BREAKING! Scurgere de informaţii din Rusia. Documente militare secrete arată că armata lui Putin a exersat folosirea armelor nucleare tactice într-o fază incipientă a unui conflict cu o mare putere mondială, includ scenarii de antrenament pentru o invazie a Chinei. În ce condiţii ar folosi Rusia arma nucleară

Postat la 28 februarie 2024 25 afişări

BREAKING! Scurgere de informaţii din Rusia. Documente militare secrete arată că armata lui Putin a exersat folosirea armelor nucleare tactice într-o fază incipientă a unui conflict cu o mare putere mondială, includ scenarii de antrenament pentru o invazie a Chinei. În ce condiţii ar folosi Rusia arma nucleară

Forţele lui Vladimir Putin au exersat folosirea armelor nucleare tactice într-o fază incipientă a unui conflict cu o mare putere mondială, potrivit unor scurgeri de informaţii din dosare militare ruseşti care includ scenarii de antrenament pentru o invazie a Chinei, scrie FT. 

Documentele clasificate, consultate de Financial Times, descriu un prag pentru utilizarea armelor nucleare tactice care este mai mic decât a recunoscut vreodată Rusia în mod public, potrivit experţilor care au analizat şi verificat documentele.

Înscrisul este format din 29 de dosare militare ruseşti secrete întocmite între 2008 şi 2014, inclusiv scenarii pentru jocuri de război şi prezentări pentru ofiţerii navale, care discută principiile de operare pentru utilizarea armelor nucleare.

Criteriile pentru un potenţial răspuns nuclear variază de la o incursiune inamică pe teritoriul rusesc până la declanşatori mai specifici, cum ar fi distrugerea a 20% din submarinele cu rachete balistice strategice ale Rusiei.

"Este pentru prima dată când vedem astfel de documente raportate în domeniul public", a declarat Alexander Gabuev, director al Centrului Carnegie Rusia Eurasia din Berlin. "Ele arată că pragul operaţional pentru utilizarea armelor nucleare este destul de scăzut dacă rezultatul dorit nu poate fi obţinut prin mijloace convenţionale."

Armele nucleare tactice ale Rusiei, care pot fi lansate cu rachete lansate de pe uscat sau de pe mare sau din avioane, sunt concepute pentru o utilizare limitată pe câmpul de luptă în Europa şi Asia, spre deosebire de armele "strategice" mai mari, destinate să vizeze SUA. 

Deşi dosarele datează de acum peste 10 ani, experţii susţin că acestea rămân relevante pentru doctrina militară rusă actuală. Documentele au fost prezentate FT de către surse occidentale.

Planurile defensive expun suspiciuni adânc înrădăcinate faţă de China în rândul elitei de securitate a Moscovei, chiar şi atunci când Putin a început să forjeze o alianţă cu Beijingul, care a inclus încă din 2001 un acord de neaplicare a primului atac nuclear.

În anii care au trecut de atunci, Rusia şi China şi-au aprofundat parteneriatul, în special de când Xi Jinping a preluat puterea la Beijing în 2012. Războiul din Ucraina a cimentat statutul Rusiei de partener junior în relaţia lor, China aruncând Moscovei un colac de salvare economic vital pentru a ajuta la evitarea sancţiunilor occidentale.

Cu toate acestea, chiar şi în timp ce ţările au devenit mai apropiate, materialele de antrenament arată că districtul militar de est al Rusiei repeta mai multe scenarii care descriu o invazie chineză.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
arme nucleare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.