Care este angajatul care nu are nevoie de salariu, nu cere pauză şi nu vrea concediu şi care a dus la unele dintre cele mai mari concedieri din domeniul tehnologiei

Postat la 13 februarie 2024 81 afişări

Care este angajatul care nu are nevoie de salariu, nu cere pauză şi nu vrea concediu şi care a dus la unele dintre cele mai mari concedieri din domeniul tehnologiei

Companiile din domeniul tehnologiei au eliminat 34.000 de locuri de muncă în acest an, şi au început să investească bani în inteligenţa artificială care să ducă la capăt task-urile fostului personal, scrie Financial Times.

Microsoft, Snap, eBay şi PayPal au desfiinţat fiecare sute sau mii de locuri de muncă de la începutul lunii ianuarie, potrivit site-ului Layoffs.fyi, care urmăreşte reducerile de personal din industrie. În total, 138 de companii din domeniul tehnologiei au concediat oameni în acest an.

Pierderile sunt mai mici decât cele de la începutul anului 2023, când grupul Big Tech, inclusiv Meta, Amazon şi Microsoft, au disponibilizat masiv după o perioadă exuberantă de investiţii excesive în timpul pandemiei. În total, 263.000 de locuri de muncă au fost desfiinţate în sectorul tehnologic în 2023, arată datele Layoffs.fyi.

Analiştii sunt de părere că ultimul val de disponibilizări a arătat că marile companii îşi reorganizează resursele pentru a investi în noi domenii, cum ar fi inteligenţa artificială generativă, arătând în acelaşi timp acţionarilor că se pune în continuare accentul pe disciplina costurilor.

Companiile reevaluează domeniile prioritare de investiţii şi reduc oamenii din diviziile costisitoare, dar care nu sunt esenţiale, a declarat Daniel Keum, profesor asociat de management la Columbia Business School, cum ar fi platforma de streaming video Twitch a Amazon, care a eliminat sute de locuri de muncă în acest an.

Amazon, Microsoft, Meta, Alphabet, compania mamă a Google şi serviciul de streaming muzical Spotify se numără printre companiile care au semnalat planuri de a atinge un astfel de echilibru în acest an.

„Trebuie să devenim mai eficienţi prin deprioritizarea unora dintre lucrurile existente, dar trebuie, de asemenea, să investim în domeniile noi”, a declarat luna aceasta directorul executiv al Spotify, Daniel Ek.

Reducerea generalizată a costurilor de anul trecut a venit ca urmare a constatării faptului că trecerea la un stil de viaţă mai degrabă digital nu a rezistat dincolo de pandemie, o perioadă în care companiile de tehnologie au făcut angajări masive.

Meta, care a eliminat peste 20.000 de locuri de muncă de la sfârşitul anului 2022 - în timp ce investitorii s-au plâns de miliardele de dolari destinate construirii unui „metavers” - a declarat în această lună că adaosurile nete de personal pentru anul în curs vor fi „minime”, chiar dacă a făcut „investiţii semnificative” în inteligenţa artificială generativă, care ar include asigurarea de talente.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.