Bursele din SUA caută noi companii străine pe măsură ce firmele chineze continuă să se retragă: New York Stock Exchange şi Nasdaq se uită către societăţi din Asia de Sud-est şi India pentru a compensa pierderile

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 22 decembrie 2021 88 afişări

Bursele din SUA caută noi companii străine pe măsură ce firmele chineze continuă să se retragă: New York Stock Exchange şi Nasdaq se uită către societăţi din Asia de Sud-est şi India pentru a compensa pierderile

În general, companiile asiatice din afara Chinei nu au avut niciodată o prezenţă semnificativă pe piaţa americană de capital, însă societăţile respective câştigă acum tot mai multă atenţie pe măsură ce tensiunile dintre Washington şi Beijing generează o încetinire a listărilor chineze în SUA, ameninţând veniturile înregistrate de New York Stock Exchange (NYSE) şi Nasdaq, scrie Financial Times.

„Credem că întreaga regiune este pregătită pentru operaţiuni de tip IPO (oferte publice iniţiale – n.r.). Reţeaua a crescut de la câteva companii în urmă cu un an la câteva zeci în ziua de astăzi”, spune Bob McCooey, preşedintele Nasdaq Asia-Pacific, adăugând că regiunea ar putea înlocui China şi ar deveni o sursă majoră de business.

Perspectivele privind IPO-urile efectuate în Statele Unite de către companii chineze s-au înrăutăţit în ultimele luni, pe fondul viitoarelor legi ce ar permite delistarea societăţilor chineze tranzacţionate în SUA, în contextul în care auditorii respectivelor companii nu se conformează cerinţelor impuse de autorităţile americane.

Atragerea altor companii asiatice ar constitui o schimbare majoră faţă de trendurile adoptate în ultima perioadă. Firmele chineze au derulat mai multe IPO-uri în SUA în 2021 decât toate companiile din regiunea Asia-Pacific în ultimul deceniu, conform furnizorului de date Refinitiv, citat de FT.

Indonezia şi India sunt văzute drept unele dintre cele mai mari oportunităţi datorită populaţiilor celor două ţări şi potenţialului de creştere pe care îl deţin, fiind luate în calcul companii din Vietnam şi Malaezia.

Recenta listare a grupului tech Grab pe bursa din Singapore, care a completat în decembrie cea mai mare fuziune cu un SPAC (special purpose acquisition company) din istorie, a susţinut de asemenea interesul pentru regiunea Asia-Pacific.

La fel ca Republica Populară Chineză, India impune reguli care complică planurile companiilor locale de a se lista în afara ţării. O singură societate indiană, operatorul de energie regenerabilă Azure Power, a desfăşurat un IPO în SUA în ultimii zece ani.

Alex Ibrahim, şeful diviziei de pieţe internaţionale de capital din cadrul NYSE, susţine că există, într-adevăr, o serie de „limite de reglementare”, însă companiile pot deveni „creative” în ceea ce priveşte găsirea unor moduri de a realiza listări duale sau de a se reîncorpora în afara Indiei.

Însă înlocuirea companiilor chineze nu va fi simplă. Momentan există 80 de companii private cu evaluări de peste un miliard de dolari în Asia-Pacific (excluzând China), însă nicio firmă nu se apropie de anvergura unor giganţi precum Alibaba, grup de e-commerce evaluat la 128 de miliarde de dolari în 2014, când a debutat pe piaţa americană de capital.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
india,
companii,
chinezi,
asia,
sua,
nasdaq,
new york,
burse

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.