Autorităţile au pus egal între vaccinaţi şi nevaccinaţi în privinţa carantinei. Medicul Octavian Jurma: Campania de vaccinare este spulberată de aceste măsuri de relaxare
În plin val cinci, autorităţile româneşti, de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, la Ministerul Sănătăţii, au decis ca de la 1 februarie perioada de carantină în cazul unui contact direct cu un caz pozitiv cu COVID-19 este de cinci zile, atât pentru persoanele vaccinate, cât şi pentru cei care nu s-au imunizat.
Această măsură vine pe fondul unui apetit scăzut pentru vaccinare în rândul populaţiei, în contextul în care zilnic nu mai sunt nici 3.000 de români care vor să se imunizeze.
În ţări precum Germania, Austria, Spania autorităţile fac clar distincţia între timpul de carantină pentru persoanele care au luat contact cu cazuri pozitive care sunt imunizate şi cei care nu au ales să se vaccineze. În plus, în România nici doza booster, despre care specialiştii au spus că este cea mai eficientă în cazul variantei Omicron, nu este luată în calcul.
„E ultimul cui pe coşciugul vaccinării în România. Este o abandonare formală a intenţiei de a face distincţia între cei care s-au vaccinat şi cei care nu. Putem pune egal între cei care au trecut prin boală şi cei care s-au vaccinat, însă nu e totuna dacă cineva e vaccinat sau nevaccinat în ceea ce urmează. Este o măsură decisă mai degrabă pe criterii politice, justificate economic în sensul în care statul nu mai vrea să îşi asume costuri pentru persoana ţinută în carantină. Pentru noi, campania de vaccinare este spulberată de aceste măsuri de relaxare. Acum, facem 0 diferenţă între vaccinaţi şi nevaccinaţi, nu se consideră nici boosterul ca validare pentru certificatul verde, noi nu mai urmăm Europa nici măcar la lucrurile acestea simple. Consecinţele vor fi mult mai mare decât par”, a atras atenţia medicul Octavian Jurma.
El spune că România nu a ajuns nici măcar în vârful valului al cincilea, însă autorităţile se grăbesc să anunţe sfârşitul pandemiei. În ultimele zile, autorităţile anunţă zilnic 35.000-40.000 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar gradul de pozitivare din totalul testelor realizate este de peste 32%.
„Cel mai tare mă îngrijorează retorica legată de certificatul verde, că este declarat inutil. Noi suntem în negare oficială din punctul de vedere al pandemiei. Există un procent de populaţie de 30% din Româniaî, foarte activă, oameni educaţi care, dacă vor fi siliţi să îşi trimită copiii la şcoală fără siguranţă, în clase care sunt laboratoare de infectare, dacă vor fi obligaţi să meargă la muncă unde nu mai există nicio obligaţie, e un segment de populaţie care va fi foarte anxios să îşi reia activitatea normală dinainte de pandemie”, a mai explicat Octavian Jurma.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro