Cea mai mare ameninţare pentru America s-ar putea să nu fie ISIS sau Al-Qaeda, ci o ţară care va deveni o forţă dominantă în Orientul Mijlociu

Autor: Georgiana Călin Postat la 09 august 2016 45194 afişări

Cea mai mare ameninţare pentru America s-ar putea să nu fie ISIS sau Al-Qaeda, ci o ţară care va deveni o forţă dominantă în Orientul Mijlociu

Unii experţi în securitate avertizează că cea mai mare ameninţare la adresa securităţii SUA s-ar putea să nu fie una dintre organizaţiile care se află momentan în centrul atenţiei, cum ar fi ISIS.

Oficialii care luptă contra terorismului şi publicul sunt în stare de alertă ridicată din cauza ameninţărilor teroriste, însă o nouă evaluare din partea Heritage Foundation averitizează că „Iranul reprezintă de departe cea mai mare provocare semnificativă de securitate pentru SUA, aliaţii săi şi interesele acestora în Orientul Mijlociu”.

Este posibil ca Iranul să nu fie o ameninţare pe termen scurt pentru securitatea SUA, cum sunt grupurile teroriste ca ISIS şi Al Qaeda. Probabilitatea ca Iranul să dezvolte o armă nucleară după ce se încheie acordul său cu SUA este foarte mare, iar aceasta reprezintă, de fapt, o ameninţare semnificativă pe termen lung. Înţelegerea pe care a făcut-o administraţia Obama este cea de a limita capacitatea ţării în dezvoltarea unei arme nucleare în schimbul unor măsuri oferite, dar după 10 ani Iranul are posibilitatea de a  începe programul nuclear.

„Sunt foarte răbdători şi foarte strategici” spune Michael Pregent, un fost ofiţer de informaţii al armatei americane pentru Irak, care se opune acordului cu Iran. „Pentru noi, 15 ani pare o perioadă lungă de timp, pentru ei nu... Vor fi liberi să fabrice armele în 15 ani şi vor deveni forţa dominantă în Orientul Mijlociu. Creşterea activităţilor nucleare ale Iranului şi a infrastructurii sale nucleare rămase vor fi legitimate de comunitatea internaţională, capacităţile sale defensive şi ofensive vor fi mai mari, iar SUA va avea dificultăţi în a lupta nu doar pentru impunerea de sancţiuni Iranului în ceea ce priveşte avansurile nucleare, ci şi în a-şi  tempera sancţiunile faţă de această ţară”.

Iar programul nuclear al Iranului nu este singura cauză de îngrijorare.

Această ţară reprezintă, de asemenea, o ameninţare de securitate cibernetică, care susţine grupări teroriste cum ar fi Hezbollah. Iar scutirea de sancţiuni pe care Iranul a primit-o odată cu acordul nuclear i-ar putea facilita operaţiunile teroriste în alte ţări. „Ei nu-şi schimbă comportamentul”, spune Pregent. „Sunt mai agresivi şi sunt în stare să facă mai mult. Sunt o forţă mai puternică acum, după înţelegerea semnată”.

„Având în vedere legăturile strânse ale Hezbollah cu Iranul şi propriul record în executarea atacurilor teroriste în numele Iranului, există un pericol real ca celulele teroriste Hezbollah să fie activate în SUA în cazul unui conflict între Iran şi SUA sau Israel”, arată raportul Heritage.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.