Care sunt trucurile folosite de Zara pentru a afla ce vreţi să purtaţi, chiar înainte să ştiţi şi voi
Undeva în nordul Spaniei, 200 de designeri lucrează din greu pentru a afla care va fi următorul trend în fashion. Potrivit unui reportaj Business Insider, grupul de designeri lucra în august de pildă la colecţiile ce urmau să ajungă în magazinele din toată lumea în noiembrie.
Munca pentru acestea începuse încă din aprilie.
Armata de designeri a Zara se află în centrul modelului de business al brandului, axat pe noutate şi viteză. În timp ce lanţul de distribuţie permite companiei să lanseze rapid noi haine şi să le aducă în cele 2.338 de magazine de două ori pe săptămână, designerii duc povara responsabilităţii lansării noilor stiluri, ce asigură retailerului victoria în lupta globala a fashionului.
Magazinele fast-fashion se bazează, în mod tradiţional, pe imitarea trendurilor de pe podiumurile internaţionale de modă, oferind produse similare la preţuri mai mici decât cele high-fashion. Atât Zara, cât şi Forever 21 au practicat acest lucru în trecut, brandurile fiind acuzate de furarea designului acestor haine.
Chiar dacă spectacolele de pe podium sunt în continuare parte din inspiraţia Zara, procesul de design s-a extins dincolo de acestea, chiar şi în social media şi, în mod particular, pe Instagram.
Inditex angajează designeri de toate vârstele, care să ofere o perspectivă proprie asupra a ceea ce va funcţiona pe fiecare grupă de vârstă. Fiecare colecţie este creată pentru un anumit timp de cumpărător - femeia căreia îi plac ţinutele minimaliste de pildă - şi este deseori inspirată de influenceri individuali. Platforma de comerţ online a Zara joacă de asemenea un rol în proesul de design, în contextul în care designerii pot astfel să vadă ce caută clienţii în online şi să determine ce trenduri urmăresc.
Toate brandurile Inditex (Stradivarius, Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home şi Uterqüe) funcţionează pe principiul: „dacă un anumit stil nu prinde, trebuie schimbat”. „Compania nu se bazează pe ierarhii. Ne corectăm în permanenţă unii pe ceilalţi”, spune Jesus Echeverria, şeful de comunicare al Inditex. Pentru a face acest lucru, designerii lucrează îndeaproapoe cu managerii de vânzări din fiecare ţară, verificând datele legate de vânzări şi feedback-ul clienţilor.
Dacă este nevoie de schimbări, le vor face, nimic nu este bătut în cuie. Dacă anumite trenduri prind în rândul clienţilor, se vor axa pe acestea în următoarea colecţie. „Avem toate tipurile de clienţi, trebuie să le oferi tot ce au nevoie”, a spus designerul.. Acest lucru înseamnă adaptarea stilurilor pentru toate cele 96 de pieţe în care brandul este prezent.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro