CITR: Numărul companiilor de impact în insolvenţă iminentă a crescut la 6.949 în 2022, cel mai mare nivel din ultimii unsprezece ani; 43% din totalul companiilor de impact sunt restructurabile sau aflate în insolvenţă iminentă

Autor: Cristina Bellu Postat la 19 octombrie 2023 26 afişări

CITR: Numărul companiilor de impact în insolvenţă iminentă a crescut la 6.949 în 2022, cel mai mare nivel din ultimii unsprezece ani; 43% din totalul companiilor de impact sunt restructurabile sau aflate în insolvenţă iminentă

Numărul companiilor de impact în insolvenţă iminentă a crescut la 6.949 în 2022, cel mai mare nivel înregistrat din ultimii unsprezece ani, marcând un avans semnificativ faţă de cele 6.463 companii în dificultate înregistrate la finalul anului anterior.

Pe de altă parte, 83% din cifra de afaceri la nivel naţional este generată de 39.970 de companii de impact, cu active totale de peste 1 milion de euro, 43% dintre acestea fiind companii restructurabile sau aflate în insolvenţă iminentă, arată cea mai recentă ediţie a studiului asupra companiilor de impact realizat de CITR, liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare.

Potrivit analizei CITR, companiile de impact înregistrează nu mai puţin de 84% din totalul datoriilor de la începutul anului 2023.

„După peste treizeci de ani, economia României poate şi trebuie să înceapă sa înveţe din propria experienţă, să observe ciclicitatea unor procese si specificul momentelor de răscruce”, spune Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Datele CITR mai arată că numărul companiilor aflate în zona de dificultate a crescut cu 18% faţă de începutul anului 2022.

În funcţie de numărul companiilor în dificultate, cele mai afectate industrii erau, la final de 2022, construcţiile (2.036 companii), tranzacţiile imobiliare (1.254 companii) şi comerţul (684 de companii).

După cifra de afaceri, domeniile cele mai afectate sunt industria energiei (2.96 miliarde de euro), industria prelucrătoare (2,42 miliarde de euro) şi comerţul (2,17 miliarde de euro).

„În contextul economic complicat în care ne aflăm, antreprenorii trebuie să fie şi mai atenţi la semnalele de alarmă care pot indica o dificultate şi să ia măsuri din timp, pentru a preveni agravarea dificultăţilor. Tratamentul pentru aceste cazuri constă în soluţiile de restructurare, iar efectul va fi o reaşezare a datoriilor pe o schemă sustenabilă, dar şi o schimbare a modului de a face business, oferind afacerii premisele eficientizării pentru o evoluţie sănătoasă”, adaugă Ciprian Nacu, Head of Restructuring CITR.

Ca urmare a implementării Directivei Europene în domeniul prevenţiei şi restructurării în legislaţia naţională, antreprenorii români pot beneficia de proceduri clare, respectiv acordul de restructurare şi concordatul preventiv, în care au libertate de negociere cu creditorii şi de suspendare a executărilor silite, iar creditorii companiilor pot beneficia de un grad mai mare de recuperare a creanţelor prin apelarea la aceste mecanisme de restructurare, încă de la primele semne de dificultate.

 

 

 

 

 

 


 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.