BNR a redus dobânda cheie cu 0,25 puncte, la 2% pe an, şi a menţinut ratele rezervelor minime
Consiliul de Administraţie al BNR a decis în şedinţa de politică monetară de marţi să reducă rata dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 2% pe an, un nou minim istoric, precum şi să menţină ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi cele în valută, la 10%, respectiv 14%.
Noul nivel al ratei dobânzii de politică monetară se va aplica de la 1 aprilie.
Totodată, BNR a decis îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la plus/minus 1,75 puncte procentuale, de la plus/minus 2 puncte procentuale, astfel că rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se va reduce, de la 1 aprilie, de la 4,25% la 3,75% pe an, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menţine la 0,25%, se arată într-un comunicat.
Banca centrală păstrează gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.
Decizia BNR a fost anticipată de analişti, care se aşteptau la reducerea dobânzii cheie cu 0,25 puncte, la 2%, concomitent cu păstrarea ratelor RMO pentru pasivele în lei şi valută.
"Acesta ar putea fi ultima reducere a dobânzii de politică monetară din actualul ciclu, cele mai multe estimări pentru orizontul decembrie 2015 arătând o dobândă de 2%. În paralel, cei mai mulţi dintre participanţi estimează reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei până la 8% în decembrie 2015, precum şi a celor aferente pasivelor în valută până la 12% în decembrie 2015", reiese dintr-un sondaj realizat de Asociaţia Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR) în rândul membrilor.
Nivelul dobânzii cheie s-ar putea menţine la 2% până la finalul anului viitor, însă estimările analiştilor variază între 1,75% şi maxim 2,75%, un număr de participanţi la sondaj prognozând un ciclu de majorare a dobânzii în 2016.
Totodată, rezervele minime obligatorii (RMO) ar putea fi reduse în continuare pe parcursul anului viitor, până la 6% în cazul celor în lei şi 8% în cazul celor în valută.
Aceasta a fost a şasea tăiere de dobândă după reluarea ciclului de scădere, în luna august a anului trecut, când a aplicat o scădere cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. Din august 2014, fuseseră operate cinci reduceri, din care ultima în februarie.
Consiliul de Administraţie al BNR a tăiat la începutul lunii februarie rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, precum şi îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente la 2 puncte procentuale, însă a păstrat ratele RMO.
Ultima intervenţie a băncii centrale pe partea de rezerve minime a fost în noiembrie, când a redus ratele RMO pentru pasivele în valută de la 16% la 14%, cele în lei fiind menţinute la 10%.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat după şedinţa CA din februarie că Banca Naţională mai are spaţiu de tăiere a dobânzii, având în vedere nivelurile actuale ale inflaţiei, dar şi prognoza pentru finalul anului, precizând că reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii ar putea fi reluată spre primăvară-vară.
"La nivelurile actuale ale infaţiei şi prognoza de luni, nu pot să neg că nu ar fi spaţiu de reducere a ratelor", a spus Isărescu.
BNR a modificat în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1% şi are o estimare de 2,4% pentru inflaţia de la sfârşitul anului 2016. Rata anuală a inflaţiei s-a situat în decembrie la 0,83%, înregistrând un minim record. Creşterea medie a preţurilor a fost anul trecut de 1,1% faţă de 2013, determinată pe baza indicelui preţurilor de consum (IPC), şi de 1,4% după indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC).
Isărescu a afirmat totodată că banca centrală nu se grăbeşte cu măsurile de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru că efectele trebuie bine analizate, fiind un instrument foarte puternic.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro