Banii şi puterea merg mână în mână: În timp ce Viktor Orban controlează Ungaria cu o mână de fier, Istvan Tiborcz, ginerele premierului maghiar, construieşte un imperiu hotelier de sute de milioane de euro
Noul sediu guvernamental a lui Viktor Orban în Cartierul Castelului din inima Budapestei, vorbeste cât se poate de clar despre despre ambiţiile premierului maghiar care vrea să transforme ţara în propriul fief politic. În timp ce Orban trage toate sforile pentru controlul politic, în celălalt capăt al Budapestei, Istvan Tiborcz, ginerele său, îşi ridică imperiul de business.
Ginerele lui Orban, Istvan Tiborcz, a devenit cel mai important investitor al ţării în industria turismului, controlează zeci de hoteluri, deja finalizate sau în renovare. Activele holdingului său au ajuns în ultimii opt ani la 180 de milioane de euro, potrivit datelor făcute publice, scrie Bloomberg.
Tiborcz susţine că misiunea sa este de a moderniza capitala Ungariei pentru a putea ajunge din urmă oraşe precum Viena. În planul modernizării sunt incluse şi restaurarea unor clădiri istorice precum emblematicul hotel spa Gellert de pe malul Buda al Dunării şi Hotelul Dorothea de pe malul Pest.
Cu toate acestea, adversarii lui Orban spun că ascensiunea lui Tiborcz exemplifică perfect cum în Ungaria banii şi politica fac casă bună, mai ales sub conducerea premierului maghiar, pe care Uniunea Europeană l-a acuzat că promovează un sistem de clientelism.
Finanţarea europeană de aproximativ 19 miliarde de euro pentru Ungaria rămâne blocată de către UE, mai ales din cauza suspiciunilor privind modul în care sunt cheltuiţi banii europeni. Asta, în timp ce ţara ocupă primul loc în clasamentul corupţiei realizat de Transparency International.
Primarul Budapestei, Gergely Karacsony, un critic înverşunat al lui Orban, a declarat că Tiborcz a profitat de legăturile sale cu premierul ungar, care n-a mai lăsat puterea din mână din 2010. Proiecte precum complexul guvernamental al lui Orban din cartierul Castelului, noile muzee şi hotelurile lui Tiborcz arată bine, dar nu fac mare lucru pentru oraş, potrivit primarului.
Tiborcz s-a căsătorit cu fiica cea mare a lui Orban, Rachel, în 2013. Majoritatea membrilor din familia Orban sunt discreţi şi caută să nu ajungă prea des în lumina refelectoarelor, însă Tiborcz n-a respectat această regulă şi a devenit foarte cunoscut în ţară.
El şi soţia sa au respins în mod repetat orice idee că ar fi profitat de pe urma apropierii lor de Orban. Totuşi, în 2023, ginerele lui Viktor Orban declarase pentru platforma de ştiri Index.hu că discută foarte des despre dezvoltarea turismului cu socrul său.
Primul său proiect important a fost Elios Zrt. o companie specializată în licitaţii pentru iluminatul stradal finanţate de UE. Tiborcz a vândut firma în 2015 lui Attila Paar, a cărui companie de construcţii a câştigat contracte de achiziţii publice pentru unele dintre cele mai vizibile proiecte guvernamentale, inclusiv renovarea Castelului Buda şi a Operei de Stat.
Trei ani mai târziu, agenţia antifraudă a UE a susţinut că afacerile Elios au fost frauduloase şi a îndemnat Ungaria să ia măsuri împotriva lui Tiborcz şi a unui fost asociat. Cazul a fost clasat, în timp ce guvernul ungar a trebuit să ramburseze 43,7 milioane de euro din fondurile care au fost alocate companiei.
De atunci, Tiborcz se concentrează în principal pe BDPST, construită după exitul Elios. Scopul companiei este de a accesa „potenţialul vast neexploatat al sectorului turistic din Ungaria, care este foarte promiţător pentru economia naţională”.
Prima achiziţie a companiei a fost un castel dărăpănat în Tura, la 50 de kilometri est de Budapesta. Acesta este acum hotelul emblematic de cinci stele al BDPST, după ce clădirea aflată în stare de degradare a fost salvată după decenii de utilizare abuzivă în timpul comunismului. Cântăreţul Justin Bieber a petrecut acolo cu prietenii şi personalul după ce a cântat la Festivalul Sziget de la Budapesta în 2022, potrivit presei.
BDPST a investit, de asemenea, în transportul de mărfuri, logistică, finanţe şi, în ultima vreme, în agricultură, dar turismul a fost întotdeauna principalul său interes a lui Istvan, precum şi al soţiei sale.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro