Cea mai aşteptată lege de către mediul de afaceri, adoptată azi

Postat la 29 noiembrie 2017 2020 afişări

Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, a adoptat, miercuri 29 noiembrie, proiectul de lege privind prevenirea săvârşirii de contravenţii, care trecuse de Senat la sfârşitul lunii octombrie.

Cea mai aşteptată lege de către mediul de afaceri, adoptată azi

Legea prevenţiei, adoptată de Camera Deputaţilor la câteva luni după ce a trecut de Guvern, a fost promisă şi asumată de Liviu Dragnea încă din campania electorală.

Scopul noii legi constă în intensificarea funcţiei preventive a controlului, precum şi asigurarea securităţii juridice, în condiţiile creşterii cantitative a legislaţiei şi apariţiei unei noi domenii de reglementare.

Cea mai importantă măsură din noul act normativ este aceea că firmele nu vor mai primi amenzi la prima abatere identificată de ANAF, pentru un număr de 290 de contravenţii.

Potrivit noului cadru legal, instituţiile publice cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor au stabilite ca atribuţii informarea, instruirea şi îndrumarea publicului, precum şi obligaţia de a aplica, în cazul săvârşirii anumitor fapte contravenţionale, sancţiunea de avertisment împreună cu stabilirea unui plan de remediere prin care se acordă contravenientului o perioadă de timp pentru îndeplinirea obligaţiilor legale.

"Prin derogare de la prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul constatării săvârşirii uneia dintre contravenţiile prevăzute în dispoziţiile legale menţionate în anexa nr. 1 la prezenta lege, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei prin care se aplică sancţiunea avertismentului şi la care anexează un plan de remediere, cu respectarea prevederilor prezentei legi. În această situaţie, nu se aplică sancţiuni complementare", se arăta în proiectul iniţial.

Planul de remediere reprezintă documentul prin care ANAF stabileşte măsuri de remediere şi un termen de remediere, perioada fiind de maxim 90 de zile calendaristice, în care contravenientul are posibilitatea remedierii neregulilor constatate, scrie realitatea.net

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.