Bento: 2023 a fost un an dinamic, în care am realizat investiţii în dezvoltarea de produse proprii şi ne-am împlicat în proiecte IT în mai multe domenii - utilităţi, energie, telecomunicaţii şi petrol şi gaze
Compania românească Bento - Intellectually Curious (2B Intelligent Soft SA), specializată în dezvoltarea şi implementarea de soluţii software şi furnizarea de servicii de infrastructură IT şi cloud, a continuat să investească anul acesta în propriile soluţii software dedicate industriei de energie, agriculturii şi organizaţiilor care au angajaţi pe teren şi a fost totodată implicată într-o serie de proiecte de anvergură pe zona de infrastructură IT şi cloud, urmând să încheie 2023 cu o cifră de afaceri de circa 55 milioane de lei.
♦ Echipa din divizia de infrastructură IT şi cloud a Bento s-a concentrat anul acesta pe implementarea de servicii de automatizare a infrastructurilor IT şi pe servicii de externalizare a operaţiunilor IT specifice zonei de data center ♦ Compania a continuat să îmbunătăţească anul acesta produsele sale software proprii - Bento Field Service Management, Bento Mobile Device Management, Grânar şi Smart Metering & Energy Management.
Compania românească Bento - Intellectually Curious (2B Intelligent Soft SA), specializată în dezvoltarea şi implementarea de soluţii software şi furnizarea de servicii de infrastructură IT şi cloud, a continuat să investească anul acesta în propriile soluţii software dedicate industriei de energie, agriculturii şi organizaţiilor care au angajaţi pe teren şi a fost totodată implicată într-o serie de proiecte de anvergură pe zona de infrastructură IT şi cloud, urmând să încheie 2023 cu o cifră de afaceri de circa 55 milioane de lei. Compania a câştigat contracte mari în valoare de câteva milioane de euro pentru proiecte de infrastructură IT în domeniul energiei, al tutunului şi în sectorul de petrol şi gaze.
„2023 a fost un an dinamic, în care am crescut peste aşteptările pe care le aveam la finalul anului trecut, demonstrând capacitatea noastră de a ne adapta într-un mediu economic în continuă schimbare.
Preconizăm că vom încheia anul cu venituri care se vor situa în zona de 55 de milioane lei, conform bugetului revizuit în octombrie, un rezultat notabil, aferent eforturilor susţinute ale întregii echipe Bento şi al parteneriatelor pe care le-am cultivat de-a lungul timpului. Astfel, putem spune că 2023 a fost un an foarte bun pentru Bento, cu rezultate operaţionale deosebite, susţinute de eforturi substanţiale în zona de execuţie, încheierea de contracte noi, câştigarea unor clienţi strategici şi atingerea obiectivelor de dezvoltare a afacerii pe care ni le-am setat”, a declarat Radu Scarlat, director general şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Bento, companie listată pe piaţa AeRO la Bursa de Valori Bucureşti. El a adăugat că în primele nouă luni ale anului Bento a avut rezultate notabile, înregistrând venituri din exploatare de 39 milioane de lei şi un profit net de 12,1 milioane de lei.
„Creşterile înregistrate la nivelul indicatorilor cheie în primele nouă luni ale anului confirmă strategia noastră de dezvoltare, precum şi angajamentul faţă de inovaţie la nivelul serviciilor şi soluţiilor pe care le furnizăm clienţilor noştri. Rezultatele înregistrate reflectă nu doar creşterea numerică a companiei noastre, dar şi maturizarea strategică a Bento, deoarece am realizat investiţii în dezvoltarea de produse proprii şi ne-am împlicat în proiecte din sectoare diverse, precum utilităţi, energie, telecomunicaţii, service şi multe alte industrii. Mai mult, pe lângă faptul că ne-am consolidat în sectoarele clasice pentru noi – precum cel de utilităţi – am accesat şi industrii noi, ce ne ajută să ne creştem expertiza operaţională şi să adăugăm funcţionalităţi relevante produselor noastre.”
În prezent, businessul Bento se împarte aproape în mod egal între divizia dedicată propriilor produse software şi divizia axată pe infrastructura IT şi servicii cloud. Pe zona de infrastructură IT şi cloud, echipa Bento s-a concentrat anul acesta pe implementarea de servicii de automatizare a infrastructurilor IT şi pe servicii de externalizare a operaţiunilor IT specifice zonei de data center, potrivit lui Andrei Cupaciu, partener şi director al diviziei de IT, infrastructură şi cloud în cadrul Bento.
„De asemenea, am proiectat şi implementat infrastructuri critice personalizate, atât «on premise» cât şi în cloud, alături de soluţii de backup esenţiale pentru protejarea datelor şi asigurarea continuităţii afacerii în faţa pierderilor de date sau a incidentelor ce pot apărea în activităţile zilnice ale companiilor. Şi nu în ultimul rând, am realizat audituri extinse ale infrastructurilor IT ale clienţilor noştri, procese care implică examinarea şi evaluarea întregului ecosistem IT pentru a identifica şi remedia eventualele vulnerabilităţi de securitate şi probleme în infrastructurile existente în vederea asigurării unui mediu IT mai sigur şi mai rezistent în faţa ameninţărilor actuale din ce în ce mai sofisticate”, a completat el.
Printre proiectele mari la care a lucrat echipa Bento în 2023 se numără cel realizat pentru OMEPA (Operatorul de Măsurare a Energiei pe Piaţa Angro), care s-a situat ca valoare la 1,7 milioane de euro.
Acesta a constat atât în livrarea unei soluţii IT complexe în 3 centre de date independente şi integrarea a peste 100 de staţii electrice din punctul de vedere al comunicaţiilor de date, cât şi în execuţia de servicii de suport IT adiacent, necesar implementării platformei core de contorizare şi management al datelor de măsurare a energiei electrice pe piaţa angro, conform lui Andrei Cupaciu. „Un alt element extrem de important al acestui proiect a fost reprezentat de respectarea unor parametri de disponibilitate a datelor extrem de stricţi conformi cu legislaţia în vigoare. Totodată, un alt proiect reprezentativ pentru noi în 2023 a fost cel dedicat unui client din industria de tutun, ce a constat în proiectarea şi implementarea unor infrastructuri IT distribuite şi redundante ce deservesc soluţiilor de automatizare a fluxurilor de producţie existente. Astfel, ne mândrim cu faptul că suntem probabil prima companie din România care a livrat sisteme de stocare HPE Alletra şi pe care le-a implementat într-un scenariu specific de VMware Metro Cluster”, a explicat el.
Pe lângă aceste două proiecte mari realizate, Bento se află în prezent şi în curs de implementare a unui contract în valoare de 32 milioane de lei pentru un client din industria de petrol şi gaze. „Contractul presupune atât livrarea de servicii dedicate infrastructurii IT on premise şi în cloud, ce constau în suport tehnic, mentenanţă şi monitorizare, prin intermediul unei echipe dedicate proiectului, cât şi soluţii de îmbunătăţire şi securizare a infrastructurilor IT existente ce deservesc sucursalele din mai multe ţări”, a punctat directorul diviziei de IT, infrastructură şi cloud din cadrul Bento.
Compania a ajuns să aibă un portofoliu divers de clienţi din diferite domenii precum cel energetic, sănătate, tutun, telecom, utilităţi, agricultură, industria alimentară şi petrol şi gaze.
În ceea ce priveşte divizia de software din cadrul Bento, aceasta s-a axat anul acesta în continuare pe dezvoltarea produselor proprii, dar şi pe dezvoltarea de soluţii software personalizate pentru clienţii săi.
„Folosindu-ne de expertiza operaţională, am continuat anul acesta să îmbunătăţim atât produsul Bento Field Service Management, cât şi Bento Mobile Device Management. De asemenea, am păşit cu soluţia Bento Field Service Management şi în afara zonei de utilităţi şi a zonei enterprise şi am reuşit să o verticalizăm, accesând astfel clienţi medii şi mici, din aria de service, dovedind astfel că produsul nostru a ajuns la maturitate”, a menţionat Dan Giuşcă, partener şi lead software architect în cadrul Bento. Totodată, a adăugat el, compania a avut o serie de proiecte derulate şi pe zona de custom software, adăugând noi funcţionalităţi în proiectele existente. „Chiar putem spune că a fost un an foarte productiv pentru divizia software.”
Pentru propriile produse software, Bento a adăugat o serie de funcţionalităţi noi, printre acestea numărându-se modulul de „asset management” şi modulul de „stock management”.
„Am adăugat şi continuăm să adăugăm funcţionalităţi noi şi să ne respectăm principiul nostru conform căruia cu fiecare implementare, client sau industrie nouă, ne propunem să identificăm funcţionalităţile care au sens în a fi standardizate şi adăugate astfel ca funcţionalităţi standard pentru viitorii beneficiari. Am acordat o atenţie deosebită zonei de securitate şi am dezvoltat module complementare zonei core FSM (Field Service Management – n. red.), precum modulul de «asset management», care permite realizarea unui plan pentru gestionarea eficientă a activelor companiei, plan ce include organizarea tehnicienilor pentru mentenanţa şi service-ul activelor, alături de un istoric detaliat, şi modulul de «stock management», ce asigură gestionarea stocurilor consumate pe teren de către tehnicieni, toate mişcările acestor consumabile de la depozitul central la cele regionale şi ale echipelor şi o raportare detaliată pentru evidenţa contabilă”, a explicat Dan Giuşcă.
Întrebat de integrarea noilor tehnologii de inteligenţă artificială (AI) şi machine learning în soluţiile software dezvoltate de echipa Bento, Dan Giuşcă a precizat că scopul companiei este de a automatiza şi optimiza procesele clienţilor, aşadar adoptă doar tehnologiile noi care au cu adevărat sens pentru operaţiunile acestora.
„Există arii în proiectele noastre unde AI-ul este prezent, precum este produsul nostru Grânar în care derulăm o cercetare legată de măsurarea nivelului de corpi străini în probele de grâne, cât şi contextul în care încercăm să determinăm, folosind inteligenţa artificială, volumele de materiale depozitate pe suprafaţă sau în magazii, unde nu există cântare sau alte elemente de a putea măsura cantităţi. De asemenea, în cadrul produsului nostru Bento Field Service Management lucrăm pentru a dezvolta un algoritm de planificare automată a rutelor pentru a reuşi să rutăm tehnicienii în teren şi a coordona în mod optim activităţile pe care le au ei de realizat în teren, care include componente de AI”, a detaliat el.
Pentru anul viitor, Bento are în continuare în plan să investească în propriile soluţii software, în dezvoltarea de parteneriate şi intrarea pe noi verticale.
„În 2024 ne propunem să continuăm să investim în produsele noastre proprii, să dezvoltăm parteneriatele existente şi să accesăm noi verticale relevante, în care să aducem plusvaloare prin intermediul soluţiilor noastre. Mediul de business ne aşteptăm să fie unul plin de provocări, cu ameninţări cibernetice din ce în ce mai dese şi mai agresive, pentru care trebuie să fim pregătiţi. De aceea, investim constant în echipă şi acordăm o atenţie deosebită recrutării şi reţinerii talentelor, promovării diversităţii şi a libertăţii de gândire, deoarece acestea încurajează cooperarea, responsabilitatea şi sănătatea, care duc la performanţă. Vom continua să ne folosim expertiza operaţională pentru a automatiza operaţiunile clienţilor noştri şi vom continua să fim curioşi, pentru a ne îmbunătăţi constant serviciile, soluţiile şi produsele pe care le livrăm şi a le pregăti pentru provocările viitorului”, a conchis Vlad-Ermil Bodea, cofondator şi membru în Consiliul de Administraţie al Bento.
Andrei Cupaciu, partener şi director al diviziei de IT, infrastructură şi cloud în cadrul Bento
„În prezent, pe zona de infrastructură IT şi cloud, am observat adoptări ale tehnologiilor care îmbunătăţesc eficienţa operaţională, securitatea cibernetică şi scalabilitatea mediilor IT. De exemplu, am început să folosim din ce în ce mai mult Kubernetes - una dintre cele mai populare platforme de orchestrare pentru aplicaţiile containerizate, ce oferă scalabilitate şi gestionare eficientă a resurselor. De asemenea, începe să fie folosit cloud-ul datorită securităţii avansate pe care o oferă, însă într-o variantă hibrid – combinând resursele locale cu cele din cloud pentru a obţine flexibilitate şi control îmbunătăţit asupra datelor şi a aplicaţiilor”.
Radu Scarlat, director general şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Bento
„2023 a fost un an foarte bun pentru Bento, cu rezultate operaţionale deosebite, susţinute de eforturi substanţiale în zona de execuţie, încheierea de contracte noi, câştigarea unor clienţi strategici şi atingerea obiectivelor de dezvoltare a afacerii pe care ni le-am setat. Anul acesta am demonstrat capacitatea noastră de a ne adapta şi de a creşte constant chiar şi într-un mediu economic în continuă schimbare”
Vlad-Ermil Bodea, cofondator şi membru în Consiliul de Administraţie al Bento:
„În 2024 ne propunem să continuăm să investim în produsele noastre proprii, să dezvoltăm parteneriatele existente şi să accesăm noi verticale relevante, în care să aducem plusvaloare prin intermediul soluţiilor noastre. Mediul de business ne aşteptăm să fie unul plin de provocări, cu ameninţări cibernetice din ce în ce mai dese şi mai agresive, pentru care trebuie să fim pregătiţi.”
Dan Giuşcă, partener şi lead software architect în cadrul Bento:
„Există arii în proiectele noastre unde AI-ul este prezent, precum este produsul nostru Grânar în care derulăm o cercetare legată de măsurarea nivelului de corpi străini în probele de grâne, cât şi contextul în care încercăm să determinăm, folosind inteligenţa artificială, volumele de materiale depozitate pe suprafaţă sau în magazii, unde nu există cântare sau alte elemente de a putea măsura cantităţi. De asemenea, în cadrul produsului nostru Bento Field Service Management lucrăm pentru a dezvolta un algoritm de planificare automată a rutelor pentru a reuşi să rutăm tehnicienii în teren şi a coordona în mod optim activităţile pe care le au ei de realizat în teren, care include componente de AI”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro