Bogdan Toncescu, membru directorat Transelectrica: Sectorul eolian va ajunge în 2030 la o pondere de 26% din producţia de energie; degeaba vom ajunge să avem 10.000 MW în plus în 2030, dacă nu o să şi putem consuma acea energie intern

Autor: Roxana Rosu Postat la 19 decembrie 2022 134 afişări

Bogdan Toncescu, membru directorat Transelectrica: Sectorul eolian va ajunge în 2030 la o pondere de 26% din producţia de energie;  degeaba vom ajunge să avem 10.000 MW în plus în 2030, dacă nu o să şi putem consuma acea energie intern

Sectorul eolian va ajunge în 2030 la o pondere de 26% din producţia naţională de energie, pe ţintele care există în prezent, ceea ce înseamnă costuri mai mari cu echilibrarea, rezerve mai mari pentru echilibrare, din pricina lipsei de predictibilitate a acestei forme de producere a energiei electrice, a declarat Bogdan Toncescu, membru directorat Transelectrica în cadrul conferinţei ZF Energie

”O soluţie pe care noi o susţinem este instalarea de capacităţi de stocare, care din păcate nu au ţinut pasul cu tehnologiile de producere a energiei electrice”.

În opinia lui Bogdan Toncescu, în următorii cinci ani, una dintre preocupările pe care România trebuie să le aibă este şi creşterea consumului de energie, pentru a utiliza surplusul de producţie.

”Degeaba vom ajunge să avem 10.000 MW în plus în 2030, dacă nu o să şi putem consuma acea energie intern. Cred că trebuie să fie o preocupare cel puţin la fel de importantă precum energia regenerabilă, crearea de noi capacităţi de producţie sau întărirea liniilor de transport”.

El a precizat că un nivel maxim al instalărilor pe zona de energie verde va fi în 2026, pe contractele deja semnate sau în curs de derulare.

”Dacă e să ne raportăm la contractele de racordare pe care le avem în momentul de faţă, pot spune că acestea au o capacitate la circa 1.700 MW.

Doar pe ce înseamnă contracte semnate cu Transelectrica. Din estimările noastre, probabil mai sunt undeva la 1.000-1.400 MW. Asta ar însemna puţin peste 3.000 MW până în 2026. Atunci estimăm că va fi vârful”.

Reprezentantul Transelectrica a menţionat că, în momentul de faţă, producţia maximă de energie electrică pe care România o poate da este undeva la 10.000 MW.

În ultimul an şi jumătate, Transelectrica a semnat contracte de finanţare pentru nouă proiecte pe Fondul de Modernizare, în valoare de 424 mil. euro. Aceste proiecte sunt concentrate pe două zone unde în momentul de faţă există congestii foarte mari – Banat şi Dobrogea, zone cu potenţial foarte mare atât eolian, cât şi solar.

”Din calculele noastre, aceste proiecte vor adăuga o capacitate suplimentară care va putea fi transportată din capacităţi noi de producţie, undeva la 4.700 MW, până în 2026-2027”.

În restul ţării, capacitatea instalată este de 18.000 MW. În momentul de faţă, producţia maximă pe care România o poate da este undeva la 10.000 MW.


 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sector,
energie,
productie,
transelectrica,
membru

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.