LIVE: CONFERINŢA BM. Cum transformă companiile din România viitorul prin inovaţie şi sustenabilitate?

Cât costă să aprinzi luminile într-un mall? Scumpirile pe bandă rulantă sting becurile de Crăciun în marile centre comerciale

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 27 octombrie 2022 35 afişări

Cât costă să aprinzi luminile într-un mall? Scumpirile pe bandă rulantă sting becurile de Crăciun în marile centre comerciale

Circa 17-18 kWh este consumul lunar aferent unui singur metru pătrat dintr-un centru comercial modern, în care luminile joacă un rol primordial. Aşa arată estimările unora dintre jucătorii din retailul modern.

Astfel, luând ca reper o suprafaţă medie de 50.000 de metri pătraţi pentru un mall, consumul de electricitate ajunge la peste 850.000 de kWh . Preţul pieţei în acest moment este de 2.000 de lei/MWh (echivalentul a 1.000 de MWh). Există însă şi clienţi care au încheiat contracte la preţuri anterioare valului de scumpiri, putând avea inclusiv contracte cu 400 de lei/MWh. În aceste condiţii, factura unui mall de 50.000 de metri pătraţi pentru energia electrică ar porni aşadar de la 340.000 de lei (circa 68.000 de euro), potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor din piaţa de energie.

Pe site-ul Hidroelectrica de pildă, oferta pentru businessuri este de 2.502,53 lei/MWh, ceea ce duce la o factură de 425.000 de euro lunar pentru un mall de 50.000 de metri pătraţi.

Tot potrivit datelor din piaţa de profil, electricitatea şi gazul reprezintă aproximativ 20% din costurile totale de administrare a unui mall.

În condiţiile unor costuri tot mai mari cu energia, unele centre comerciale au anunţat deja că iau măsuri şi că au în vedere chiar şi planuri mai drastice de economisire. Recent, reprezentanţii ParkLake, un mall din parcul Titan din Bucureşti, deţinut de portughezii de la Sonae Sierra, spuneau că au în vedere reducerea numărului de elemente decorative de Crăciun şi a numărului de ore în care acestea vor funcţiona în centrul comercial, alături de optimizarea funcţionării echipamentelor de aer condiţionat şi de iluminat din magazine, restaurante, sala de fitness şi cinematograf.

Astfel, instalaţiile de aer condiţionat vor fi oprite la sfârşitul zilei şi ori de câte ori nu sunt strict necesare, se evaluează posibilitatea de a instala termometre în interiorul magazinelor, pentru a facilita controlul temperaturii ambiante, iar chiriaşii sunt încurajaţi să facă trecerea la iluminatul cu LED în proporţie de 100%.

Tot în contextul preţurilor ridicate la energie, Andrei Pogonaru, proprietarul Veranda Mall, spunea că ia în calcul să reducă programul de lucru cu o oră, dacă situaţia se va agrava. Deja iluminatul nu mai este pornit noaptea, unele magazine se gândesc la un program de funcţionare redus, iar unii chiriaşi iau în calcul să deschidă cu o jumătate de oră mai târziu şi să închidă cu o jumătate de oră mai devreme.

În condiţiile în care costurile cu energia devin din ce în ce mai împovărătoare pentru companii, unii retaileri deja au anunţat că reduc programul de lucru pentru a economisi electricitate. Este cazul germanilor de la Lidl, care au anunţat recent că modifică orarul de funcţionare a magazinelor, care se închid acum mai devreme cu o oră, în vederea reducerii consumului de energie.

Şi în rândul magazinelor de magazine de construcţii sunt în vizor măsuri similare. Artsani, un business în domeniul bri­co­la­jului, cu două ma­gazine în judeţul Pra­hova, a schimbat, în­ce­pând cu 3 octom­brie 2022, programul magazinului său din Ploieşti, închizându-l cu o oră mai devreme, cu scopul de a reduce consumul de energie.

Inclusiv Dedeman, cel mai mare jucă­tor de pe piaţa locală a bricolajului, se gândeş­te la reducerea programului magazi­nelor sale.

„Analizăm această măsură (în­chiderea magazinelor mai devreme - n. red.), însă deocamdată la nivelul companiei nu s-a luat nicio decizie în acest sens”, spuneau de curând reprezentanţii Dedeman.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.