Banca Angliei surprinde pieţele şi menţine neschimbată rata dobânzii la un minim istoric de 0,1%. Lira începe să scadă prin raport cu euro şi dolarul american

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 04 noiembrie 2021 40 afişări

Banca Angliei surprinde pieţele şi menţine neschimbată rata dobânzii la un minim istoric de 0,1%. Lira începe să scadă prin raport cu euro şi dolarul american

Banca Angliei a anunţat joi că va menţine neschimbate ratele dobânzilor, sfidând astfel aşteptările multor investitori, conform cărora instituţia ar fi devenit prima bancă centrală majoră care ridică ratele în contextul pandemiei de coronavirus, transmite CNBC.

Comitetul de Politică Monetară al Băncii (MPC) a votat 7-2 pentru a păstra ratele la un minim istoric de 0,1% şi 6-3 în favoarea continuării programului existent al guvernului britanic, care va susţine achiziţiile de bonduri la un stoc ţintă de 875 de miliarde de lire. MPC a votat în unanimitate de voturi pentru a menţine achiziţiile de obligaţiuni corporative la un nivel de 20 de miliarde de lire, păstrând programul de cumpărare de active la 895 de miliarde de lire.

Pieţele nu erau sigure dacă Banca va anunţa o normalizare a politicii monetare astăzi sau în timpul următoarei întâlniri de la mijlocul lunii decembrie, însă o parte dintre analişti sunt de părere că schimbarea se va produce înainte de sfârşitul anului.

La ora 16:45, lira sterlină scădea cu 1,15% prin raport cu dolarul american, în timp ce declinul prin raport cu euro şi yenul japonez ajunge la 0,64% şi, respectiv, 1,4%.

În prezent, Banca Angliei monitorizează o serie esenţială de puncte de date, pe măsură ce inflaţia se menţine la un nivel ridicat, în timp ce creşterea economică îşi pierde din avânt, iar condiţiile de muncă încep să se înăsprească.

„Comitetul consideră că, având în vedere datele, în special cele privind piaţa muncii, ne poziţionăm în linie cu estimările centrale ale Raportului de Politică Monetară din noimebrie. În următoarele luni va fi necesară o creştere a ratei pentru a readuce inflaţia CPI (indicele preţurilor de consum – n.r.) către targetul de sustenabilitate de 2%”, reiese dintr-o declaraţie a MPC.

Randamentele negative ale obligaţiunilor europene devin tot mai greu de găsit pe măsură ce investitorii ignoră declaraţiile BCE

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mentinere,
anglia,
rate,
dobanda,
banca,
politica monetara

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.