Ce se ştie până acum despre atacul SUA şi al aliaţilor săi în Siria. Analiza militară din Monitorul Apărării şi Securităţii
Aşteptat întreagă săptămână, atacul american, britanic şi francez împotriva regimului Bashar al Assad a venit sâmbătă, 14.04, dimineaţa, la orele 01 UTC, un val de peste 100 de rachete de croazieră (între 110 şi 120) lovind ţinte din Siria, în principal în Damasc şi în Homs, fiind vizate facilităţile militare chimice ale regimului.
Atacul
Pentagonul a precizat că, în principal, au fost lovite trei mari obiective, două în Damasc şi unul în Homs. În Damasc, a fost lovit centrul de cercetări din Jemraya şi facilităţi de depozitare şi transport, inclusiv cele două aeroporturi, cel internaţional şi cel din Mezzeh. Aeroportul internaţional din Damasc ar fi fost puternic afectat, iar cel din Mezzeh ar fi fost scos din funcţiune. În Homs, au fost lovite mai multe depozite şi un centru de comandă. De asemenea, au fost lovite ţinte în Aleppo.
Atacul a fost executat cu rachete de croazieră Tomahawk de pe nave şi de rachete de croazieră şi muniţie precisă lansate de pe avioane, unele aflate în spaţiul aerian sirian. Rachete de croazieră au fost lansate de pe trei distrugătoare americane, USS Porter, USS Cook şi USS Higgins, aflate în Marea Mediterană, respectiv Marea Roşie, dar şi de către bombardiere „stealth” B1. Franţa a folosit rachete de croazieră şi muniţie precisă lansate de pe avioanele Rafale. Britanicii au lovit cu rachete de croazieră Shadow lansate din aer de pe patru avioane Tornado decolate de la baza din Cipru. Acestea au lovit ţinte din apropiere de Homs.
Aliaţii SUA din regiunea Orientului Mijlociu nu au participat la atac, dar au fost informaţi şi implicaţi în procesul de planificare a atacului, inclusiv asupra posibilelor răspunsuri ale Iranului ca reacţie la atac.
Israelul ar fi furnizat informaţii despre ţinte, fapt credibil având în vedere că în atac a fost lovit un centru de comandă al Hezbullah din Quseir, în apropiere de Homs. De altfel, Hezbullah şi-a mobilizat trupele în Liban aşteptându-se la o reacţie israeliană.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro