Care a fost cuvântul anului 2014?

Autor: Ioana Matei Postat la 23 decembrie 2014 121 afişări

Poate fi un întreg an descris cu un singur cuvânt? Se pare că dicţionarele din toată lumea fac acest lucru, pe baza unor metode precise care analizează baze de date formate din milioane de cuvinte, potrivit publicaţiei britanice The Guardian. Aceste informaţii sunt analizate de editorii care urmăresc şi verifică noile trenduri în materie de cuvinte.

Care a fost cuvântul anului 2014?

După ce anul trecut a ales cuvântul „selfie” ca fiind reprezentativ, Oxford Dictionary a numit cuvântul anului 2014 :  „vape”,  o abreviere de la „vapor” sau „vaporize”.  Acesta este un verb definit ca „a inspira şi expira vaporii produşi de o ţigară electronică sau un dispozitiv similar”. Oxford spune că folosirea acestui termen s-a dublat în ultimul an, pe seama creşterii vânzărilor de ţigări electronice.

„În dicţionare a existat un spaţiu gol, căci era nevoie de un termen care să descrie această activitate şi să fie distinct de smoking,” au declarat cei de la Oxford Dictionary. Termenul se aplică şi procesului prin care respirăm vapori dintr-o ţigară electronică, dar şi ţigării în sine.

Iată şi alţi termeni incluşi pe lista scurtă a Oxford Dictionaries în 2014:

  • bae (substantiv): folosit ca un termen afectiv pentru un partener romantic
  • budtender (substantiv): persoană al cărei serviciu este de a servi clienţii într-un magazin de canabis
  • contactless (adjectiv): referitor la sau implicând tehnologii care permit unui smart card sau telefon mobil, etc. să se conecteze wireless la un cititor electronic pentru a face o plată
  • indyref (substantiv): referendumul independenţei Scoţiei care a avut loc în Scoţia pe 18 septembrie 2014 când votanţilor li s-a cerut să voteze cu da sau nu la întrebarea „Scoţia ar trebui să fie o ţară independentă?”
  • normcore (substantiv): o tendinţă prin care hainele demodate, banale sunt purtate ca un manifest deliberat pentru modă
  • slacktivism (substantiv, informal): acţiuni realizate prin intermediul internetului sprijinind o cauză politică sau socială, dar privite ca cerând puţin timp sau implicare, cum ar fi semnarea unei petiţii online sau înscrierea într-un grup militant pe un site de socializare

Alte dicţionare au ales alte cuvinte drept definitorii pentru anul care se încheie. Spre exemplu, dicţionarul american Merriam-Webster a ajuns la concluzia că termenul "cultură" a fost cuvântul anului 2014.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/care-a-fost-cuvantul-anului-2014-13736944
13736944
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.