Cea mai mare miză a sectorului energetic german: Guvernul, politicienii şi sindicaliştii dezbat un proiect controversat care poate lăsa 20.000 oameni fară locuri de muncă

Autor: Alex Ciutacu Postat la 04 iunie 2018 119 afişări

Cea mai mare miză a sectorului energetic german: Guvernul, politicienii şi sindicaliştii dezbat un proiect controversat care poate lăsa 20.000 oameni fară locuri de muncă

Germania se pregăteşte să formeze o comisie responsabilă cu realizarea planului prin care nemţii vor renunţa total la cărbune. Proiectul este deja sub scurtinul opiniei publice, guvernul fiind acuzat că pune economia în faţa mediului înconjurător, potrivit Deutsche Welle.

Nicio altă ţară nu arde atât de mult lignit ca Germania. Aproximativ un sfert din electricitatea utilizată de nemţi vine din combustibili pe bază de cărbune.

Este ieftin, este minat domestic şi este responsabil pentru 20% din emisiile ţării.

Dacă Germania este serioasă cu privire la ţinta propusă de guvern – reducerea emisiilor la jumătate din nivelul din 1990 până în 2030 – lignitul trebuie să plece.

Consilierii guvernamentalui au avertizat deja că Germania poate realiza acest plan doar prin închiderea celor mai ineficiente centrale până în 2020.

Cu toate aceştia, politicienii nu au luat încă o decizie. Acum, comisia numită de guvern preia responsabilitatea de a plănui ieşirea cărbunelui din Germania şi de a stabili un deadline.

Cine va fi în comisie sau care va fi mandatul lor, nu sunt încă aspecte clare.

Guvernul a amânat deja numirea conducerii acestei comisii de trei ori – într-un cor de criticism din toate părţile.

Partidul Verde şi grupurile pentru mediu reclamă că mandatul comisiei pune industria şi economia în faţa mediului înconjurător.

Partidul lui Merkel susţine că este normal ca îngrijorările cu privire la mediu să nu primeze în faţa celor economice.

 „Prioritatea comisiei este o schimbare structurală. Acest lucru este important, şi susţinem total asta, dar suntem îngrijoraţi că va prima în faţa protecţiei climatice”, spune Tina Loffelsend, expert climatic în cadrul grupului Prieteni ai Pământului din Germania.

„Nu ar trebui să uităm că protejarea climei şi atingerea ţintei naţionale cu privire la climă sunt principalele motive pentru care această comisie a fost formată”, adaugă ea.

Ultimele săptămâni au fost împânzite cu dezbateri publice cu privire la structura şi membri comisiei.

Deşi nu este încă oficial, se vehiculează că patru oameni vor conduce comisia, care va include şi reprezentanţi din partea a opt miniştri federali şi din partea a şase state federale – inclusiv cele care produc cărbune – precum şi 20 de organizaţii de mediu, sindicate, institute de cercetare şi alte grupuri de lobby cu diverse interese.

Criticii spun că această comisie a luat „proporţii monstruase” care vor limita abilitatea de a lua decizii.

„Toată lumea vrea să aibă ceva de spus dar nimeni nu este responsabil efectiv pentru livrarea de rezultate”, spune Michael Schafer, expert climatic în cadrul organizaţiei WWF.

Schafer încă speră că guvernul va reduce numărul de membri, avertizând că altfel comisia nu va avea şanse de succes.

Un stutdiu recent realizat de Prieteni ai Pământului arată că ţara ar trebui să închidă cele mai ineficiente mine şi toate staţiile de energie nucleară în acelaşi timp, şi ar avea o rezervă destul de mare de energie regenerabilă.

Guvernul ezită. Nu atât de mult din cauza complexităţii schimbării unor sisteme de producţie, cât din cauza concedierilor masive pe care trebuie să le aplice, dintr-un sector cu cele mai puternice sindicate, spune Sabrina Schulz, expert în energie în cadrul think-tank-ului E3G.

Peste 20.000 de oameni lucrează în industria lignitului din Germania.

În comparaţie cu 340.000 de locuri de muncă în regenerabile, este un număr mic. Însă muncitorii din industria cărbunelui au fost foarte bine organizaţi, istoric vorbind, în sindicate care au legături puternice cu partidele politice – în special cu social democraţii de la SPD.

„În mod tradiţional, politicienii au spus industriei cărbunelui ce a vrut să audă”, spune Schulz. „Nu vreau să spun că sunt cumpăraţi. Dar de-a lungul anilor, un sistem s-a dezvoltat şi a funcţionat bine. Această tradiţie continuă”.

Saxonia, Brandenburg şi Thuringia, toate fiind casa unor mine de cărbune, trec prin alegeri regionale anul viitor.

Politicienii s-ar putea întreba dacă e cel mai potrivit moment să le spună oamenilor că a venit sfârşitul lignitului şi că nu au ce alternative să le ofere, spune Schulz.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carbune,
guvern,
politicieni

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.