Care sunt ameninţările care ar putea crea probleme omenirii după ce scăpăm de coronavirus

Postat la 15 mai 2020 885 afişări

Care sunt ameninţările care ar putea crea probleme omenirii după ce scăpăm de coronavirus

În plină pandemie, odată cu informaţiile venite din oră-n oră despre numărul de cazuri şi de decese provocate de COVID-19, alte ştiri despre situaţiile critice la nivel mondial sunt lăsate de-o parte. Dar nu dispar, şi mai mult decât atât, reprezintă probleme iminente. Iată patru dintre ele:

Reînnoirea cursei pentru înarmare  

Noul Tratat Strategic pentru Limitarea Arsenalului Nuclear (New Start), care limitează cantitatea de arsenal nuclear cu rază lungă cu care SUA şi Rusia se ameninţă reciproc expiră la începutul lunii februarie a anului viitor, scrie BBC. Acesta este ultimul dintre marile acorduri de control al armelor realizat după Războiul Rece, care încă mai „supravieţuieşte”. Fără el, există temeri reale că absenţa constrângerilor şi lipsa de transparenţă ar putea duce la o nouă cursă a armelor nucleare. Rusia pare dispusă să reînnoiască acordul, ceea ce ar fi simplu din punct de vedere procedural.

Administraţia Trump pare totuşi hotărâtă să renunţe la tratatul New Start, dacă nu va reuşi să convingă şi China să se alăture. Nu există însă absolut niciun interes pentru Beijing să adere la tratat. Iar acum este prea târziu pentru a redacta un nou document cuprinzător. Deci, dacă se iau măsuri rapid, New Start ar putea deveni istorie.

Tensiunile cu Iranul

Scandalul provocat de retragerea SUA din Planul Comun Cuprinzător de Acţiune (JCPOA), menit să limiteze activitatea Iranului în domeniul nuclear, pare să ia amploare. În prezent există în vigoare un embargo asupra vânzărilor de echipamente nucleare către Teheran, dar acesta urmează să expire pe 18 octombrie. Preşedintele Iranian, Hassan Rouhani, a avertizat deja SUA că, în cazul în care embargoul va fi prelungit, consecinţele vor fi drastice.

Sunt şanse mici ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie de acord cu o astfel de prelungire, caz în care Trump va cere celorlalte state europene invocarea unui articol care să permită impunerea unui număr semnificativ de sancţiuni economice asupra Iranului.

Prin urmare, este de aşteptat ca relaţiile diplomatice dintre Washington şi Teheran să se înrăutăţească indiferent de prezenţa sau lipsa unui embargo.

Brexitul

Perioada de tranziţie după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se încheie la 31 decembrie. Nu există niciun indiciu că guvernul premierului Boris Johnson ar avea în vedere măcar o întârziere sau o extindere a fazei de tranziţie. Cu toate acestea, pandemia a schimbat întregul context al Brexitului, nu în ultimul rând prin precipitarea unei crize economice din care ar putea dura ani de zile.

Schimbările climatice

Răspunsul global în faţa pandemiei este, într-un fel, un test legat de capacitatea comunităţii internaţionale de a face faţă celei mai mari şi complexe provocări mondiale – a schimbărilor climatice. Rămâne de văzut cât de mult va permite noua ordine globală să se progreseze în direcţia acestei probleme extrem de complexe şi îndelung disputate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
limitare,
pandemie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.