Cine este Maia Sandu, un economist care a lucrat pentru Banca Mondială şi care a devenit preşedintele Republicii Moldova, primul lider femeie din Europa de Est care ocupă o astfel de funcţie

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 16 noiembrie 2020 402 afişări

Cine este Maia Sandu, un economist care a lucrat pentru Banca Mondială şi care a devenit preşedintele Republicii Moldova, primul lider femeie din Europa de Est care ocupă o astfel de funcţie

Candidatul opoziţiei din Republica Moldova, Maia Sandu, 48 de ani, se pregăteşte să devină prima femeie preşedinte din Europa de Est după ce a înregistrat un scor decisiv în cadrul alegerilor prezidenţiale de duminică.

După numărarea a 99,9% din voturi, Maia Sandu – fost economist cu studii la Harvard care a ocupat pentru scurt funcţia de prim-ministru în 2019 – a obţinut 57,74% din total. Igor Dodon, candidatul susţinut de Rusia, a raportat până acum doar 42,26% din voturi.

În timp ce preşedintele Partidului Popular European Donald Tusk l-a felicitat pe viitorul lider al Republicii Moldova, Kremlinul şi-a conturat tot mai clar preferinţele în ceea ce priveşte situaţia din fostul stat sovietic. Înainte de alegeri, şeful serviciului de informaţii externe din Rusia, Serghei Narîşkin, a declarat că Statele Unite ar pregăti un „scenariu revoluţionar” în Moldova, scrie Financial Times.

Sondajele de dinainte de alegeri indicau o cursă cât se poate de strânsă, însă Maia Sandu a câştigat un procent impresionant de voturi, alimentat de cetăţenii care locuiesc peste hotare, care s-au mobilizat masiv pentru fostul economist al Băncii Mondiale. De asemenea, datele preliminare sugerează că Maia Sandu a câştigat peste 940.000 de voturi, mai mult decât orice alt candidat din istoria alegerilor prezidenţiale din Moldova.

Rezultatele indică o revenire remarcabilă pentru candidatul opoziţiei, care a ocupat funcţia de premier între iunie şi noiembrie 2019, după ce partidul pe care îl reprezintă – ACUM – a format o alianţă improbabilă cu socialiştii lui Igor Dodon pentru a-l scoate din peisaj pe oligarhul Vladimir Plahtoniuc.

De vreme ce socialiştii controlează în continuare Parlamentul, analiştii se aşteaptă ca viitorul preşedinte să ceară organizarea alegerilor anticipate şi să obţină majoritatea de care are nevoie pentru a-şi continua reformele.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.