Bursele europene „aleargă” în zig-zag marţi dimineaţă, în timp ce contractele futures pe Dow Jones în SUA fac un salt de 800 de puncte
Bursele europene au intrat într-un rollercoaster marţi dimineaţă pe fondul pachetelor de stimul economic anunţate de mai multe guverne europene pentru a combate efectele coronavirusului.
În primele 40 de minute de tranzacţionare, indicele pan-european Stoxx 600 a trecut de la plus 3,6%, la minus 1%.
În acelaşi timp, indicele francez CAC 40 a fluctuat de pe „verde” pe „roşu”, tranzacţionându-se la ora redactării acestui material pe minus 0,8%.
Indicele german DAX a fluctuat până la o scădere de 1% în prezent, în timp ce indicele spaniol IBEX 35 se tranzacţionează pe o creştere de 2,3%. Pe bursa londoneză, FTSE 100 înregistrează o scădere de 1,5%.
Luni, Stoxx 600 a scăzut cu aproape 5% ceea ce a dus la o scădere totală de 30% doar în ultima lună.
Cum încearcă autorităţile să aducă stabilitate
Franţa a interzis temporar tranzacţiile de tip short pentru un număr de 92 de companii listate, timp de o zi, urmând decizii similare luate de Italia şi Belgia.
Spania a luat o decizie asemănătoare însă interdicţia se aplică timp de o lună, cu posibilitate de prelungire.
Tranzacţiile short sunt atunci când investitorii împrumută acţiuni pentru a le vinde mai departe, în speranţa că le vor cumpăra înapoi pe mai puţini bani pentru a le înapoia – păstrând diferenţa. Această practică accentuează volatilitatea din piaţă în perioade de stres ridicat.
Cum arată bursa americană
Contractele futures (n.r: care indică poziţiile pe care le vor cumpăra investitorii în şedinţa de tranzacţionare) indicau creşteri marţi dimineaţă după ce Wall Street-ul a înregistrat luni una dintre cele mai proaste şedinţe din ultimele decenii, pe fondul epidemiei de coronavirus.
La 10.30 (ora României), contractele futures pe indicele Dow Jones erau în creştere cu 800 de puncte, ceea ce indică o creştere la deschiderea şedinţei de 1.000 de puncte.
Contractele futures pe S&P 500 şi Nasdaq 100 indicau, de asemenea, creşteri.
Evoluţiile vin după ce preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter că „Statele Unite vor susţine puternic industriile afectate, precum liniile aeriene şi altele, care sunt infectate de virus. Vom fi mai puternici ca niciodată”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro