Cazanciuc: Trebuie găsită o procedură prealabilă instanţei, în cazul Codului insolvenţei persoanei

Autor: Otilia Ciocan Postat la 26 ianuarie 2015 39 afişări

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat luni că trebuie găsită o procedură prealabilă ajungerii în instanţă a dosarului persoanei fizice aflate în insolvenţă, iar procedura să fie demarată de anumite instituţii ale statului.

"Aşa cum au spus şi colegii din CSM, o procedură care ar ajunge în scurt timp în faţa instanţei de judecată, practic, ar bloca sistemul judiciar şi nu ar folosi celor care au cu adevărat probleme. Opinia noastră şi a colegilor din CSM este că un asemenea act trebuie dezbătut foarte serios şi că ar trebui găsită o formulă prealabilă ajungerii în faţa instanţei de judecată, pe modele aflate în momentul de faţă în vigoare în Europa, o procedură în care o anumită instituţie să demareze această procedură şi doar instanţa să valideze ceea ce rezultă dintr-o procedură prealabilă. Numai în felul acesta sistemul poate fi cu adevărat viabil şi poate veni în spijinul celor care au probleme în ziua de azi", a spus ministrul Robert Cazanciuc, după şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.

Ministrul Justiţiei a adăugat că există mai multe modele europene după care România s-ar putea ghida, însă trebuie găsită o formulă aplicabilă, şi nu una care să creeze şi mai multe probleme.

"Ministerul a participat la mai multe întâlniri, cu diverse instituţii, pentru a găsi o formulă. Noi am lucrat împreună cu experţii Băncii Mondiale, pentru a găsi o formulă a Codului insolvenţei. Nu putem elabora un act normativ care să poată fi aplicabil cu adevărat în foarte scurt timp. Ministerul a arătat că este nevoie de o asemenea legea, aceasta este realitatea. Există modele europene, dar dorim să facem un act normativ aplicabil, care să rezolve problemele oamenilor, şi să nu creeze mai multe probleme în proceduri care ar dura foarte mult", a mai spus Robert Cazanciuc.

În şedinţa de luni a plenului Consiliului Superior al Magistarturii s-a discutat despre punctul de vedere al instituţiei cu privire la proiectul de lege privind insolvenţa persoanei fizice.

Proiectul de act normativ a fost analizat în cadrul CSM, iar în urma dezbaterilor s-a ajuns la concluzia că este nevoie de un studiu de impact, pentru a se vedea care ar fi numărul de persoane care ar putea apela la această procedură şi care ar fi costurile atât pentru beneficiarii procedurii, cât şi pentru instanţele judecătoreşti şi celelalte persoane implicate în acest proces.

În acest sens, se doreşte reglementarea unei proceduri administrative sau extrajudiciare obligatorie, care să fie parcursă de Banca Naţională, de Ministerul Muncii, de Ministerul Justiţiei sau de o instituţie autonomă, în funcţie de sfera în care se încadrează persoanele care vor beneficia de această procedură.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, în 21 ianuarie, să constituie o subcomisie care să lucreze până în 26 ianuarie la forma unui proiect de lege privind insolvenţa persoanei fizice, împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor interesate, apoi membrii comisiei să înceapă dezbaterea, pe proiectul rezultat în subcomisie.

Ministrul Justiţiei declara, săptămâna trecută, că proiectul de act normativ privind insolvenţa persoanei fizice trebuie să aibă o planificare realistă de intrare în vigoare, el arătând că o aplicare imediată ar conduce la blocarea sistemul de instanţe de către sute de mii de dosare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CAZANCIUC,
INSOLVENŢA PERSOANEI,
/actualitate/cazanciuc-trebuie-gasita-o-procedura-prealabila-instantei-in-cazul-codului-insolventei-persoanei-13786216
13786216
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.