Avertisment de la FMI pentru economiile emergente

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 05 octombrie 2013 237 afişări

Pentru prima oară în ultimii ani, creşterea economică globală a încetat să mai fie condusă în 2013 de economiile emergente, iar prioritatea zero pentru ele este acum să evite turbulenţele de piaţă legate de încheierea treptată a programului de relaxare monetară cantitativă al Rezervei Federale a SUA, a declarat Christine Lagarde, şefa FMI.

Avertisment de la FMI pentru economiile emergente

Ea recomandă ca metode de apărare politici specifice, ca deprecierea monedelor naţionale, constituirea de rezerve de lichiditate şi, pe alt plan, accelerarea reformelor structurale. Metode de control temporar al pieţei valutare şi monetare au fost folosite şi în 2010 de o serie de economii emergente din America Latină şi Asia, pe atunci spre a se apăra de efectele negative ale valului de capitaluri speculative care le inundase ca urmare a aceloraşi programe de relaxare cantitativă derulate de Rezerva Federală. Acum, problema care se pune pentru economiile emergente este de a evita efectul opus - un exod brutal al capitalurilor, după ce tiparniţa Fed se va fi oprit.

Pentru moment, Fed a anunţat că va continua actualul programul de achiziţie de obligaţiuni în acelaşi ritm ca şi până acum, de 85 mld. dolari pe lună, determinând o euforie rar întâlnită a pieţelor financiare, care se aşteptaseră la o reducere treptată a achiziţiilor cu cca 10-20 mld. de dolari, ca răspuns la reducerea şomajului. Preşedintele Fed, Ben Bernanke, estimase în iunie că va reduce treptat ritmul tiparniţei de bani, până la stoparea achiziţiilor de obligaţiuni la jumătatea anului viitor, când şomajul se va fi redus la 7% (în august a fost 7,3%, faţă de 8,1% cu un an în urmă). La finele lui septembrie, Bernanke a declarat însă că reducerea achiziţiilor "ar fi posibil să înceapă" abia spre finele anului şi că nu există niciun plafon al ratei şomajului de care o astfel de decizie să depindă.

În acelaşi timp, situaţia economiilor emergente este deocamdată bună. Analiştii Credit Agricole remarcă faptul că în T2, economiile emergente au avut o performanţă bună (faţă de T1 a fost chiar cea mai mare creştere de la începutul lui 2011 până acum), iar redresarea economică din zona euro şi din SUA îşi arată deja efectele pozitive în activitatea industrială şi în comenzile de export pentru economiile emergente, fenomen care s-ar putea accentua în următoarele trimestre.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/avertisment-de-la-fmi-pentru-economiile-emergente-11460921
11460921
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.