Câte zecimale ale pi foloseşte NASA?
Matematicienii au calculat numărul pi până la 13 trilioane de zecimale, o operaţiune care a durat 208 zile. Marc Rayman de la NASA explică faptul că pentru a trimite probe în spaţiu, pe o traiectorie corectă, agenţia americană are nevoie doar de primele 15 zecimale ale numărului pi, adică de următoarea formă: 3.141592653589793.
Explicăm: în momentul de faţă, nava spaţială cea mai îndepărtată de Pământ este Voyager 1, aflate la 12,5 miliarde de mile distanţă. Luând în calcul un cerc cu raza de 12,5 miliarde de mile (sau un diametru de 25 miliarde de mile), pentru a calcula circumferinţa trebuie să înmulţim această rază cu pi şi apoi să dublăm rezultatul. Rotunjind pi până la a 15-a zecimală, rezultatul va fi de peste 78 miliarde de mile.
Ceea ce ne interesează, în acest moment, este marja de eroare generată de faptul că nu am folosit mai multe zecimale ale pi; iar aceasta, în mod suprinzător, este de doar 3,8 centimetri.
Aşadar: la un rezultat pe peste 78 de miliarde de mile, eroarea apărută în urma folosirii unui pi cu doar 15 zecimale este de sub 4 centimetri.
În încheiere, pentru a înţelege cât de inutil a fost operaţiune de 208 zile a NASA: în 1424, astronomul şi matematicianul Jamshid al-Kashi a calculat pi până la a 17-a zecimală.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro