Ce spune Ministerul de Finanţe despre faptul că grupul chinezesc Haier dă afară 400 de oameni de la fabrica de frigidere din Prahova, pentru care a primit 120 mil. lei ajutor de stat?

Autor: Cristina Roşca Postat la 14 februarie 2024 112 afişări

Grupul chinez Haier, care în 2021 deschidea - după o investiţie de peste 70 mil. euro - o fabrică de frigidere în judeţul Prahova, unul dintre cele mai mari proiecte de profil din industrie, a anunţat recent disponibilizarea a 40% din personalul unităţii de producţie, adică 400 de persoane, invocând condiţiile dificile din piaţă.

Ce spune Ministerul de Finanţe despre faptul că grupul chinezesc Haier dă afară 400 de oameni de la fabrica de frigidere din Prahova, pentru care a primit 120 mil. lei ajutor de stat?

„Ministerul Finanţelor nu are temei legal de a sancţiona societatea pentru concedierile pe care le efectuează pe parcursul perioadei de menţinere a investiţiei.“

Grupul chinez Haier, care în 2021 deschidea - după o investiţie de peste 70 mil. euro - o fabrică de frigidere în judeţul Prahova, unul dintre cele mai mari proiecte de profil din industrie, a anunţat recent disponibilizarea a 40% din personalul unităţii de producţie, adică 400 de persoane, invocând condiţiile dificile din piaţă.

În contextul în care fabrica din Prahova a fost ridicată cu ajutor de stat de 120 de milioane de lei (24 de milioane de euro) şi are mai puţin de trei ani de funcţionare, ZF a întrebat Ministerul Finanţelor care sunt consecinţele (dacă ele există) pentru aceste disponibilizări în masă.

În cazul ajutoarelor de stat, autorităţile monitorizează timp de cinci ani ca parametrii asumaţi de beneficiari să fie respectaţi. Ce înseamnă asta în cazul Haier?

„H.G. nr. 807/2014, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede obligativitatea creării şi/sau menţinerii unui anumit număr de locuri de muncă, de către întreprinderile beneficiare de ajutor de stat. Ca urmare, Ministerul Finanţelor nu are temei legal de a sancţiona societatea pentru concedierile pe care le efectuează pe parcursul perioadei de menţinere a investiţiei“, spun reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

Mai exact, deşi Haier se află în perioada de monitorizare de către statul român şi deşi a dat afară 400 din cei 1.000 de salariaţi, nu există consecinţe.

Care sunt atunci motivele monitorizării şi când ia statul măsuri?

„Obligaţia întreprinderii (...) este de a menţine în stare de funcţionare investiţia iniţială realizată, pentru o perioadă de cel puţin cinci ani de la data finalizării acesteia.“

Totodată, întreprinderea are obligaţia să realizeze o contribuţie la dezvoltarea regională, pe perioada de realizare şi în cei cinci ani de menţinere a investiţiei, într-un cuantum echivalent cu ajutorul de stat plătit în total, adaugă oficialii Ministerului de Finanţe.

În cazul Haier, este vorba de 120 de milioane de lei.

„În urma cererii de acord pentru finanţare transmisă de Haier Tech S.R.L., în baza schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 807/2014, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Finanţelor a emis Acordul pentru finanţare nr. 156/23.12.2019 prin care s-a aprobat un ajutor de stat în valoare totală de 120.508.830 lei, reprezentând 49,32% din valoarea costurilor eligibile (construcţii, instalaţii tehnice maşini şi echipamente, precum şi active necorporale), asociate unei investiţii iniţiale în valoare totală de 248.386.050 lei.“

Ulterior însă, suma totală necesară investiţiei a crescut, ajungând la circa 350 mil. lei (peste 70 mil. euro).

În proiectul de ajutor de stat, chinezii şi-au asumat 740 de locuri de muncă, dar au creat în final 1.000. Acum, ei dispo­nibilizează 40% din personal, rămânând cu circa 600 de oameni, potrivit calculelor ZF, adică mai puţin decât şi-au asumat.

„Ministerul Finanţelor verifică men­ţinerea investiţiei pe o perioadă de cinci ani de la finalizarea acesteia. Verificarea men­ţinerii investiţiei se efectuează anual şi constă în verificarea documentelor (de exemplu: situaţii financiare, registrul mijloa­celor fixe, fişa de inventar, docu­mente justificative referitoare la îndeplinirea condiţiei referitoare la realizarea contri­buţiilor la dezvoltarea regională, etc.) şi verificarea la faţa locului a existenţei activelor care au făcut obiectul finanţării.“

îÎn cazul în care beneficiarii de ajutor de stat nu respectă condiţiile menţionate, Ministerul Finanţelor procedează la revocarea acordului pentru finanţare şi/sau recuperarea totală ori parţială a ajutorului de stat plătit.

„Principalele situaţii de revocare (...) sunt: întreprinderea nu menţine investiţia pe o perioadă de cinci ani de la finalizarea acesteia; până la data de 1 iulie a anului următor finalizării investiţiei, respectiv realizării ultimei plăţi a ajutorului de stat aprobat, după caz, nu prezintă un raport auditat de o întreprindere autorizată care va certifica faptul că în urma implementării investiţiei întreprinderea realizează activitatea care a fost finanţată prin proiect; întreprinderea nu finalizează investiţia în termenele prevăzute în planul de investiţii care a stat la baza emiterii acordului pentru finanţare; în cazul în care calendarul realizării investiţiei înregistrează modificări, întreprinderea nu solicită Ministerului Finanţelor aprobarea acestor modificări, pe parcursul implementării investiţiei iniţiale, în termen de 30 de zile de când a luat la cunoştinţă de respectiva modificare sau întreprinderea informează Ministerul Finanţelor că este în imposibilitatea realizării investiţiei ori solicită revocarea acordului pentru finanţare.“

În ceea ce priveşte recuperarea ajutorului de stat plătit, este vorba de o recuperare totală în toate situaţiile în care se revocă acordul pentru finanţare. Recuperarea parţială se efectuează în situaţia nerealizării contribuţiei la dezvoltarea regională într-un cuantum echivalent cu ajutorul de stat plătit.

„Ministerul Finanţelor, în calitate de principal furnizor de ajutor de stat în România, administrează scheme de ajutor de stat care au ca obiectiv dezvoltarea regională, elaborate în conformitate cu regulamentele europene, printre care şi schema de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, cu modificările şi completările ulterioare.“

Investiţia de peste 70 de milioane de euro a Haier, din care circa o treime a fost ajutor de stat, este unul dintre cele mai importante proiecte recente din producţia locală de electrocasnice, o industrie care s-a dezvoltat puternic în ultimul deceniu datorită pariurilor grupurilor existente, dar şi unora noi, cum e şi cazul Haier. Restructurarea activităţii şi disponibilizarea personalului vine într-o perioadă de scădere a cererii, despre care oficialii grupului chinez spun că este temporară, ca de altfel şi decizia de a da afară oameni.

„Haier Tech şi-a anunţat intenţia de a reorganiza activităţile de producţie şi de a redimensiona temporar forţa de muncă în fabrica sa din Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova. Acest proiect se datorează condiţiilor nefavorabile de piaţă - contracţia pieţei şi scăderea cererii pe toate categoriile - care persistă, consecinţă a efectului postpandemic şi a recentei crize din Europa şi de la nivel mondial. În combinaţie cu o rată ridicată a inflaţiei, cu creşterea preţurilor la energie şi pe lanţul de furnizori, creşteri generate de tensiunile geopolitice, mediul actual de piaţă afectează negativ operaţiunile de producţie ale companiei“, spuneau recent oficialii Haier.

Decizia Haier de a restructura businessul este o veste cu atât mai proastă cu cât reprezintă un semnal de alarmă venit dintr-o industrie ce se profila a fi un motor pentru economia României.

Mai mult, este a doua investiţie nouă care întâmpină probleme, după cea a gigantului Clariant care a închis recent fabrica din Dolj. Acolo a fost vorba de o investiţie de 140 mil. euro, iar închiderea a survenit după doar un an de funcţionare.

Firma Haier Tech, care operează fabrica, a avut în 2022, primul an complet de funcţionare, afaceri de 565 mil. lei şi un profit de 580.000 de lei cu 975 de salariaţi.

În ce condiţii Ministerul Finanţelor cere înapoi - parţial sau total - banii acordaţi pentru ajutor de stat?

Întreprinderea nu menţine investiţia pe o perioadă de cinci ani de la finalizarea acesteia;

Până la data de 1 iulie a anului următor finalizării investiţiei, respectiv realizării ultimei plăţi a ajutorului de stat aprobat, după caz, nu prezintă un raport auditat de o întreprindere autorizată care va certifica faptul că în urma implementării investiţiei întreprinderea realizează activitatea care a fost finanţată prin proiect;

Întreprinderea nu finalizează investiţia în termenele prevăzute în planul de investiţii care a stat la baza emiterii acordului pentru finanţare;

În cazul în care calendarul realizării investiţiei înregistrează modificări, întreprinderea nu solicită Ministerului Finanţelor aprobarea acestor modificări, pe parcursul implementării investiţiei iniţiale, în termen de 30 de zile de când a luat la cunoştinţă de respectiva modificare;

Întreprinderea informează Ministerul Finanţelor că este în imposibilitatea realizării investiţiei ori solicită revocarea acordului pentru finanţare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.