Bursa de Valori închide şedinţa de vineri cu un un plus de 3%. Reacţia iniţială a fost euforică întrucât investitorii au interpretat că a fost eliminat scenariul cel mai pesimist. Totuşi, reacţia puternică a pieţei arată cât de instabilă este situaţia
Bursa de Valori de la Bucureşti s-a apreciat vineri după decizia fără precedent a Curţii Constituţionale de a anula alegerile pentru cea mai importantă funcţie din statul român întrucât cel mai probabil investitorii au interpretat că a fost eliminat scenariul cel mai pesimist: cel cu privire la alegerea unui preşedinte cu simpatii pro-ruse şi concepte de naţionalizare.
Debutul şedinţei a fost unul timid, cu un plus de pâna la 0,2%, pentru ca până la ora 12:00 indicele să urce cu 1% iar imediat după decizia Curţii, în jurul ore 15:30 creşterea să fie de aproape 5%. Ulterior indicele a închid şedinţa în creştere cu 3%, potrivit datelor bvb.ro.
“Ştirea privind reluarea alegerilor prezidenţiale a generat accentuarea bruscă a trendului de revenire a pieţei pe care aceasta se înscria de la începutul şedinţei de tranzacţionare. În acest moment, scăderea bursei faţă de nivelul dinainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale a devenit una minoră, de circa 2%. Piaţa pare că creditează cu şanse minimale, în această nouă conjunctură, ipoteza care a generat scăderile semnificative din ultima săptămână, privind posibilitatea ca România să se abată de la parcursul european şi din alianţele de securitate din care face parte. Contextul rămâne însă unul cu incertitudine politică ridicată, ceea ce va menţine o volatilitate ridicată în continuare pe piaţa bursieră”, spune Alin Brendea, analist al Prime Transaction.
Cele mai tranzacţionate acţiuni au fost Banca Transilvania (46 mil. lei şi un preţ în urcare cu 4%), Petrom (19 mil. lei şi creştere de 2,7%) şi Hidroelectrica (12,4 mil. lei şi un preţ mai mare cu 0,67%).
Spre final, şedinţa a fost una bună din punct de vedere al lichidităţii, cu o dispersie destul de echilibrată între marile companii şi emitenţi de pe AeRO în contextul în care la închidere nu mai puţin de 18 companii aveau rulaje de peste 1 mil. lei.
“Reacţia iniţială după decizia CCR a fost una euforică, investitorii interpretând, probabil, că s-a eliminat scenariul cel mai pesimist. Totuşi, faptul că se reacţionează atât de puternic la orice informaţie care apare, arată cât de instabilă e situaţia şi cred că volatilitatea va continua să fie ridicată şi în următoarea perioadă”, spune Antonio Oroian, broker al Goldring.
Din rândul celor 20 de acţiuni ale indicelui principal BET, 19 au fost pe plus – creşteri de la 0,7% pentru Hidroelectrica, 1% Premier Energy şi MedLife, la 3% pentru Petrom, 4% pentru Romgaz şi Banca Transilvania, la 5% pentru Digi, Sphera, Transelectrica, Nuclearelectrica. Fondul Proprietatea şi Aquila au urcat cu aproape 7%. Singura acţiune pe minus a fost ONE cu minus 0,74%.
De subliniat că de luni începe o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, ultima din 2024, cu dobânzi peste cele de la emisiunea precedentă şi cu noutăţi: o tranşă pe 3 ani pentru donatorii de sânge şi una pe 7 ani pentru investitorii în euro.
În ultimele zile Bursa de Valori a fost pe un roller coaster în condiţiile în care instabilitatea politică a scăzut nivelul investitorilor care au început să vândă din acţiuni de teama unor noi scăderi. Indicele principal BET are plus 8% de la începutul anului şi minus 3,65% în ultima lună.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro