţionale ale României în spaţiul african, inclusiv în domeniul cooperării pentru dezvoltare.

MAE precizează că Aurescu a adresat omologului din Mali invitaţia de a efectua o vizită în România, acceptată "cu plăcere" de Abdoulaye Diop.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BOGDAN AURESCU,
NORVEGIA,
FONDURI
/actualitate/aurescu-fondurile-norvegiene-pentru-romania-contribuie-la-reducerea-decalajelor-economice-si-sociale-14574675
14574675
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.