Avertismentul analiştilor: Pregătiţi-vă portofelele, cursul leu/euro urmează să sară în aer. Cât veţi scoate din buzunar pentru un euro
Procesul de scădere a inflaţiei va continua în 2024, deşi într-un ritm mai lent, iar BNR va începe să reducă dobânda-cheie cel mai probabil spre mijlocul anului viitor, în timp ce dobânzile pe piaţa interbancară vor continua să scadă, iar cursul valutar va depăşi 5 lei/euro, urmând să fie relativ stabil în 2024, anticipează analiştii de la Erste/BCR.
Erste/BCR anticipează că anul viitor BNR va reduce gradual dobânda-cheie, cu paşi de 25 puncte de bază, până la 5,75% la sfârşitul anului 2024 ♦ Dezinflaţia ar urma să continue şi rata inflaţiei IPC ar urma să ajungă la 5,3% an/an până la sfârşitul anului 2024, de la 8,1% în octombrie 2023 ♦ Cursul valutar ar urma să fie de 5,1 lei/euro la finalul anlui viitor.
Procesul de scădere a inflaţiei va continua în 2024, deşi într-un ritm mai lent, iar BNR va începe să reducă dobânda-cheie cel mai probabil spre mijlocul anului viitor, în timp ce dobânzile pe piaţa interbancară vor continua să scadă, iar cursul valutar va depăşi 5 lei/euro, urmând să fie relativ stabil în 2024, anticipează analiştii de la Erste/BCR.
„Ne aşteptăm ca dezinflaţia să continue şi IPC să ajungă la 5,3% an/an până la sfârşitul anului 2024, de la 8,1% în octombrie 2023. Ne aşteptăm la presiuni inflaţioniste uşor mai mari la începutul anului viitor pe fondul modificărilor anunţate pentru impozitele indirecte şi după efectul invers presupus provenit din eliminarea plafoanelor la produsele alimentare de bază în februarie 2024“, scriu analiştii de la Erste/BCR în cel mai recent raport.
Cea mai recentă prognoză a BNR anticipează inflaţia anuală IPC la 4,8% la sfârşitul anului 2024. „Nu ne aşteptăm ca inflaţia să atingă intervalul ţintit în următorii ani. Anticipăm inflaţia de bază la 5,7% an/an până în decembrie 2024, rămânând peste inflaţia totală pe toată perioada de doi ani-înaintea orizontului de prognoză.“
„Am observat unele probleme de supraevaluare a monedei naţionale, care afectează în special sectoare care angajează forţă de muncă slab calificată. Noi nu anticipăm o depreciere bruscă a leului. Ne aşteptăm la deprecierea treptată a monedei naţionale şi la îmbunătăţirea fundamentelor, ducând leul către valoarea justă, în timp. Vedem cursul EUR/RON la 5,10 până la sfârşitul anului 2024. Banca centrală ar urma să profite de ocazie pentru a elimina lichiditatea în lei în caz de slăbiciune a monedei naţionale“, susţin analiştii Erste/BCR.
Cele mai recente prognoze ale BNR arată că inflaţia va scădea sub rata-cheie, aflată în prezent la 7%, în cel de-al doilea trimestru al anului 2024, urmând să ajungă la 6,8% an/an până la sfârşitul trimestrului al doilea din 2024.
Analiştii Erste/BCR anticipează prima reducere a rate-cheie a BNR la jumătatea anului 2024.
„Guvernatorul BNR a exclus să discute despre reduceri ale dobânzilor până când inflaţia nu va scădea semnificativ şi va deveni clar că procesul de dezinflaţie este ireversibil pentru a evita inconsecvenţa politicilor. Œn acelaşi timp, el a sugerat că discuţiile privind reducerile ratelor ar putea începe odată ce inflaţia scade sub nivelul ratei-cheie. Cele mai recente prognoze ale BNR arată că inflaţia va scădea sub nivelul ratei-cheie de 7%, în cel de-al doilea trimestru al anului viitor (6,8% an/an până la final de T2/2024). Acest lucru este în conformitate cu estimarea noastră că rata-cheie va rămâne neschimbată cel puţin până la şedinţa BNR din luna mai 2024, cu riscul amânării reducerilor de dobândă până în august.“
Erste/BCR anticipează reduceri graduale ale dobânzii-cheie din partea BNR, de 25 puncte de bază fiecare, până la 5,75% până la sfârşitul anului 2024.
În ceea ce priveşte cursul valutar leu/euro, analiştii Erste/BCR anticipează că va rămâne, în general, stabil în 2024, existând riscuri asimetrice.
„Banca centrală şi-a declarat disconfortul faţă de tendinţa de apreciere a leului susţinută de intrările de capitaluri/valută pe titlurile româneşti (ROMGB) în 2023 şi chiar a decis să intervină şi să cumpere euro pentru a reduce întărirea leului, potrivit guvernatorului Isărescu. BNR a lăsat lichiditatea nesterilizată, cu facilitatea de depozit acţionând ca instrument principal, pentru a descuraja speculaţiile pe leu. Prin urmare, riscul pentru raportul EUR/RON este asimetric, înclinat în sus.“
Cursul EUR/RON a rămas foarte stabil, amintesc analiştii Erste/BCR, după trecerea pragului de 4,95, zona de 4,97-4,98 lei/euro fiind văzută acum ca noul prag de Ñrezistenţă“. Iar la finalul anului 2024, cursul valutar ar urma să fie de 5,1 lei/euro.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro