Cel mai bogat om din Ucraina avansează pe frontul energetic românesc: mai cumpără un parc solar şi este cu un pas mai aproape de ţinta de 1 GW în 2028

Autor: Roxana Petrescu Postat la 18 iunie 2024 25 afişări

DRI, subsidiara grupului DTEK, în spatele căruia se află miliardarul Rinat Ahmetov, a mai făcut un pas pentru a-şi atinge ţinta de 1.000 MW în proiecte de energie verde în România până în 2028. Acesta este unul dintre cele mai mari portofolii verzi în dezvoltare pe plan local.

Cel mai bogat om din Ucraina avansează pe frontul energetic românesc: mai cumpără un parc solar şi este cu un pas mai aproape de ţinta de 1 GW în 2028

Iniţial, ucrainenii îşi doreau 500 MW pe plan local, dar acum şi-au dublat ţinta şi mai fac un pas concret pentru atingerea ei DTEK, grupul controlat de miliardarul Rinat Ahmetov, a montat primele turbine eoliene din România din noul val, după un îngheţ al industriei de 10 ani de zile.

DRI, subsidiara grupului DTEK, în spatele căruia se află miliardarul Rinat Ahmetov, a mai făcut un pas pentru a-şi atinge ţinta de 1.000 MW în proiecte de energie verde în România până în 2028. Acesta este unul dintre cele mai mari portofolii verzi în dezvoltare pe plan local. DTEK Renewables Internatio­nal (DRI), cu sediul în Olanda, a achiziţionat un parc fotovoltaic cu o capacitate de 126 MW, situat în loca­litatea Văcăreşti, judeţul Dâmboviţa.

Acesta este al treilea proiect de ener­gie regenerabilă al DRI în Ro­mânia, reprezentând un nou pas în atingerea obiectivului de a dezvolta

1 GW por­to­foliu în ţară până în 2028. DRI are deja două proiecte opera­ţio­nale, care produc ener­gie electrică de la înce­pu­tul acestui an: un parc fotovoltaic de 53 MW în Glodeni, judeţul Mureş, şi un parc eolian de 60 MW în Ruginoasa, ju­deţul Iaşi, primul construit în ultimul deceniu în România. Cu noul proiect de la Văcă­reşti, portofoliul DRI în România atinge 239 MW.

Construcţia parcului solar Văcăreşti va începe în această toamnă, urmând să devină operaţional în toamna următoare, au anunţat reprezentanţii grupului.

„Achiziţia parcului fotovoltaic de la Văcăreşti ilustrează ambiţia DRI de a deveni un jucător important pe piaţa din România. Credem că România are toate instrumentele pentru a deveni un hub în sectorul energiei regenerabile, iar noua schemă a Contractelor pentru Diferenţă încurajează companii ca DRI să continue investiţiile şi să contribuie la dezvoltarea potenţialului României în energia eoliană şi solară“, a spus John Stuart, CEO DRI.

DTEK a finalizat şi conectat la reţea două proiecte de energie verde în România. Este vorba despre proiectul eolian de la Ruginoasa (Iaşi), cu o capacitate de 60 MW şi dotat cu 10 turbine Vestas de 6 MW, cele mai mari montate până acum în România. Investiţia în acest proiect s-a ridicat la 107 milioane de euro. Proiectul solar Glodeni, din Mureş, are o capacitate de 53 MW şi a fost conectat la reţeaua Transelectrica pe data de 5 ianuarie 2024. În acest caz, investiţia s-a ridicat la 43 de milioane de euro. Iar în timp ce România visează cu ochii deschişi la oportunitatea de business care va veni din reconstrucţia Ucrainei, Ucraina deja investeşte aici, ambiţia DTEK fiind ca din România să ajungă la un portofoliu european de 5.000 MW, în mai multe state, până în 2030.

În acest moment, România are proiecte eoliene funcţionale cu o capacitate de circa 3.000 MW şi parcuri solare de circa 1.400 MW, care au asigurat în 2012 circa 15% din producţia de energie.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.