Cel mai mare anagajator din România anunţă investiţii MASIVE. Unde vor merge zecile de milioane de lei?

Autor: Răzvan Botea Postat la 13 martie 2023 543 afişări

Cel mai mare anagajator din România anunţă investiţii MASIVE. Unde vor merge zecile de milioane de lei?

Valentin Ştefan (foto), directorul general al Poştei Române, spune că Poşta Română, cel mai mare angajator din România, cu 23.000 de oameni, vrea să intre pe piaţa de curierat din România.

Pentru 2023 şi-a bugetat afaceri de 1,65 mld. lei.

Valentin Ştefan (foto), directorul general al Poştei Române, spune că Poşta Română, cel mai mare angajator din România, cu 23.000 de oameni, vrea să intre pe piaţa de curierat din România. În acest sens, Poşta va derula o investiţie de 100 mil. lei în 3.000 de puncte de tip easy box. „Este vorba de 3.000 de puncte de acces în toată ţara, în special în mediul urban. Ne dorim foarte mult să intrăm în piaţa de curierat cu adevărat. Poşta Română nu face în acest moment curierat. Încercăm să trecem de la 10.000 de poştaşi la 10.000 de curieri. Este un proces de durată. Această investiţie pe care o estimăm la 100 mil. de lei ne va ajuta să ne păstrăm acest avantaj competitiv”, a spus el în exclusivitate la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business Services.

Poşta Română a derulat afaceri de 1,5 mld. de lei în 2022, adică circa 300 de mil. de euro. Spre comparaţie, piaţa de curierat din România a fost de 6 mld. de lei. Pentru 2023, Poşta Română şi-a bugetat o cifră de afaceri mai mare cu 10%, adică de 1,65 mld. lei.

„În 2022 am avut afaceri de 1,5 mld. de lei, în creştere cu 7% faţă de anul precedent. Pentru anul acesta, ambiţiile noastre sunt să avem o creştere de peste 10%. Sunt cifre bune pentru o companie mare şi într-o piaţă atât de competitivă.”

În 2023, bugetul total de investiţii al companiei este de 200 mil. lei (circa 40 mil. euro), a mai spus Ştefan la ZF Live: Vrem să investim atât în partea de curierat, dar vrem să investim şi în modernizarea aparatului administrativ.”

Compania are în acest moment 23.100 de angajaţi şi salariul mediu este de 3.900 de lei brut, la care se adaugă bonuri de masă în valoare netă de 600 lei pe lună.

„Este o prioritate să creştem veniturile angajaţilor, dar este un salt fantastic faţă de 2021, de exemplu. Dacă în iunie 2021 un angajat avea un salariu de 3.300 de lei brut şi 300 de lei bonuri de masă, acum are 3.900 de lei brut şi 600 de lei bonuri de masă. Această creştere de 900 de lei este una de peste 25%.”

Ce a mai spus Valentin Ştefan la ZF Live:

Poşta Română are 23.100 de angajaţi. Trecem printr-o perioadă de optimizare a numărului de angajaţi. Nu este vorba de numărul de angajaţi, ci ne interesează să avem salarii bune, condiţii bune de lucru şi să ne axăm pe contracte profitabile.

Avem cam 1.500 de proprietăţi în toată ţara, cam o treime au un statut juridic incert. Nu putem investi în ele, nu putem renova, nu mai vorbesc să le vindem. Sunt unele clădiri emblematice. E vorba de clădirea poştei din Oradea. O clădire foarte mare, în centrul oraşului, de care nu avem nevoie. O clădire de 16.000 de metri pătraţi, noi folosim până într-o mie şi an de an ne costă 1 mil. de lei doar în taxe. Este o gaură neagră şi trebuie să o rezolvăm.

Urmează să investim în această reţea de cutii poştale. Este un culoar de care vrem să profităm. Companiile de curierat au pregătit clienţii, au pregătit piaţa pentru a folosi acest produs în ultimii ani şi vrem să profităm de acest lucru.

Există în mod constant discuţii pe tema privatizării Poştei Române, dar, până în clipa de faţă, acţionarul (statul român – n. red.) nu prioritizează acest lucru. Deci nu se pune problema ca în perioada următoare să vorbim de privatizarea unei părţi din Poşta Română. Statul are nevoie de o companie precum Poşta Română pentru a rezolva probleme fundamentale, cum ar fi să nu lase pe nimeni în urmă în procesul de digitalizare.

Pierdem cam 100.000 de carduri pentru pensie pe an. În 10 ani Poşta Română a pierdut cam 50%

2023 a început foarte bine. Şi anul trecut a fost bun, pentru că au venit contracte pe care nu le aşteptam în proiecţia bugetară. Anul acesta avem contractul cu cardurile de energie, vorbim de un contract de posibil 90 mil. lei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.