Avertizare meteo de caniculă şi disconfort termic. Cum va fi vremea până la 1 iulie

Postat la 18 iunie 2012 34 afişări

Vremea va fi călduroasă în toată ţara în intervalul 19 - 22 iunie, local caniculară în cursul după-amiezelor, când se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35-36 de grade.

Potrivit avertizării emise de Administraţia Natională pentru Meteorologie, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi usor pragul critic de 80 al disconfortului termic în zonele de câmpie şi local în cele de deal şi de podiş.

ANM a emis, de asemenea, prognoza meteo cu estimările de temperaturi şi precipitaţii pentru fiecare regiune, valabilă pentru intervalul 18 iunie - 1 iulie, după cum urmează:

BANAT

Vremea se va încălzi uşor şi treptat de la o zi la alta în prima săptămână a intervalului, devenind caiculară în întreaga regiune pe 21 şi 22 iunie, când mediile temperaturilor maxime vor atinge valoarea de 35 de grade. În intervalul 23-27 iunie va avea loc un proces de răcire, care va readuce regimul termic la valori apropiate de mediile multianuale ale ultimei decade a lunii iunie, iar tendinţa pentru ultima parte a perioadei de prognoză este de menţinere a temperaturii aerului în jurul acestor valori normale. Nu se aşteaptă precipitaţii până spre sfârşitul primei săptămâni a intervalului de prognoză, după care probabilitatea pentru averse pe arii relativ extinse şi însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului va creşte şi se va menţine însemnată până la sfârşitul lunii.

CRIŞANA

În primele zile temperatura aerulu va marca o creştere treptată, vremea devenind caniculară în toată regiunea în jurul datei de 21 iunie, când media maximelor va atinge 35 de grade. Pe 23 iunie vremea va intra într-un proces de răcire, devenind normală termic spre data de 26 iunie, iar regimul temperaturii aerului se va caracteriza prin valori apropiate de normele climatologice până la sfârşitul lunii. Nu vor fi precipitaţii până în jurul datei de 22 iunie, după care probabilitatea pentru averse pe arii extinse şi însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului va creşte şi se va menţine însemnată până la sfârşitul lunii, dar mai ales în jurul datei de 26 iunie.

TRANSILVANIA

Temperaturile medii vor fi în creştere treptată la începutul intervalului, caracterizând o vreme călduroasă în jurul datei de 22 iunie. În intervalul 23-27 iunie temperaturile vor marca o scădere, devenind apropiate de mediile multianuale ale perioadei şi se vor menţine relativ constante la valori normale până la sfârşitul perioadei de prognoză. Aversele însoţite de descărcări electrice vor fi de interes pentru întreaga regiune după data de 23 iunie şi până la sfârşitul perioadei de prognoză, cu o probabilitate mai mare pentru cantităţi de apă importante între 24 şi 26 iunie.

MARAMUREŞ

Vremea se va încălzi de la o zi la alta în prima parte a intervalului, devenind călduroasă , chiar caniculară în orele amiezelor, pe 21 şi 22 iunie. Va urma un proces de răcire treptată până pe 25-26 iunie, după care, până la sfârşitul intervalului de prognoză, regimul termic se va menţine apropiat de cel normal pentru ultima decadă a lunii iunie, atât în ceea ce priveşte valorile medii ale temperaturilor minime, cât şi pe cele ale maximelor diurne. Aversele însemnate cantitativ şi însoţite de descărcări electrice vor fi de interes în toată regiunea în intervalul 23-27 iunie, după care ploile se vor semnala pe arii mai restrânse şi vor fi mai slabe cantiativ. În intervalul 18-21 iunie probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi redusă.

MOLDOVA

Vremea se va încălzi treptat până pe 22 iunie, când va deveni caniculară, iar mediile temperaturilor maxime vor atinge 35 de grade şi minimele nu vor coborî, în medie, sub 20 de grade. În intervalul 23-25 regimul termic va marca o scădere treptată, după care se va menţine relativ constant la valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei, până la sfârşitul intervalului de prognoză. În primele zile nu se vor semnala precipitaţii, dar în intervalul 23-27 iunie probabilitatea pentru averse pe arii extinse şi însoţite de descărcări electrica va creşte. Spre sfârşitul perioadei de prognoză ploile se vor semnala pe arii mai restrânse şi vor fi în general slabe cantitativ.

DOBROGEA

Temperaturile medii vor marca o creştere treptată în intervalul 18-23 iunie, vremea devenind călduroasă. După 23 iunie va urma o perioadă de uşoară răcire, iar din 26 iunie până la sfârşitul lunii regimul termic se va menţine în limite apropiate de cele normale pentru ultima decadă a lunii iunie. Intervalul de prognoză va fi caracterizat de o probabilitate redusă de apariţie a precipitaţiilor, exceptând intervalul 24-27 iunie când se vor semnala ploi, în general slabe cantitativ, dar însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

MUNTENIA

Regimul termic va caracteriza o vreme călduroasă în primele zile aleperioadei de prognoză, caniculară chiar în jurul datei de 21-22 iunie, când media temperaturilor maxime va atinge 35 de grade. În intervalul 24-27 iunie valorile termice vor marca o scădere treptată, apropiindu-se de mediile multianuale ale ultimei decade a lunii iunie, după care nu se vor mai înregistra variaţii semnificative. În prima parte a intervalului nu se vor semnala precipitaţii. Probabilitatea de averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului va fi mai mare în intervalul 24-27 iunie.

OLTENIA

În prima parte a intervalului vremea se va încălzi de la o zi la alta, devenind caniculară în jurul datei de 22 iunie, după care va avea loc un proces de răcire treptată care va aduce mediile temperaturii aerului în jurul normelor climatologice în data de 27 iunie. Ultimele zile ale perioadei de prognoză se vor caracteriza printr-un regim termic constant, apropiat de mediile multianuale ale sfârşitului de iunie. Nu vor fi precipitaţii până pe 22 iunie, dar în intervalul 24-26 iunie probabilitatea pentru averse pe arii extinse şi descărcări electrice. În restul perioadei de prognoză probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine scăzută.

LA MUNTE

Temperaturile medii vor marca o creştere uşoară, caracterizând o vreme călduroasă în jurul datei de 22 iunie, după care vremea va intra într-un proces de răcire uşoară şi treptată, după data de 25 iunie regimul temic devenind apropiat de cel normal pentru ultima decadă a lunii iunie. În prima parte a intervalului doar izolat şi trecător vor fi ploi slabe, dar probabilitatea ca precipitaţiile, mai ales averse însoţite de descărcari electrice, să fie mai abundente şi mai extinse ca arie, va creşte după data de 23 iunie.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/avertizare-meteo-de-canicula-si-disconfort-termic-cum-va-fi-vremea-pana-la-1-iulie-9756876
9756876
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.