Cine-i harnic şi munceşte: productivitatea, costul muncii şi sărăcia în Europa

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 13 aprilie 2014 308 afişări

Venitul disponibil al gospodăriilor europene nu a ţinut pasul cu creşterea PIB, ba chiar a continuat să scadă în termeni reali de la un an la altul, astfel încât o parte tot mai mare a populaţiei declară că este nevoită să cheltuiască din economii şi chiar să se îndatoreze pentru a-şi achita costurile cotidiene, arată ultimul Buletin trimestrial al CE privind ocuparea şi situaţia socială.

Cine-i harnic şi munceşte: productivitatea, costul muncii şi sărăcia în Europa

Ponderea populaţiei cu venituri mici care se confruntă cu astfel de dificultăţi variază între mai puţin de 10%în Germania şi Luxemburg la peste 40% în Italia, România, Slovacia şi Spania.

Conform aceluiaşi buletin, angajaţii din România care lucrau în regim part-time în trimestrul al treilea 2014, cea mai recentă perioadă pentru care datele erau disponibile pentru toate ţările UE, aveau cel mai mare număr de ore lucrate pe săptămână (27,5 în medie), urmaţi de cei din Suedia (24,3 ore) şi Belgia (23,5 ore). În schimb, în privinţa orelor lucrate de angajaţii cu normă întreagă, clasamentul european este condus de Grecia (43,7 ore), urmată de Polonia (42,5 ore) şi Cipru (42,4 ore pe săptămână).

În al patrulea trimestru 2014, unde datele sunt comparabile la criteriul costului forţei de muncă, scăderile cele mai mari ale costului unitar al forţei de muncă s-au înregistrat în Cehia (-5%), urmată de România (-4,4%) şi Slovenia (-3,4%). Din punctul de vedere al productivităţii muncii, avansurile cele mai mari au fost consemnate, în acelaşi interval, în România (5,6%), Letonia (4%) şi Slovenia (3,2%).

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cine-i-harnic-si-munceste-productivitatea-costul-muncii-si-saracia-in-europa-12458132
12458132
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.