Cel mai puternic dezvoltator de proiecte de energie verde iese iar la vânătoare de vânt în Dobrogea, iar alţii intră în ring. Proprietarul ferestrelor QFort nu a rezistat atracţiei regenerabilelor

Autor: Roxana Petrescu Postat la 15 ianuarie 2024 165 afişări

Patru companii de proiect controlate de omul de afaceri Emanuel Muntmark au obţinut anul trecut avizele tehnice de racordare la reţea pentru parcuri eoliene cu o putere cumulată de 460 MW, adică investiţii de peste 500 de milioane de euro, în cazul în care se vor finaliza.

Cel mai puternic dezvoltator de proiecte de energie verde iese iar la vânătoare de vânt în Dobrogea, iar alţii intră în ring. Proprietarul ferestrelor QFort nu a rezistat atracţiei regenerabilelor

Finalul anului trecut a fost foarte bogat în avize tehnice de racordare pentru proiecte majore de investiţii în parcuri eoliene şi solare. Peste 1.000 MW, adică investiţii potenţiale de peste 1 mld. euro, au primit avizele în noiembrie şi decembrie, 2023. Pe listă se află nume grele din domeniul de profil, cum este cazul lui Emanuel Muntmark, cel mai puternic dezvoltator de regenerabile din România, dar şi nume noi, atrase de mirajul verde, afacerea momentului în România.

Patru companii de proiect controlate de omul de afaceri Emanuel Muntmark au obţinut anul trecut avizele tehnice de racordare la reţea pentru parcuri eoliene cu o putere cumulată de 460 MW, adică investiţii de peste 500 de milioane de euro, în cazul în care se vor finaliza. Toate proiectele sunt în Constanţa, acolo unde bate cel mai bun vânt din România pentru producerea de energie eoliană şi sunt posibile pe măsură ce Transelectrica a finalizat câteva inves­tiţii care au redeschid reţeaua.

Mai toată puterea de energie eoliană pe care o are acum România, circa 3.000 MW, este concentrateă în două judeţe, Constanţa şi Tulcea. Emanuel Muntmark este unul dintre veteranii pieţei de energie verde din România, el având un rol semnificativ în primul boom regenerabil, 2009-2014. De altfel, Muntmark se află în spatele dezvoltării celui mai mare proiect eolian pe uscat la nivel european, de 600 MW, o investiţie de peste 1,1 miliarde de euro, în două comune dobrogene (Fântânele-Cogealac), finalizată de cehii de la CEZ în 2012. Acum, proiectele care au primit avizele de la Transelectrica la finalul anului trecut au în jur de 100 MW fiecare.

Investitorii din spatele Electro­centrale Borzeşti au reuşit şi ei să avizeze la finalul anului trecut mai multe proiecte eoliene, de data aceasta în Bacău. Recent, OMV Petrom, unicul producător de petrol şi gaze din România şi cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat că va achiziţiona de la RNV Infra­structure, una dintre firmele din „ecosistemul“ Renovatio, un pachet de 50% din acţiunile Electrocentrale Borzesti, care deţine proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian si 50 MW fotovoltaic. RNV Infrastructure are în acţionariatul său mai mulţi antre­prenori lo­cali. Florin Aurel Arion deţine 12,5% din RNV Infrastructure. Potrivit infor­maţiilor dipo­nibile, activităţile sale din zona energetică au început în anii 2003, atunci când echipa condusă de Florin Aurel Arion ar fi instalat prima turbină eoliană din România. Mai departe, în spatele RNV Infrastructure se mai află şi Marius Eduard Ciucu, cel care a administrat afacerile Green Energy. Această companie a făcut parte din clubul original al băieţilor deştepţi din energie, grupare care la începutul anilor 2000, sub protecţia PSD, a cumpărat energie de la producătorii români de stat, sub costuri, pentru a o vinde ulterior la profituri importante. Printre acţionarii RNV Infrastructure se numără şi Ioan Alexandru Teodorescu. Potrivit mai multor articole din presă, acesta ar fi fost un apropiat al lui Lucian Bădescu, fost acţionar şi el la Green Energy. Pe lista acţionarilor RNV Infrastructure se numără şi Doru Voicu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei în perioada mandatului lui Adriean Videanu.

Sunt însă şi câteva nume noi pe lista celor care au devenit interesaţi de domeniul energiei verzi. QER GSE este una dintre companiile noi care au obţinut avizul tehnic de racordare pentru un proiect solar de 216 MW în Olt. Compania este controlată de omul de afaceri Ştefan Cherciu, după cum arată datele Termene.ro, cel care deţine producătorul de uşi şi ferestre Casa Noastră şi brandul QFort. Casa Noastră a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de 130 de milioane de euro, în scădere cu 9% faţă de anul precedent, acest nivel reprezentând doar vânzările pe piaţa din România. Businessul este însă prezent şi pe pieţe internaţionale precum Italia, Franţa şi Elveţia, astfel că volumul cumulat al vânzărilor a fost anul trecut de 170 de milioane de euro, similar cu cel din anul precedent, catalogat drept cel mai bun an din istoria companiei, care este unul dintre cei mai mari exportatori din România.

O altă companie de proiect care a obţinut avizul tehnic de racordare la reţea este Omnienergy, cu un parc eolian de 199 MW în Vaslui. Printre acţionarii com­paniei se numără Gheorghe Constantin Păunescu, om de afaceri controversat, asociat cu falimentul Bancorex, şi tatăl regizorului Bobby Păunescu.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.